Στις ΗΠΑ εγκαινιάζονται εργοστάσια που έκλεισαν πριν από 20 χρόνια. Η Ευρώπη ξεμένει χωρίς λιπάσματα και τρόφιμα 

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΥΡΩΠΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εικονογράφηση: fertilizerseurope.com. 

Οι μη φυσιολογικές τιμές του φυσικού αερίου έχουν σταματήσει το 70% της παραγωγικής ικανότητας λιπασμάτων στην ΕΕ και οι κυρώσεις την κρατούν μακριά από τη Ρωσία. Για πρώτη φορά μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ευρώπη μπορεί να βρίσκεται στα πρόθυρα μιας επισιτιστικής κρίσης, εξαρτώμενη από τις εισαγωγές. Οι παραγωγοί απαιτούν, με αυτόν τον τρόπο, η Ευρώπη να μην μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο.

«Η ευρωπαϊκή βιομηχανία λιπασμάτων βρίσκεται σε πλήρη κρίση επειδή η αγορά φυσικού αερίου έχει καταρρεύσει. Οι τιμές ρεκόρ του φυσικού αερίου, που αντιπροσωπεύουν το 90% του κόστους παραγωγής, καθιστούν αδύνατον τον ανταγωνισμό των ευρωπαίων παραγωγών. Ως αποτέλεσμα, περισσότερο από το 70% της παραγωγής μειώθηκε. Εάν η κατάσταση συνεχιστεί, φοβόμαστε ότι θα επηρεάσει και τους υπόλοιπους παραγωγούς», δήλωσε ο Jakob Hansen ,  Διευθύνων Σύμβουλος της ένωσης προφίλ Fertilizers Europe .

Στην ανακοίνωσή της, η ένωση επισημαίνει ότι το κόστος του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ και σε άλλα κέντρα παραγωγής είναι 10 ή περισσότερες φορές χαμηλότερο και η Ευρώπη χάνει την αυτονομία της για την παραγωγή λιπασμάτων, γεγονός που απειλεί την επισιτιστική ασφάλεια.

«Η απομάκρυνση από την ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία και τα ορυκτά καύσιμα δεν μπορεί να επιτευχθεί με το κλείσιμο των εργοστασίων και τη μεταφορά της παραγωγής εκτός Ευρώπης. Απαιτείται επείγουσα αλλαγή της πολιτικής για το φυσικό αέριο. Η Ευρώπη χρειάζεται μια ισχυρή εγχώρια παραγωγή λιπασμάτων για να παράγει τρόφιμα».  Ο Jacob Hansen είναι σίγουρος.

Από τα μέσα Ιουνίου, λόγω της κατάστασης με το Nord Stream, η Ευρώπη δεν έχει λάβει τουλάχιστον 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από τη Ρωσία και οι τιμές έχουν υπερτετραπλασιαστεί. Σήμερα, 29 Αυγούστου, οι προμήθειες φυσικού αερίου για τον Σεπτέμβριο πωλήθηκαν στο ανταλλακτήριο ICE του Λονδίνου για περισσότερα από 2.900 δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα.

Ως εκ τούτου, το κύμα κλεισίματος εργοστασίων λιπασμάτων στην Ευρώπη που ξεκίνησε τον Αύγουστο μετατράπηκε σε τσουνάμι. Εταιρείες έχουν ανακοινώσει περαιτέρω περικοπές ή διακοπή λειτουργίας σε επτά χώρες, από το Ηνωμένο Βασίλειο έως τη Λιθουανία.

