Οι επίγονοι του M. Γκορμπατσώφ

Politics Η ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΑΜΙΟΥ Χωρίς κατηγορία

Μετά το χάος που άφησε πίσω του ο

M. Γκορμπατσώφ με την Διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, ο σχεδόν δημοκρατικά εκλεγμένος

Μπορίς Νικολάγιεβιτς Γιέλτσιν

οδήγησε δεκάδες εκατομμύρια Ρώσσους σε φρικτά χειρότερη  κατάσταση. Το 1998, η οικονομική κρίση χειροτέρεψε με τις τράπεζες να αδυνατούν να αντιμετωπίσουν την κρίση και η κυβέρνηση υποτίμησε το νόμισμα τέσσερις φορές. Η εγκληματικότητα αποτέλεσε επίσης μείζον πρόβλημα, καθώς τη διετία 1993 έως 1995, οι ανθρωποκτονίες ξεπέρασαν τις 45.000 σε αριθμό. Ο Μπορίς Νικολάγιεβιτς Γιέλτσιν, που ήθελε να μείνει στην ιστορία ως «ο Ρώσσος Ουάσινγκτον», αλλά έμεινε στην ιστορία ως

«ο Ρώσσος ΤΗΣ Ουάσινγκτον»

παραιτήθηκε το μεσημέρι της 31ης Δεκεμβρίου 1999. Ζήτησε συγγνώμη από τους Ρώσους που δεν πραγματοποιήθηκαν πολλά από τα όνειρά τους. Στον Ρωσσικό λαό ο Μπόρις Γιέλτσιν έχει αφήσει την εντύπωση του αλκοολικού, και παραμένει διάσημος για τις αμφίβολες δηλώσεις του και τις ντροπιαστικές συνομιλίες με Αμερικανούς συνεργάτες.

Ρωσσίας ίαση, μετά  Γιέλτσιν

Βλαντίμιρ Βλαντίμιροβιτς Πούτιν

Ο Βλαντίμιρ Βλαντίμιροβιτς Πούτιν‎, γενν. 7 Οκτωβρίου 1952, Λένινγκραντ, Σοβιετική Ρωσία, ΕΣΣΔ, o εν ενεργεία Προέδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

 Το 2007 ανακηρύχθηκε «Πρόσωπο της Χρονιάς» από το περιοδικό Time, ενώ από το 2013 ως το 2016 βρισκόταν στο Νο.1 της λίστας του περιοδικού Forbes με τα «ισχυρότερα πρόσωπα του κόσμου».

Ντμίτρι Μεντβέντεφ

Ο Μεντβέντεφ αναδείχθηκε νικητής στις προεδρικές εκλογές της 2ας Μαρτίου 2008 με μεγάλη συμμετοχή. Ο υποψήφιος του συνδυασμού Ενωμένη Ρωσία έλαβε ποσοστό 70,28%, έναντι 17,72% για τον κομμουνιστή Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, 9,35 για τον υπερεθνικιστή Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος Ρωσίας (LDRR) και 1,30% για τον Αντρέι Μπογκντάνοφ (από το Δημοκρατικό Κόμμα). Η ορκωμοσία του Μεντβέντεφ ως Προέδρου έλαβε χώρα στις 7 Μαΐου του 2008 και στην ομιλία του ο νέος πρόεδρος ευχαρίστησε τον προκάτοχο και μέντορά του, Βλαντίμιρ Πούτιν.

ΞΑΝΑ ΠΟΥΤΙΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΡΟΤΑΣΗ

Τερέσκοβα

Βαλεντίνα Τερέσκοβα: «Ο Πούτιν πρέπει να μείνει σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά»

Το ζήτημα άνοιξε όταν ακούστηκε εντός της κάτω Βουλής από βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος η έκκληση να ανανεωθεί η θητεία του Πούτιν μετά τη λήξη της το 2024.

Στην ομιλία του ο Πούτιν δήλωσε ότι «η ανανέωση της θητείας μου μπορεί να είναι δυνατή, αλλά με μια προϋπόθεση – ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρωσίας θα αποφασίσει “ότι αυτό δεν έρχεται σε αντίθεση με τον συνταγματικό νόμο της χώρας».

Μιλώντας στην Κρατική Δούμα (κάτω βουλή), ο πρόεδρος Πούτιν επισήμανε ότι μια από τις προτάσεις που έκανε  η βουλευτής Βαλεντίνα Τερεσκόβα, που έγινε διάσημη ως η πρώτη γυναίκα στην Ιστορία που ταξίδεψε στο διάστημα «στην ουσία σημαίνει άρση των περιορισμών για κάθε άνθρωπο, για κάθε πολίτη, συμπεριλαμβανομένου και του νυν προέδρου, και επιτρέπει τη συμμετοχή μελλοντικά στις εκλογές…μόνο στην περίπτωση, εφόσον οι πολίτες υποστηρίξουν μια τέτοια αναθεώρηση, πουν ‘ναι’ στη διάρκεια της πανεθνικής ψηφοφορίας ».

Η Δούμα ενέκρινε  την πρόταση της, με 382 ψήφους υπέρ και 0 κατά, ενώ 44 βουλευτές δήλωσαν «παρών». Στην ουσία η πρόταση της ήταν  το κομμάτι που επιτρέπει στον Ρώσο πρόεδρο να συμμετάσχει και πάλι στις προεδρικές εκλογές, αν και έγινε απόλυτα δημοκρατικά δημοψήφισμα με συντριπτική πλειοψηφία για την ανανέωση και παράταση της θητείας του Πούτιν.

…………………………………….

Ο Πούτιν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του Γκορμπατσόφ