«Δυτική Σαχάρα της Έριδος»: Το Μαρόκο ανακαλεί τον πρεσβευτή του στην Τυνησία 

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μπραχίμ Γκάλι. Εικονογράφηση: regnum.ru

Το Βασίλειο του Μαρόκου ανακάλεσε τον πρεσβευτή του στην Τυνησία αφού ο Τυνήσιος Πρόεδρος Kais Said δέχθηκε τον επικεφαλής του κινήματος Polisario Front, το οποίο επιδιώκει την ανεξαρτησία της Δυτικής Σαχάρας, μιας περιοχής που το Μαρόκο θεωρεί δικό του. Αυτό ανέφερε η πύλη ειδήσεων Arab News στις 27 Αυγούστου.

Το Μαρόκο είπε ότι η απόφαση της Τυνησίας να προσκαλέσει τον Μπραχίμ Γκάλι στη Σύνοδο Κορυφής για την Αφρικανική Ανάπτυξη του Τόκιο που φιλοξενεί η Τυνησία αυτό το Σαββατοκύριακο ήταν «μια σοβαρή και πρώτη πράξη που θα πληγώσει βαθιά τα αισθήματα του Μαροκινού λαού».

Η κίνηση είναι η πιο πρόσφατη σε μια διαμάχη δεκαετιών για τη Δυτική Σαχάρα, η οποία έχει ήδη συρθεί στην Ισπανία και τη Γερμανία και έχει εντείνει τον περιφερειακό ανταγωνισμό μεταξύ του Μαρόκου και της Αλγερίας, του κύριου προστάτη του Polisario.

Η Τυνησία φέτος έχει πλησιάσει πιο κοντά στη θέση της Αλγερίας, της μεγαλύτερης γειτονιάς της, από την οποία εξαρτάται από την άποψη των ενεργειακών πόρων. Τον Ιούλιο, ο Said συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Αλγερίας Abdelmajid Tebbun .

Αυτό το Σαββατοκύριακο, η Τυνησία φιλοξενεί τη Διεθνή Διάσκεψη του Τόκιο για την Αφρικανική Ανάπτυξη, στην οποία θα συμμετάσχουν αρχηγοί κρατών από πολλές αφρικανικές χώρες.

Η Τυνησία, ως απάντηση στην απόφαση του Μαρόκου, ανακοίνωσε ότι ανακαλεί τον πρεσβευτή της στο Ραμπάτ για διαβουλεύσεις.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τυνησίας δήλωσε ότι η χώρα διατηρεί την πλήρη «ουδετερότητά της στο θέμα της Δυτικής Σαχάρας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Αναφέρει ότι η Αφρικανική Ένωση κυκλοφόρησε ένα υπόμνημα καλώντας όλα τα μέλη της Αφρικανικής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής του Μετώπου Polisario, να συμμετάσχουν στη διεθνή διάσκεψη του Τόκιο για τη Σύνοδο Κορυφής για την Αφρικανική Ανάπτυξη στην Τυνησία.

Επιπλέον, ο Πρόεδρος της Αφρικανικής Επιτροπής απέστειλε απευθείας ατομική πρόσκληση στον Brahim Ghali να λάβει μέρος στη σύνοδο κορυφής.

Στη σύνοδο κορυφής έχει προγραμματιστεί να μιλήσει ο Πρόεδρος της Σενεγάλης , Macky Sall , ο οποίος είναι σήμερα πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης.

Η Αφρικανική Ένωση αναγνωρίζει τη Δυτική Σαχάρα ως μέλος, αλλά τα αφρικανικά κράτη διαφωνούν τόσο για το Polisario όσο και για την ανεξαρτησία της επικράτειας στο σύνολό της.

Όπως ανέφερε νωρίτερα η EADaily , το Ραμπάτ προτείνει την επέκταση της αυτονομίας στην περιοχή της Σαχάρας υπό την κυριαρχία της , ενώ το Μέτωπο Πολισάριο ζητά δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση, το οποίο υποστηρίζεται από την Αλγερία.

………………………………………………….

……………………………………………………………………………….