Περισσότεροι από 4,6 εκατομμύρια άνθρωποι ζήτησαν άσυλο στην Ευρώπη το πρώτο εξάμηνο του 2022 

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εικονογράφηση: politobzor.net

Το πρώτο εξάμηνο του 2022, περισσότεροι από 4,6 εκατομμύρια άνθρωποι ζήτησαν άσυλο στην Ευρώπη. Τουλάχιστον 4,2 εκατομμύρια από αυτούς διέφυγαν από την Ουκρανία στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφερε η Υπηρεσία Ασύλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUAA) στις 9 Σεπτεμβρίου.

Περίπου 406.000 αιτήσεις ασύλου υποβλήθηκαν σε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης το πρώτο εξάμηνο του 2022, σημειώνοντας αύξηση 68% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2021, σύμφωνα με έκθεση του οργανισμού της ΕΕ που εδρεύει στη Μάλτα.

Τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους, περισσότεροι από 4,2 εκατομμύρια πολίτες της Ουκρανίας έλαβαν προστασία στην Ευρώπη. Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν εγγραφεί για «προσωρινή προστασία» που χορηγεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η «προσωρινή προστασία» της ΕΕ παρέχει, μεταξύ άλλων, πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, στην αγορά εργασίας και στη δημόσια εκπαίδευση.

Η ενεργοποίηση της προσωρινής οδηγίας για την προστασία των προσφύγων όχι μόνο απέτρεψε την ακραία πίεση στο πανευρωπαϊκό σύστημα ασύλου, αλλά επέτρεψε επίσης στους πρόσφυγες από την Ουκρανία να παραμείνουν στην ΕΕ χωρίς να χρειαστεί να περάσουν από τη διαδικασία ασύλου.

Οι εισηγητές ανέφεραν επίσης ότι περίπου 73.100 αιτήσεις ασύλου υποβλήθηκαν στις αρμόδιες εθνικές αρχές τον Ιούνιο, ο δεύτερος υψηλότερος μηνιαίος αριθμός από την έναρξη της προσφυγικής κρίσης 2015-2016. Οι αιτούντες άσυλο τον Ιούνιο ήταν κυρίως Αφγανοί (9.100), Σύροι (8.900), Βενεζουελάνοι (4.800), Κολομβιανοί (3.900), Πακιστανοί (3.700), Τούρκοι (3.600) και Γεωργιανοί (2.600). Σημειώθηκε ότι τον ίδιο μήνα οι Ουκρανοί υπέβαλαν περίπου 1.200 αιτήσεις ασύλου.

Τον Ιούνιο, το ποσοστό αποδοχής αιτήσεων ήταν κοντά στο υψηλότερο που έχει καταγραφεί ποτέ. Τον Ιούνιο, οι αρχές των κρατών μελών έλαβαν θετική απόφαση για το 44% των αιτήσεων που υποβλήθηκαν. Τον Ιούνιο, οι αποφάσεις για το καθεστώς του πρόσφυγα και την επικουρική προστασία ελήφθησαν κυρίως υπέρ Σύριων και Ουκρανών πολιτών, με το 96% των αιτήσεων να γίνονται δεκτές.

ΠΗΓΗ

………………………………………………………………………………….