Γερμανία: Πακέτο >ΜΑΜΟΥΘ ΧΩΡΙΣ ΔΟΝΤΙΑ< 65 δισ. ευρώ για στήριξη των νοικοκυριών ανακοίνωσε ο Σολτς

Η ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΑΜΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο συνασπισμός του καγκελάριου της Γερμανίας Όλαφ Σολτς (ναι, αυτός που δεν θυμάται τι κάνει και τι λέει) ανακοίνωσε ένα σχέδιο στήριξης ύψους 65 δισ. ευρώ για να βοηθήσει εκατομμύρια νοικοκυριά να αντιμετωπίσουν την εκτίναξη των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος.

Το τρίτο πακέτο είναι μεγαλύτερο από τα δύο πρώτα μαζί (Πού στην ουσία είχαν σύντομη ημερομηνία λήξης) Πρόκειται για 65 δισεκατομμύρια ευρώ, λέει ο Scholz. Και τα τρία πακέτα είχαν όγκο 95 δισεκατομμυρίων ευρώ. 

Ο καγκελάριος χαρακτήρισε τον πόλεμο στην Ουκρανία “τρομερή καταστροφή”. Η χώρα θα βοηθηθεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της έναντι του “επιτιθέμενου”. 

Όλος ο κόσμος αισθάνεται τις συνέπειες. “Η Ρωσία δεν είναι πλέον ένας αξιόπιστος προμηθευτής ενέργειας“, λέει ο Scholz. Η Γερμανία προετοιμάζεται για τον μελλοντικό ενεργειακό εφοδιασμό, προσθέτει. “Θα ξεπεράσουμε αυτόν τον χειμώνα”, λέει ο Scholz. Αυτό αφορά την ενεργειακή ασφάλεια, λέει, ενώ ένα άλλο ζήτημα είναι οι υψηλές τιμές και το κόστος. (Πώς και πόσοι δεν λέει).

Σύμφωνα με τον Scholz, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει με αποφασιστικότητα ότι τα έκτακτα κέρδη δεν θα προκύπτουν πλέον ούτε θα απομυζούνται από τις αγορές. Θα οριστεί ανώτατο όριο εσόδων για όσους συμμετέχουν στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και δεν χρειάζεται να πληρώνουν τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου, δήλωσε ο καγκελάριος. Τα πολλά δισεκατομμύρια ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για τον βασικό εφοδιασμό των πολιτών σε φθηνότερες τιμές. 

Σε ερώτηση τι είναι ο βασικός εφοδιασμός η απάντηση του Σόλτς είναι ότι αυτό δεν είναι ακόμα γνωστό, η ειδική μελέτη είναι σε επεξεργασία. !!!

Οι τιμές της θερμότητας δεν είναι τόσο εύκολο να επηρεαστούν στις διεθνείς αγορές, λέει ο Scholz. Ωστόσο, ο καγκελάριος διαβεβαιώνει ότι το βάρος για τους πολίτες θα ελαφρυνθεί. (;;;)

Οι συνταξιούχοι πρόκειται να ανακουφιστούν με μια εφάπαξ πληρωμή 300 ευρώ και οι φοιτητές με μια εφάπαξ πληρωμή 200 ευρώ, εξηγεί ο Scholz. Όχι τώρα … αλλά τον Δεκέμβριο …

Επιπλέον, πρόκειται να γίνει μεταρρύθμιση του επιδόματος στέγασης. Στα προηγούμενα πακέτα τους είχαν ξεχάσει πλήρως. Ο κύκλος των δικαιούχων πρόκειται να αυξηθεί από 700.000 σε δύο εκατομμύρια πολίτες μέσω της μεταρρύθμισης του επιδόματος στέγασης. Ο Σολτς διαβεβαιώνει ότι η μεταρρύθμιση του επιδόματος των πολιτών (Ταμείο ανεργείας )θα βοηθήσει και όσους δεν έχουν εισόδημα. Πώς δεν λέει, η αύξηση θα είναι 20-30 ευρώ. !!!

Στο μέλλον, η μεταρρύθμιση θα προσανατολιστεί στον πληθωρισμό. Στο παρελθόν χρησιμοποιούνταν ως οδηγός οι ρυθμοί πληθωρισμού, οι οποίοι όμως συχνά δεν αντανακλούσαν πλέον την τρέχουσα πραγματικότητα.

Η βοήθεια για τα παιδιά πρέπει επίσης να βελτιωθεί. Το επίδομα παιδιού θα αυξηθεί κατά 18 ευρώ το μήνα για το πρώτο και το δεύτερο παιδί από την 1η Ιανουαρίου 2023. Επιπλέον, το μέγιστο ποσό του επιδόματος τέκνων θα αυξηθεί και πάλι στα 250 ευρώ μηνιαίως.  18 ευρώ το μήνα για ένα παιδί ;;; …ούτε την αύξηση του γάλακτος του παιδιού δεν καλύπτει. !!!

Με την προγραμματισμένη εισαγωγή του “εισοδήματος του πολίτη” (πρόκειται για μετονομασία του κατώτατου επιδόματος ανεργίας) στις αρχές του επόμενου έτους, τα κανονικά ποσά για όσους έχουν ανάγκη πρόκειται να αυξηθούν σε περίπου 500 ευρώ. Γιατί όχι από τον επόμενο μήνα ;;; …μέχρι τώρα ήταν στα 480 περίπου…!!!

