Πετρέλαιο: Η Glencore και ένας από τις ΗΠΑ παγκοσμίως καταζητούμενος εβραίος

TOP STORIES Η ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΑΜΙΟΥ

Ίδρυσε το γίγαντα των εμπορευμάτων Glencore, αλλά η εταιρεία θέλει να δείχνει σήμερα ότι δεν έχει καμία σχέση μαζί του.

Η εταιρεία ελέγχει σήμερα ένα αναλογικά τεράστιο τμήμα των διεθνών συναλλαγών επί ενεργειακών προϊόντων παράλληλα με ένα τεράστιο δίκτυο εταιρειών που παράγουν τις σχετικές πρώτες ύλες. Εχει παρουσία στην πρωτογενή αγορά (μέταλλα, ορυχεία, ενέργεια, δημητριακά, ακόμα και στην αγορά ηλεκτρισμού και υδάτων) σε Ασία, Αυστραλία, Αμερική, Μέση Ανατολή και Ευρώπη.

Kάποτε είχε κηρυχθεί δραπέτης και καταζητείτο παγκοσμίως από το FBI, με πρόφαση  την κατηγορία της φοροδιαφυγής.

 

 Ο άνθρωπος που δημιούργησε το σύγχρονο εμπόριο στον τομέα των πετρελαιοειδών λέγεται Marc Rich ενώ κάποτε είχε κηρυχθεί δραπέτης και καταζητείτο από το FBI, με πρόφαση  την κατηγορία της φοροδιαφυγής. Αποτέλεσμα τη δεκαετία του 80 κυνηγημένος από τις ΗΠΑ σε σχεδόν όλη την γη, να εγκατασταθεί στην ουδέτερη Ελβετία, με ιδιωτική προστασία σαν αρχηγός κράτους!

Απετέλεσε έναν πραγματικό θρύλο της αγοράς του πετρελαίου. Το 1974 ίδρυσε τον κολοσσό των εμπορευμάτων, Glencore, αν και αρχικά κάτω από άλλο όνομα. Γιος Εβραίων από το Βέλγιο, ο Rich εγκατέλειψε την Ευρώπη και εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ το 1942, σε ηλικία 7 ετών, για να διαφύγει από τους Ναζί. Η ιστορία θέλει τον Rich να φέρνει την επανάσταση στο trading (συναλλαγές, χρηματιστήριο) εμπορευμάτων κατά τη δεκαετία του 1970, ουσιαστικά δημιουργώντας την σύγχρονη αγορά του αργού πετρελαίου.

Μια απίστευτη σελίδα στην ιστορία , στο success story του Εβραίου μετανάστη, γράφτηκε  κατά τη διάρκεια της πετρελαϊκής κρίσης του 1973, όταν ο Rich χρησιμοποίησε τις διασυνδέσεις του στη Μέση Ανατολή για να παραβιάσει το εμπάργκο και να αγοράσει πετρέλαιο από το Ιράν και το Ιράκ, το οποίο πούλησε –σε διπλάσια τιμή, όπως λέγεται- στις αμερικανικές πετρελαϊκές. Το πετρέλαιο του Ιράν το πουλούσε και στο Ισραήλ, με μυστικές διαδικασίες και μάλιστα εις γνώσιν των κυβερνήσεων του Ιράν και του Ισραήλ! Κατά τις δεκαετίες του 1970 και του 1980 ο δισεκατομμυριούχος trader δωροδοκούσε ηγέτες κρατών, έσπαγε εμπάργκο και έδινε πληροφορίες στις μυστικές υπηρεσίες τόσο των ΗΠΑ όσο και άλλων χωρών. Για περισσότερα από 15 χρόνια πούλαγε το ιρανικό πετρέλαιο τόσο στο Ισραήλ όσο και στις ΗΠΑ.

Ήταν ένας από τους πλέον καταζητούμενους του FBI, έως ότου τελικά, το 1983 κατηγορήθηκε από τις αμερικανικές αρχές για φοροδιαφυγή, κάτι που τον ανάγκασε να διαφύγει στην Ελβετία, όπου και έζησε για 17 χρόνια ως φυγάς –αν και μέσα στην πολυτέλεια. Οι υπόγειες σχέσεις του με τις υπηρεσίες πληροφοριών αλλά και οι τουλάχιστον γενναιόδωρες πολιτικές δωρεές της πρώην συζύγου του οδήγησαν στην έντονα αμφιλεγόμενη απόφαση του Clinton να του δώσει χάρη, κατά την τελευταία ημέρα της προεδρίας του.

“Αγοράσαμε το πετρέλαιο, κανονίσαμε τη μεταφορά και το πουλήσαμε”, είχε πει ο Rich για τις συμφωνίες που είχε κλείσει με το Ιράν  κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε το 2009 για το βιβλίο του  Daniel Ammann, “The King of Oil: The Secret Lives of Marc Rich”. “Δεν μπορούσαν να το κάνουν μόνοι τους και το κάναμε εμείς γι’ αυτούς”, είχε προσθέσει.

Μέχρι σήμερα, η Glencore προσπαθεί να αποσιωπήσει τους δεσμούς της με τον Rich. Το όνομα του ιδρυτή της δεν αναφέρεται στο ιστορικό της εταιρείας στο site της, ενώ όπως συνηθίζουν να λένε πηγές προσκείμενες στην Glencore στους ξένους δημοσιογράφους, η εταιρεία είναι ανεξάρτητη εδώ και 17 χρόνια. “Έχουμε την τρίτη γενιά υπαλλήλων σε αυτή την εταιρεία. Εκτός από τρία άτομα, όλοι οι άλλοι δεν έχουν γνωρίσει καν τον Marc Rich”, δήλωνε πρόσφατα στον Guardian μία τέτοια πηγή. 

Διαβάστε επίσης

Τέλης Μυστακίδης: Ο… Άγνωστος Δεύτερος Πλουσιότερος Έλληνας και Μεγαλομέτοχος της Glencore

Επεξεργασία κειμένου στο άρθρο:

Πέθανε ο “πατέρας” της αγοράς πετρελαίου και διάσημος πρώην φυγάς, Marc Rich

…………………………………………………………………………