Ιταλία: Ο δεξιός συνασπισμός 20 ποσοστιαίες μονάδες μπροστά από την αριστερή συμμαχία 

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τζόρτζια Μελόνι. Εικονογράφηση: molva33.ru

Οι Brothers of Italy (FdI) του Giorgiα Meloni συνεχίζουν να είναι το μεγαλύτερο κόμμα στην Ιταλία και ο δεξιός συνασπισμός στον οποίο ανήκει είναι σχεδόν είκοσι ποσοστιαίες μονάδες μπροστά από τον αριστερό συνασπισμό. Αυτό αποδεικνύεται από τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή.

Σύμφωνα με γραφήματα που δημοσιεύθηκαν σήμερα, 9 Σεπτεμβρίου, στην Corriere della Sera και σε άλλες εθνικές εκδόσεις, η FdI της Meloni παραμένει η πιο δημοφιλής πολιτική δύναμη με σχεδόν πενήντα εκατομμύρια Ιταλούς να προετοιμάζονται για εκλογές.

Πάνω από 25% ξεπερνά πλέον το 25% η υποστήριξη στο κόμμα της Τζόρτζια Μελόνι, που δεν έφτασε ούτε το 5% στις εκλογές του 2018. Έχει πάνω από τη μισή υποστήριξη της κεντροδεξιάς.

Το Αριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (DP) βρίσκεται στη δεύτερη θέση μετά το FdI με 20,5% των ψήφων. Το λαϊκιστικό Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S) ανέβηκε στην τρίτη θέση με 14,5%. Το M5S είναι δημοφιλές κυρίως στη νότια Ιταλία, όπου το κόμμα κάνει εκστρατεία για να διατηρήσει το βασικό εισόδημα που εισήχθη κατά την προηγούμενη διακυβέρνησή του. Παραδόξως, το M5S ξεπέρασε το «League» του Matteo Salvini .

Η υποστήριξη για το κόμμα του Ματέο Σαλβίνι έχει υποχωρήσει ελαφρώς και μετράται αυτή τη στιγμή στο 12,5%. Σταθερή στο 8% είναι η υποστήριξη του κεντροδεξιού Forza Italia (FI) Σίλβιο Μπερλουσκόνι .

Στο λεγόμενο. ο τρίτος πόλος – η κεντρώα συμμαχία Living Italy – η υποστήριξη φτάνει το 6,7%. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η Συμμαχία των Πρασίνων και η Ιταλική Αριστερά, καθώς και ένας πολιτικός σχηματισμός που ονομάζεται Δίκτυο Πολιτών, ξεπερνά το όριο του 3% για την είσοδο στο κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι «Αδελφοί της Ιταλίας» προηγούνται στις επαρχίες της Βόρειας Ιταλίας, που παραδοσιακά ψήφιζαν τη «Λέγκα». Το δεξιό έντυπο Il Giornale ανέφερε ότι το ερώτημα δεν είναι αν ο δεξιός συνασπισμός θα κερδίσει τις εκλογές, αλλά ποια θα είναι η διαφορά μεταξύ του FdI και του «League».

Η αριστερή έκδοση της La Repubblica έλαβε πληροφορίες ότι το κόμμα του Giorgia Meloni θέλει να αποκτήσει τα χαρτοφυλάκια των υπουργών Οικονομίας, Εξωτερικών, Εσωτερικών και Άμυνας στη νέα κυβέρνηση. Φυσικά η Μελώνη στοχεύει στην πρωθυπουργία.

Σύμφωνα με τις τρέχουσες δημοσκοπήσεις, ο κεντροδεξιός συνασπισμός FdI, Liga και FI συγκεντρώνει ποσοστό 46,6%, ενώ η αριστερή συμμαχία υπό την ηγεσία του DP έχει 27,2%.

Μια τέτοια ευθυγράμμιση θα έδινε στην κεντροδεξιά 249 έδρες στην Κάτω Βουλή των 400 εδρών και 121 γερουσιαστές στην Άνω Βουλή των 200 εδρών.

Η προσέλευση των ψηφοφόρων πριν από πέντε χρόνια ήταν 72,9%. Τώρα το 33,4% όσων έχουν δικαίωμα ψήφου δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν. Έτσι, είναι πιθανό η συμμετοχή στις προσεχείς εκλογές να είναι ελαφρώς μειωμένη.

ΠΗΓΗ

…………………………………………………………………………………….