Η Ρωσσία θα προμηθεύσει με 30εκ. τόνους σιτηρών τις χώρες που έχουν ανάγκη !!

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συγκομιδή σίτου στην Κριμαία - RIA Novosti, 1920, 09/09/2022
© RIA Novosti / Konstantin Mikhalchevsky Συγκομιδή σιταριού στην Κριμαία. Φωτογραφία αρχείου

Πούτιν: Η Ρωσία θα προμηθεύσει τις χώρες που έχουν ανάγκη με 30 εκατομμύρια τόνους σιτηρών μέχρι το τέλος του έτους

Η Ρωσία σχεδιάζει να προμηθεύσει τις χώρες που έχουν ανάγκη με 30 εκατομμύρια τόνους σιτηρών μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και να αυξήσει περαιτέρω αυτούς τους όγκους, δήλωσε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σε επιχειρησιακή συνάντηση με τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, μεταδίδει το ria.ru
“Θεωρούμε σωστό να αυξήσουμε τις παραδόσεις στις φτωχότερες χώρες. <…> Συνολικά, μέχρι το τέλος του έτους θα προμηθεύσουμε 30 εκατομμύρια τόνους σιτηρών και είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε αυτόν τον όγκο σε 50 εκατομμύρια τόνους ή περισσότερο, επειδή Δόξα τω Θεώ, έχουμε καλή σοδειά φέτος», είπε ο αρχηγός του κράτους.
.
Πλοίο RAHMI YAGGI στο λιμάνι του Τσερνομόρσκ - RIA Novosti, 1920, 09/08/2022
.
Σύμφωνα με τον ίδιο, την περίοδο από τον Μάιο έως τον Αύγουστο, η Ρωσία προμήθευσε 6,6 εκατομμύρια τόνους σιτηρών στις παγκόσμιες αγορές, εκ των οποίων 6,3 εκατομμύρια τόνοι στάλθηκαν στην Ασία, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική.
.
Όπως σημείωσε ο πρόεδρος, οι ξένοι εταίροι αμφισβητούν τις συμφωνίες για τη διατροφική συμφωνία. Υπενθύμισε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες συμφώνησαν προηγουμένως στην ανάγκη προμήθειας σιτηρών στις φτωχότερες χώρες, ενώ τώρα ορισμένες από αυτές προσπαθούν να κάνουν ένα βήμα πίσω.
.
Σκάφος με ουκρανικά σιτηρά - RIA Novosti, 1920, 09/04/2022
.
«Όμως έχουμε καταγεγραμμένη κάθε κίνηση, δεν υπάρχουν λάθη εδώ», τόνισε ο Πούτιν.
Έτσι, από τα 87 πλοία που έφυγαν από τα ουκρανικά λιμάνια, τα 32 παρέμειναν στην Τουρκία. Σύμφωνα με τον Ρώσο ηγέτη, έχει το δικαίωμα να το κάνει, αφού ενεργεί ως διοργανώτρια χώρα της όλης διαδικασίας.
.
“Τρεις στάλθηκαν στη Νότια Αφρική, τρεις στο Ισραήλ, επτά στην Αίγυπτο, 30 στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μόνο δύο στις φτωχότερες χώρες στο πλαίσιο των επισιτιστικών προγραμμάτων του ΟΗΕ. Αυτά είναι η Υεμένη και το Τζιμπουτί. Αυτό είναι 60.000 τόνοι και μόνο 3 τοις εκατό.” σημείωσε ο Πούτιν.
.
Εν κατακλείδι, ο Πούτιν πρόσθεσε ότι η Ρωσία εργάζεται τώρα για τις τεχνικές αποχρώσεις που σχετίζονται με την προμήθεια σιτηρών σε χώρες που έχουν ανάγκη. Έδωσε εντολή στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Αντρέι Μπελούσοφ να ασχοληθεί με αυτό το θέμα, καθώς και στο Υπουργείο Εξωτερικών να εμπλακεί.
.
Αυτιά σίκαλης σε ένα χωράφι στην περιοχή Ryazan - RIA Novosti, 1920, 09/02/2022
.
Στις 22 Ιουλίου, στην Κωνσταντινούπολη, υπογράφηκαν πολυμερείς συμφωνίες για την άρση των περιορισμών στην προμήθεια ρωσικών προϊόντων προς εξαγωγή και για τη βοήθεια της Ρωσίας στις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών. Η συμφωνία, η οποία υπογράφηκε από εκπροσώπους της Ρωσίας, της Τουρκίας , της Ουκρανίας και του ΟΗΕ , περιλαμβάνει την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών, τροφίμων και λιπασμάτων μέσω της Μαύρης Θάλασσας από τρία λιμάνια, συμπεριλαμβανομένης της Οδησσού.
Νωρίτερα, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ Vasily Nebenzya επέτρεψε την άρνηση της συμφωνίας για το προϊόν λόγω της μη τήρησης του δεύτερου μέρους των συμφωνιών στον τομέα της διασφάλισης των εξαγωγών από τη Ρωσία.
Υπενθύμισε ότι η ισχύς του λήγει τον Νοέμβριο. Σύμφωνα με τον γραμματέα Τύπου της προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ, de jure τίποτα δεν εμποδίζει την εξαγωγή ρωσικών τροφίμων, αλλά στην πραγματικότητα είναι περιορισμένη, αφού τα εμπορικά πλοία δεν επιτρέπονται στα λιμάνια.
.
Συγκομιδή σιτηρών στην περιοχή Volnovakhsky της περιοχής του Ντόνετσκ - RIA Novosti, 1920, 08/09/2022

…………………………………………………………………………………….