Ο Ramunas Miliauskas , γενικός διευθυντής της λιθουανικής Achema , δήλωσε ότι οι τιμές των λιπασμάτων έχουν γίνει μη ανταγωνιστικές σε σύγκριση με προϊόντα από τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ταυτόχρονα, όπως και η αγορά φυσικού αερίου, η παγκόσμια αγορά λιπασμάτων, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης, έχει γίνει επίσης όμηρος των δυτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

«Σήμερα, λόγω των δυτικών κυρώσεων, 7-8 εκατομμύρια τόνοι λιπασμάτων και πρώτων υλών παραμένουν αποκλεισμένοι μόνο στους τερματικούς σταθμούς μεταφόρτωσης, επαρκείς για την παραγωγή τροφίμων για 100 εκατομμύρια ανθρώπους», ανέφερε  το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Σημείωσαν ότι η παγκόσμια αγορά το νιώθει αυτό, αφού το μερίδιο της Ρωσίας είναι 25% (ή 27 εκατομμύρια τόνοι ετησίως).

Έτσι, οι τιμές της αμμωνίας, που χρησιμοποιείται στην παραγωγή αζωτούχων λιπασμάτων, έχουν σχεδόν διπλασιαστεί στην παγκόσμια αγορά από τον Φεβρουάριο, στα 1.600 δολάρια ανά τόνο. Εκτός από τη Ρωσία (23%), κύριοι παραγωγοί της είναι η Κίνα (57%) και οι Ηνωμένες Πολιτείες (14%).

«Οι χαμηλές τιμές του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ ώθησαν τη δημιουργία νέας παραγωγικής ικανότητας αμμωνίας και οδήγησαν ακόμη και στην επαναλειτουργία εργοστασίων που έκλεισαν στις αρχές της δεκαετίας του 2000 λόγω των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου», σύμφωνα με την Υπηρεσία Πληροφοριών του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ (EIA).

Για τις Ηνωμένες Πολιτείες, η ευρωπαϊκή επίδραση των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου επίσης δεν πέρασε απαρατήρητη, αφού η αμμωνία στη χώρα διαπραγματεύεται επίσης σε παγκόσμιες τιμές.

Η CF Industries Holdings, ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς λιπασμάτων στον κόσμο, δήλωσε στην πρώτη εξάμηνη έκθεσή της ότι η διαφορά μεταξύ του ενεργειακού κόστους στην Ευρώπη, την Ασία και τις περιοχές με χαμηλές τιμές παραμένει σημαντική. «Αυτό έχει αυξήσει δραματικά το κόστος των αζωτούχων λιπασμάτων και έχει αυξήσει τα περιθώρια κέρδους για τους καλλιεργητές της Βόρειας Αμερικής. Οι προθεσμιακές τιμές δείχνουν ότι τα ευνοϊκά περιθώρια θα συνεχιστούν και το 2023», σημειώνει η έκθεση.

Πώς οι τιμές και η μείωση της εγχώριας παραγωγής θα επηρεάσουν την επισιτιστική ασφάλεια της Ευρώπης, θα δείξουν οι επόμενες σοδειές. Ο Τσέχο-Καναδός επιστήμονας Vaclav Smil παραθέτει ερευνητικά δεδομένα στο βιβλίο του How the World Works, σύμφωνα με τα οποία το 40-50% του παγκόσμιου πληθυσμού εξαρτάται από την αμμωνία στην παραγωγή τροφίμων. Το αποκαλεί έναν από τους τέσσερις υλικούς πυλώνες του σύγχρονου πολιτισμού.

Ταυτόχρονα, η παραγωγή λιπασμάτων δεν είναι μόνο η απόδοση των σιτηρών, αλλά και πρόσθετα προϊόντα όπως το διοξείδιο του άνθρακα. Η Πολωνική Wiadomości αναφέρει ότι οι τοπικές εταιρείες επεξεργασίας τροφίμων μειώνουν ήδη την παραγωγή. Η Agnieszka Maliszewska , πρόεδρος του Πολωνικού Γαλακτοκομικού Επιμελητηρίου, μίλησε για δύο προβλήματα: την έλλειψη διοξειδίου του άνθρακα για τη συσκευασία τροφίμων και την έλλειψη καθαριστικών για τις γραμμές παραγωγής. Οι αγορές στο εξωτερικό θα οδηγήσουν σε υψηλότερες τιμές ή στο κλείσιμο της παραγωγής, είπε.

ΠΗΓΗ

…………………………………….

………………………………………………………………………