Θρίλερ στη Λέσβο με πλοίο σημαίας Κομόρες – Έπεσαν προειδοποιητικές βολές

News ΕΛΛΑΔΑ

Οι Τούρκοι άρχισαν μέσω ακόμη και του κρατικού τους πρακτορείου ειδήσεων, του Anadolu να «παίζουν σενάριο  επεισοδίου» μεταξύ… Ίμβρου και Τένεδου! Σύμφωνα με το τουρκικό αφήγημα σκάφος του Λιμενικού άνοιξε πυρ κατά πλοίου που ήταν ύποπτο για μεταφορά όπλων. Το επεισόδιο κατά τους Τούρκους έγινε σε διεθνή ύδατα, μεταδίδει το lesvosnews

Σύμφωνα με την τουρκική ιστοσελίδα, στο αλιευτικό σκάφος επέβαιναν 18 μέλη πληρώματος, στην πλειοψηφία τους αλλοδαποί, και τρεις Τούρκους πολίτες.

2

1

Το ελληνικό Λιμενικό Σώμα με επίσημη ανακοίνωση απαντά στα όσα ισχυρίστηκαν νωρίτερα το Σάββατο οι τουρκικές Αρχές σχετικά με επεισόδιο που έλαβε χώρα  στη θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά ν. Λέσβου. Το Λιμενικό επιβεβαιώνει πως πράγματι υπήρξαν προειδοποιητικές βολές από το ελληνικό περιπολικό σκάφος αλλά αφενός έγιναν σε ασφαλή τομέα και αφετέρου όχι αναίτια.

Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, το Ro-Ro πλοίο* «ANATOΛΙΑΝ» με σημαία Κομόρες, κινείτο ύποπτα εντός ελληνικών χωρικών υδάτων και όχι σε διεθνή ύδατα όπως υποστηρίζουν οι Τούρκοι. Ο καπετάνιος του εν λόγω πλοίου αν και ενημερώθηκε για να σταματήσει ώστε να γίνει ο απαραίτητος έλεγχος δεν υπάκουσε στην εντολή του ελληνικού σκάφους και συνέχισε την πορεία του, παράλληλα προς τα τουρκικά παράλια. Αν και υπήρξαν προειδοποιητικές βολές από το ελληνικό πλοίο, ο καπετάνιος του σκάφους δεν σταμάτησε ποτέ.

Η επίσημη ανακοίνωση: 

Μεσημβρινές ώρες σήμερα, περιπολικό σκάφος της Λιμενικής Αρχής Μυτιλήνης εντόπισε το Ro-Ro πλοίο “ANATOΛΙΑΝ” σημαίας Κομόρες, στη θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά ν. Λέσβου, να κινείται ύποπτα εντός εθνικών χωρικών υδάτων έχοντας πορεία βόρεια του νησιού. 

Στη συνέχεια, ο πλοίαρχος του εν λόγω πλοίου αφού ενημερώθηκε από το πλήρωμα του περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., να σταματήσει την πορεία του προκειμένου να του διενεργηθεί έλεγχος, αυτός δεν συμμορφώθηκε, κινούμενος   παράλληλα προς τα τουρκικά παράλια. Ακολούθησε καταδίωξη, κατά την οποία πραγματοποιήθηκαν προειδοποιητικές βολές σε ασφαλή τομέα, χωρίς ωστόσο το ανωτέρω πλοίο να σταματήσει, εισερχόμενο σε τουρκικά χωρικά ύδατα και κινούμενο προς τα τουρκικά παράλια.

Ταυτόχρονα, για το περιστατικό με το ανωτέρω πλοίο ενημερώθηκαν εγγράφως από το Κέντρο Επιχειρήσεων Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. οι τουρκικές Αρχές, προκειμένου για τις δικές τους ενέργειες.

……………………………………….

Η μάχη στην Καλλίπολη
Κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και συγκεκριμένα το 1914, οι Αγγλογάλλοι εγκατέστησαν στο νησί Ίμβρος «Αρχηγείο Εκστρατευτικού Σώματος Επιχειρήσεων Ελλησπόντου». Με τη Συνθήκη των Σεβρών, το 1920, η Ίμβρος και η Τένεδος παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα. Σήμερα ανήκουν στην Τουρκία…την οποία πρόσφατα αποκάλεσε πατρίδα του ο από την Ίμβρο καταγόμενος Πατριάρχης Βαρθολομαίος
https://pyrron.blogspot.com/2022/09/blog-post.html

Ro-Ro πλοίο* Το πλοίο Ρο-Ρο είναι τύπος εμπορικού πλοίου, σχεδιασμένο για την μεταφορά τροχοφόρων φορτίων, όπως αυτοκίνητα, φορτηγά, ημιρυμουλκούμενα, ρυμουλκούμενα και βαγόνια. Η φόρτωσή τους γίνεται είτε με ιδία μέσα, είτε με τροχοφόρες πλατφόρμες.

…………………………………………………………………………………….