Πάει κι ο Λίβυος Khalifa Haftar, πρώην πράκτορας της CIA !! Tου κατάσχουν ακίνητα στις ΗΠΑ !!

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σον Μάθιους

Οι οικογενειακές περιουσίες του Λίβυου διοικητή βρίσκονται στο επίκεντρο αφού ένας αμερικανός δικαστής έκρινε ότι ήταν υπεύθυνος για εγκλήματα πολέμου.

Η οικογένεια του Λιβύου Khalifa Haftar ρευστοποιεί αθόρυβα το χαρτοφυλάκιό της με ακίνητα στις ΗΠΑ, πουλώντας ένα σπίτι πολλών εκατομμυρίων δολαρίων στη Βιρτζίνια, μαζί με ένα αρχοντικό και άλλα εξαψήφια ακίνητα, καθώς τα νομικά προβλήματα αυξάνονται για τον ανατολικό διοικητή, όπως αποκαλύπτει η Middle East Eye.

Στις 21 Μαρτίου, ο Okba Haftar, ο γιος του Λίβυου στρατιωτικού ηγέτη με έδρα τις ΗΠΑ, πούλησε ένα σπίτι 7.300 τετραγωνικών ποδιών με πέντε υπνοδωμάτια, έξι μπάνια, στο Great Falls Virginia για 2,55 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με δημόσια αρχεία που εξετάστηκαν από το MEE.

Η πώληση έγινε λιγότερο από δύο εβδομάδες αφότου ένας αμερικανός δικαστής διέταξε να προχωρήσει η μήνυση που κατηγορεί τον Λίβυο διοικητή για εγκλήματα πολέμου, μετά από μια παύση στις νομικές διαδικασίες που διήρκεσαν αρκετούς μήνες.

Από τότε, οι νομικές προοπτικές του Khalifa Haftar έχουν επιδεινωθεί. Στις 29 Ιουλίου, ένας ομοσπονδιακός δικαστής εξέδωσε ερήμην απόφαση εναντίον του Χάφταρ, θεωρώντας τον υπεύθυνο για εγκλήματα πολέμου. Το δικαστήριο αξιολογεί τώρα ένα πακέτο αποζημίωσης για τους ενάγοντες.

Τα θύματα και οι δικηγόροι τους στοχοποιούν την ακίνητη περιουσία της οικογένειας Χαφτάρ.

« Θα προχωρήσουμε τώρα προς τη φάση της ζημίας», είπε ο Mark Zaid, δικηγόρος που εκπροσωπεί μια ομάδα των εναγόντων. «Και θα εκτελούμε ακίνητα οπουδήποτε μπορούμε να τα βρούμε οπουδήποτε στον κόσμο».

Οι Χάφταρ διατηρούν ένα τεράστιο χαρτοφυλάκιο διεθνών ακινήτων, με τουλάχιστον μία έπαυλη σε ένα πολυτελές προάστιο του Αμμάν της Ιορδανίας, μαζί με ακίνητα στα ΗΑΕ, σύμφωνα με συνεργάτη της οικογένειας. Ωστόσο, οι αμερικανικές συμμετοχές έχουν τεθεί υπό τον πιο στενό έλεγχο.

Ο Khalifa Haftar μηνύεται βάσει του νόμου περί προστασίας θυμάτων βασανιστηρίων του 1991. Ο νόμος επιτρέπει στα μέλη των οικογενειών των θυμάτων εξωδικαστικών δολοφονιών και βασανιστηρίων που διαπράττονται από άτομα που ενεργούν με επίσημη κυβερνητική ιδιότητα να μηνύσουν τους υπεύθυνους.

Σε προηγούμενες περιπτώσεις, ήταν δύσκολο για τα θύματα να διεκδικήσουν αποζημίωση. Ξένοι ηγέτες που κατηγορούνται για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διαφθορά συχνά δομούν τα περιουσιακά τους στοιχεία πίσω από στρώματα εταιρειών κέλυφος για να κρύψουν τον πλούτο τους. Είναι επίσης δύσκολο για τα αμερικανικά δικαστήρια να κατάσχουν ξένα περιουσιακά στοιχεία.

Η αμερικανική υπηκοότητα και τα περιουσιακά στοιχεία του Χάφταρ κάνουν την περίπτωσή του κάπως μοναδική.

Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα, η οικογένεια Χάφταρ έχει στην κατοχή της τουλάχιστον 17 ακίνητα μόνο στην περιοχή της Βιρτζίνια. Τα ακίνητα αναφέρθηκαν για πρώτη φορά σε άρθρο της Wall Street Journal, το οποίο ανέφερε ένα έγγραφο εντοπισμού περιουσιακών στοιχείων που συγκεντρώθηκε από ιδιώτες συμβούλους που παρείχε η κυβέρνηση της Λιβύης. 

Η MEE μπορεί να αποκαλύψει ότι εννέα από τα ακίνητα της περιοχής της Βιρτζίνια έχουν πουληθεί, συμπεριλαμβανομένου του σπιτιού στο Great Falls Virginia, σύμφωνα με δημόσια αρχεία ακινήτων.