Τα υφιστάμενα προγράμματα ενίσχυσης επιχειρήσεων θα παραταθούν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022. Ποιά είναι αυτά τα προγράμματα ενίσχυσης επιχειρήσεων ;;; Διαβάσατε ή ακούσατε κάτι ;;;

Η αύξηση της τιμής του CO2 κατά πέντε ευρώ ανά τόνο, η οποία είχε προγραμματιστεί για την 1η Ιανουαρίου 2023, θα αναβληθεί κατά ένα έτος για την 1η Ιανουαρίου 2024.  Με τον τρόπο αυτό αναβάλλονται επίσης κατά ένα έτος τα προηγουμένως προγραμματισμένα βήματα παρακολούθησης το 2024 και το 2025. Δηλαδή μετά το 2024 θα έχει λύσει η Γερμανία το ενεργειακό της πρόβλημα ;;;

Σύμφωνα με τον καγκελάριο Σολτς, η διακοπή της φορολόγησης των συνταξιοδοτικών εισφορών το 2023 θα επιφέρει ανακούφιση πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ για τους πολίτες.

Σύμφωνα με τον Σολτς, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα διαθέσει 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ για ένα νέο εθνικό εισιτήριο τοπικών μεταφορών. Για το οποίο πρέπει να συμφωνήσουν τα κρατίδια, τα οποία όμως διαφωνούν, καθώς δεν έχει γίνει ορισμός ποιός θα διαθέσει τα χρήματα… τα κρατίδια ή το κράτος ;;;

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών Christian Lindner (FDP) προειδοποιεί για διαρθρωτικές διαταραχές στη Γερμανία ως αποτέλεσμα του πολέμου. Ωστόσο, λέει, κάποιος είναι σε θέση να αποτρέψει τη ζημιά σε αυτή τη χώρα. Αλήθεια … ποιός ;;; ή όπως είπε ο Χάμπεκ … “κάποια στιγμή θα βρέξει” !!!

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του FDP Lindner, ένα διψήφιο ποσό δισεκατομμυρίων θα αναδιανεμηθεί στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Το ακριβές ποσό εξαρτάται από την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας.

Ως καινοτόμο μέτρο, επίσης, ο Lindner περιγράφει ένα κατ’ αποκοπήν ποσό για την εργασία στο σπίτι (Home Office) , το οποίο θα συνεχιστεί στο διηνεκές και αντικαθιστά τις παλιές φορολογικές ρυθμίσεις για το γραφείο στο σπίτι.

Η επικεφαλής του SPD, Saskia Esken, επισημαίνει τη βοήθεια για τους αρτοποιούς και τις ζυθοποιίες, για παράδειγμα, που υποφέρουν από την απότομη αύξηση του ενεργειακού κόστους. Πολλοί από αυτούς έχουν υπαρξιακές ανησυχίες. Είναι στα πρόθυρα της πτώχευσης, μετά από ολόκληρες γενεές…και κανείς δεν ξέρει ποιά είναι η βοήθεια για τους αρτοποιούς και τις ζυθοποιίες !!!

Η Esken τάσσεται επίσης υπέρ των σημαντικά υψηλότερων μισθών.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής των Πρασίνων Omid Nouripour (Ιρανός !!!) , το τελευταίο πακέτο στέλνει δύο μηνύματα: Το ένα είναι ότι δεν θα διχαστεί από τις ενέργειες της Ρωσίας και το δεύτερο πως “η κυβέρνηση αποδίδει“.

Σολτς:  Η “απειλή των ελλείψεων” θα συνεχίσει να καταπολεμάται

Απαντώντας σε ερώτημα δημοσιογράφου για το αν μπορεί να αποτραπεί ένα κύμα διαμαρτυριών το χειμώνα με το τελευταίο πακέτο μέτρων, ο Γερμανός καγκελάριος δήλωσε πως ο πόλεμος προκαλεί μεγάλο ανθρώπινο πόνο στους ανθρώπους στην Ουκρανία, αλλά έχει επίσης οικονομικές συνέπειες για άλλες χώρες, τονίζει ο Σολτς. Αναφέρθηκε στα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί για να διασφαλιστεί η κατάσταση εφοδιασμού το χειμώνα. Επιπλέον, είπε, κανείς δεν θα έμενε μόνος του. Σίγουρα… θα υποφέρουν όλοι μαζί !!! Η “απειλή των ελλείψεων” θα συνεχίσει να καταπολεμάται. 

Σύμφωνα με τον Scholz, οι περισσότεροι πολίτες γνωρίζουν ότι “είναι καλό να ζει κανείς σε ένα οικονομικά ισχυρό κράτος πρόνοιας”.

Επεξεργασία κειμένου από την ΠΗΓΗ

………………………………………………………

ΣΧΕΤΙΚΑ …

Η Baerbock είπε ότι θα στηρίξει την Ουκρανία, γράφοντας τους Γερμανούς στα παλιά της παπούτσια

………………………………………………………………………………..