Φράγμα Γαλάζιου Νείλου. Η Αιθιοπία θα στραφεί στη Ρωσία για εικόνες δορυφόρου στη διένεξη με Σουδάν και Αίγυπτο !

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Πόλη της Αντίς Αμπέμπα - RIA Novosti, 1920, 09/04/2022
© RIA Novosti / Γιούρι Σόμοφ Πόλη της Αντίς Αμπέμπα. Φωτογραφία αρχείου

Πρέσβης Tegenu: Η Αιθιοπία μπορεί να στραφεί στη Ρωσία μέσω δορυφορικών εικόνων του Γαλάζιου Νείλου

Η Αντίς Αμπέμπα μπορεί να στραφεί στη Μόσχα για τεχνική υποστήριξη για την παροχή δορυφορικών εικόνων για την παρακολούθηση της στάθμης του νερού στον Γαλάζιο Νείλο σε σχέση με τους ισχυρισμούς του Σουδάν και της Αιγύπτου να γεμίσουν το φράγμα της Αναγέννησης με την Αιθιοπία, δήλωσε στο RIA Novosti ο Alemayehu Tegenu, πρεσβευτής της χώρας στη Μόσχα.
.
Εξήγησε ότι το τρίτο στάδιο πλήρωσης του φράγματος ολοκληρώθηκε πρόσφατα και ο δεύτερος στρόβιλος άρχισε να παράγει ηλεκτρική ενέργεια.
“Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι δεν επηρέασε με κανέναν τρόπο τις κατάντι χώρες. Αντίθετα, υπήρξε μια πλημμύρα στο Σουδάν . Αυτό δείχνει ότι το φράγμα δεν έχει καμία επίδραση στο Σουδάν και την Αίγυπτο”, πρόσθεσε ο πρέσβης.
.
Σχολιάζοντας την πρόταση της ρωσικής πλευράς για παροχή δορυφορικών εικόνων από την υπερχείλιση του ποταμού σε διαφορετικές εποχές του έτους προκειμένου να αρθούν πιθανές αξιώσεις από το Χαρτούμ και το Κάιρο , ο πρέσβης είπε ότι η Αιθιοπία θα εξετάσει αυτή την πρωτοβουλία στο μέλλον.
.
“Η Ρωσία προσφέρει πάντα την τεχνική της υποστήριξη, η Αιθιοπία εκτιμά αυτές τις προτάσεις, και αν προκύψει ανάγκη, θα στραφούμε σίγουρα στη Ρωσία . Ξέρω για αυτήν την πρόταση, νομίζω ότι μπορούμε να την εξετάσουμε στο μέλλον”, είπε ο Αιθίοπας διπλωμάτης.
Νωρίτερα, σε συνέντευξή του στο RIA Novosti , ο Alemayehu Tegenu είπε ότι σχεδιάζεται να ολοκληρωθεί η πλήρωση του φράγματος μέχρι το τέλος του 2023. Εξήγησε ότι η Αιθιοπία έχει ήδη αρχίσει να εξάγει ηλεκτρική ενέργεια που παράγει στο Τζιμπουτί και το Σουδάν και σύντομα θα αρχίσει να εξάγει ηλεκτρική ενέργεια στην Κένυα .
.
Η Αιθιοπία εφαρμόζει ένα έργο μεγάλης κλίμακας φράγματος από το 2012. Η εκτόξευση του, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε λειψυδρία στο Σουδάν και την Αίγυπτο , που βρίσκονται κατάντι. Από την αρχή της κατασκευής, οι τρεις χώρες έχουν ήδη πραγματοποιήσει περισσότερες από δώδεκα συναντήσεις για την επίλυση ζητημάτων διανομής νερού και την έναρξη λειτουργίας μιας νέας εγκατάστασης, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν διαφωνίες.
.
Πρέσβης της Αιθιοπίας στη Ρωσία Alemayehu Tegenu Argau - RIA Novosti, 1920, 09/03/2022

……………………………………

Grand Ethiopian Renaissance Dam, Ethiopia – Webuild Project

………………………………………………………………………………