Αλτσχάιμερ; Σολτς: «Δεν θυμάμαι τίποτα»

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ Η ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΑΜΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΧΡΗΜΑ

Είμαστε δυο, είμαστε τρεις....Καί άλλος καγκελάριος, ο Χέλμουτ Κολ, είχε μυστικοπάθεια και τα οικονομικά του σκάνδαλα.

Πρόκειται για τις παράνομες χορηγίες του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, CDU, που βγήκαν στο φως το 1999, όταν εγέρθηκαν υποψίες για φοροδιαφυγή σε βάρος του πρώην ταμία του κόμματος. Κατηγορήθηκε ότι πήρε ένα εκατομμύριο μάρκα από τον έμπορο όπλων, Καρλχάιντς Σράιμπερ και το δήλωσε ως χορηγία χωρίς να το φορολογήσει. Μετά από πολλές διαψεύσεις ο Χέλμουτ Κολ αναγκάστηκε να παραδεχθεί την ύπαρξη «μαύρων ταμείων» στο κόμμα του και ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για τα λάθη χωρίς να αποκαλύψει ποτέ τους χορηγούς.

«Στους δωρητές χρημάτων από το 1993 μέχρι το 1998 έδωσα το λόγο μου και δεν πρόκειται να τον παραβιάσω»,

είχε πει ο Χέλμουτ Κολ.: «Δεν πρόκειται να αποκαλύψω ονόματα ακόμη κι αν κάθε μέρα βγαίνουν άλλα στη δημοσιότητα».

Στη συνέχεια ο Χέλμουτ Κολ αναγκάστηκε να παραιτηθεί από επίτιμος πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος. Μέχρι σήμερα τα ονόματα των χορηγών παραμένουν επτασφράγιστο μυστικό.

DW: Όσο κι αν θέλει ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς να αφήσει πίσω του την υπόθεση Cum-Εx από τα παλιά, η σκιά του σκανδάλου τον βαραίνει μέχρι σήμερα. Έτσι κλήθηκε χθές να καταθέσει σε ειδική κοινοβουλευτική εξεταστική επιτροπή στο Αμβούργο σχετικά με το σκάνδαλο φοροαποφυγής μεγάλης κλίμακας ή αδιαφανούς φοροαπαλλαγής της τράπεζας Warbung Bank από την περίοδο που διετέλεσε κυβερνήτης του Αμβούργου. 

Ο ίδιος συνεχίζει να διατείνεται ότι «δεν γνωρίζει και δεν θυμάται τίποτα». Αυτή ήταν και η «υπερασπιστική γραμμή» που ακολούθησε τελικά και χθές ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής με μια μικρή αλλαγή: αν και δεν αρνήθηκε τις συναντήσεις με τραπεζίτες της αμφιλεγόμενης τράπεζας στο παρελθόν εντούτοις, όπως είπε, δεν θυμάται τo περιεχόμενο των συζητήσεων. «Δεν είχα καμία πολιτική επιρροή στη φορολογική διαδικασία που ακολουθήθηκε για την Warburg Bank» ανέφερε χαρακτηριστικά. Ωστόσο κατά την ακροαματική διαδικασία του Αμβούργου παρουσιάστηκαν χθές και «νέοι φάκελοι» με στοιχεία για την υπόθεση, σύμφωνα με την ιστοσελίδα tagesschau.de.