Ο Πούτιν συζήτησε με τον Μακρόν την κατάσταση γύρω από τον πυρηνικό σταθμό Zaporozhye 

News Politics ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εικονογράφηση: crimea-news.com

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μίλησε στις 11 Σεπτεμβρίου με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν, ανέφερε η υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου. Η συνομιλία έγινε με πρωτοβουλία της γαλλικής πλευράς.

Πραγματοποιήθηκε μια λεπτομερής και ειλικρινής ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση στην Ουκρανία με έμφαση στη διασφάλιση της ασφάλειας του πυρηνικού σταθμού Zaporozhye.  – λέει το μήνυμα.

Η ρωσική πλευρά επέστησε την προσοχή στις τακτικές επιθέσεις της Ουκρανίας σε εγκαταστάσεις ZNPP, συμπεριλαμβανομένης μιας εγκατάστασης αποθήκευσης ραδιενεργών αποβλήτων, η οποία είναι γεμάτη με καταστροφικές συνέπειες. Ο Πρόεδρος της Ρωσίας ενημέρωσε για τα μέτρα που έλαβαν Ρώσοι ειδικοί για τη διασφάλιση της φυσικής προστασίας του σταθμού και τόνισε την ανάγκη να επηρεαστούν οι αρχές του Κιέβου ώστε να σταματήσει αμέσως ο βομβαρδισμός του σταθμού. Εκφράστηκε αμοιβαία ετοιμότητα για μη πολιτικοποιημένη αλληλεπίδραση σχετικά με την κατάσταση γύρω από το ZNPP με τη συμμετοχή του ΔΟΑΕ, αναφέρει η έκθεση.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν εστίασε επίσης στο γεγονός ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας, χρησιμοποιώντας όπλα που προμηθεύονται από τις δυτικές χώρες, συνεχίζουν στοχευμένους μαζικούς βομβαρδισμούς των πολιτικών υποδομών των πόλεων του Ντονμπάς, με αποτέλεσμα να υποφέρουν οι άμαχοι.

«Κατά τη συζήτηση των παγκόσμιων ζητημάτων επισιτιστικής ασφάλειας, επιβεβαιώθηκε η θέση ότι τα σιτηρά που εξάγονται από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας θα πρέπει να κατευθύνονται κυρίως στις ανάγκες των αναπτυσσόμενων χωρών. Για τον σκοπό αυτό, είναι εξαιρετικά σημαντικό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μην δημιουργήσει εμπόδια στην προμήθεια ρωσικών γεωργικών προϊόντων και λιπασμάτων στις αγορές της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Λατινικής Αμερικής».  — σημειώνεται στο Κρεμλίνο.

Όπως ανέφερε η EADaily , το βράδυ της 11ης Σεπτεμβρίου, έγινε γνωστό ότι ο ΔΟΑΕ είχε ξεκινήσει διαβουλεύσεις για τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας πυρηνικής και φυσικής ασφάλειας γύρω από τον πυρηνικό σταθμό Zaporozhye.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΔΟΑΕ Ραφαέλ Γκρόσι χαιρετίζει τα νέα για την αποκατάσταση της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά εξακολουθεί να ανησυχεί σοβαρά για την κατάσταση στο ZNPP εν μέσω συνεχιζόμενων βομβαρδισμών, ανέφερε η ΔΟΑΕ στο Twitter.

«Είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί επειγόντως μια ζώνη ασφαλείας πυρηνικής και φυσικής ασφάλειας γύρω από τον πυρηνικό σταθμό Zaporizhzhya, οι διαβουλεύσεις έχουν ξεκινήσει».  – είπε το πρακτορείο.

ΠΗΓΗ

……………………………………………….

ΣΧΕΤΙΚΑ …

Πούτιν : «Άκου Εμανουέλ»

…………………………………………………………………………………….