Πούτιν και Μακρόν συζήτησαν τηλεφωνικά για την αποστολή του ΔΟΑΕ στον πυρηνικό σταθμό του Ζαπορόζιε

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron - RIA Novosti, 1920, 19.08.2022
© Sputnik / Radu Proca Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.
ΜΟΣΧΑ, 19 Αυγούστου – RIA Novosti. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τηλεφώνησε στον Ρώσο ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν, ανέφερε η υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου.

«Με πρωτοβουλία της γαλλικής πλευράς, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι οι αρχηγοί κρατών συζήτησαν την κατάσταση στην Ουκρανία , ο Μακρόν και ο Πούτιν τόνισαν τη σημασία της αποστολής της ΔΟΑΕ στον πυρηνικό σταθμό του Ζαπορόζιε το συντομότερο δυνατό , η οποία θα μπορούσε να αξιολογήσει την πραγματική κατάσταση επί τόπου. Επιπλέον, ο Πούτιν επιβεβαίωσε την ετοιμότητα της Ρωσίας να παράσχει στους επιθεωρητές την απαραίτητη βοήθεια κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Τόνισε ότι ο βομβαρδισμός από τον ουκρανικό στρατό της επικράτειας του ZNPP δημιουργεί τον κίνδυνο καταστροφής.
.
Επιπλέον, ο Πούτιν υπενθύμισε στον Μακρόν την πρόσκληση σε εμπειρογνώμονες από τη Γραμματεία του ΟΗΕ και τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού να επισκεφθούν το κέντρο κράτησης στη Yelenovka, όπου σκοτώθηκαν Ουκρανοί αιχμάλωτοι πολέμου ως αποτέλεσμα απεργίας της APU .
.
Ο Πούτιν ενημέρωσε επίσης τον Γάλλο ηγέτη για την πρόοδο της επισιτιστικής συμφωνίας που υπογράφηκε στις 22 Ιουλίου. Επέστησε την προσοχή του Μακρόν στα υπάρχοντα εμπόδια στις ρωσικές εξαγωγές, τα οποία δεν συμβάλλουν στην επίλυση προβλημάτων στον τομέα της επισιτιστικής ασφάλειας.

«Οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Γαλλίας συμφώνησαν να συνεχίσουν τις επαφές για τα ζητήματα που τέθηκαν και άλλα θέματα», πρόσθεσε η υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου.

Με τη σειρά του, το Μέγαρο των Ηλυσίων ανέφερε ότι ο Μακρόν τάχθηκε υπέρ της αποστολής μιας αποστολής εμπειρογνωμόνων του ΔΟΑΕ στο ZNPP το συντομότερο δυνατό. Επιπλέον, ο Γάλλος πρόεδρος αναμένει να έχει επιπλέον συνομιλίες με τον Πούτιν τις επόμενες ημέρες.
.
Η προηγούμενη τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των αρχηγών κρατών έγινε στις 28 Μαΐου και σε αυτήν συμμετείχε και ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς. Πούτιν και Μακρόν είχαν την τελευταία τους διμερή συνομιλία στις 3 Μαΐου.

…………………………………………………………………………..