Έξι ακίνητα, συμπεριλαμβανομένων δύο κατοικιών στα προάστια στο Μπρίστοου Βιρτζίνια, με τιμή 680.000 και 715.000 δολαρίων, πουλήθηκαν μεταξύ 2019 και 2020. Τον Οκτώβριο του 2020, ένα αρχοντικό τεσσάρων υπνοδωματίων στο Ashburn της Βιρτζίνια, πουλήθηκε για 702.000 δολάρια. Ένα άλλο ακίνητο στο Μπρίστοου της Βιρτζίνια, ένα σπίτι τεσσάρων υπνοδωματίων 3.600 τετραγωνικών ποδιών αποικιακού στιλ, πουλήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο για 620.000 δολάρια.

Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα, ο Khalifa Haftar κατέχει προσωπικά μόνο δύο ακίνητα στις ΗΠΑ – ένα διαμέρισμα στο προάστιο Falls Church της Βιρτζίνια και ένα ράντσο τριών υπνοδωματίων στην αγροτική Βιρτζίνια. Τα άλλα ακίνητα της Βιρτζίνια βρίσκονται σε εταιρεία περιορισμένης ευθύνης που ελέγχεται από τον γιο του Okba Haftar.

Οι υποθέσεις του Khalifa Haftar είναι μια οικογενειακή επιχείρηση. Τουλάχιστον δύο από τους γιους του, ο Σαντάμ και ο Χαλίντ, υπηρετούν ως αξιωματικοί στον αυτοαποκαλούμενο Λιβυκό Εθνικό Στρατό του πατέρα τους. Ο Σαντάμ ήταν επικεφαλής απεσταλμένος του πατέρα του σε ταξίδια στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ισραήλ, λέει στο MEE μια πηγή με άμεση γνώση του θέματος. Ένας άλλος γιος, ο Μπελκασίμ, είναι κορυφαίος πολιτικός σύμβουλος του πρεσβύτερου Χάφταρ.

Ο Οκμπά Χάφταρ δεν έχει κατονομαστεί σε καμία από τις περιπτώσεις του πατέρα του. Δύο από τους γιους του Χάφταρ με έδρα τη Λιβύη κατονομάστηκαν ως κατηγορούμενοι σε μία από τις αγωγές εναντίον του πατέρα τους, αλλά ένας αμερικανός δικαστής τους απέλυσε από την υπόθεση.

Τα 17 ακίνητα στην περιοχή της Βιρτζίνια κατέχονταν αρχικά σε τρεις εταιρείες: Eastfield Holdings, Alexamton Investments και Eastern Brothers Group.

Τα τελευταία δύο χρόνια, τα ακίνητα ενοποιήθηκαν στο πλαίσιο μιας νέας εταιρείας περιορισμένης ευθύνης, της Abko invests, που ελέγχεται από τον Okba Haftar, σύμφωνα με δημόσια αρχεία και έγγραφα που είδε η MEE.

Μαζί, οι οκτώ υπόλοιπες ιδιοκτησίες εκτιμάται ότι έχουν αξία περίπου 4,014 εκατομμυρίων δολαρίων, περίπου το ήμισυ των 8 εκατομμυρίων δολαρίων που εκτιμήθηκαν στα αρχικά δικαστικά έγγραφα που αναφέρονταν στις 17 συμμετοχές.

Κάνοντας έξοδο;

Ο Χαλίφα Χάφταρ είναι κάποτε στέλεχος της CIA που διοικούσε τη στρατιωτική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση του Μουαμάρ Καντάφι. Μετακόμισε στις ΗΠΑ από το Τσαντ το 1991. Μετά την εκδίωξη του Καντάφι, επέστρεψε στη Λιβύη το 2011 και υπηρέτησε στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση μέχρι το 2014, όταν ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος στη χώρα.

Το 2019, ηγήθηκε μιας αποτυχημένης επίθεσης στη διεθνώς αναγνωρισμένη και υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση της Λιβύης στην Τρίπολη, αλλά απωθήθηκε μετά την τουρκική στρατιωτική βοήθεια.

Μεταξύ 2019 και 2020, υποβλήθηκαν τρεις αγωγές που κατηγορούσαν τον Khalifa Haftar ότι ήταν ένοχος για βομβαρδισμούς αμάχων καθώς και για βασανιστήρια και εκτελέσεις κρατουμένων.

Ο Χάφταρ έχει υποστηριχθεί σε διάφορους βαθμούς από ξένες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου, των ΗΑΕ, της Γαλλίας και της Ρωσίας. Ορισμένοι τον έχουν δει ως προπύργιο ενάντια στους ισλαμιστές μαχητές και μια προσωπικότητα που θα μπορούσε να φέρει σταθερότητα στη Λιβύη μετά από μια δεκαετία αναταραχής μετά την απομάκρυνση του Καντάφι. 

Τον Απρίλιο του 2019, ο Χάφταρ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, πυροδοτώντας φήμες ότι η Ουάσιγκτον έριχνε το βάρος της πίσω από τον στρατηγό.

Ωστόσο, οι σχέσεις μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και του Χάφταρ επιδεινώθηκαν αμέσως μετά την κλήση.

Οι δυνάμεις του Χάφταρ είχαν συλλάβει έναν Αμερικανό πολίτη που λειτουργούσε ως πιλότος της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης. Ο Χάφταρ εμπόδισε τον πιλότο, Jamie Sponaugle, βετεράνο της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, να μιλήσει με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενώ βρισκόταν αιχμάλωτος και εμπόδισε την απελευθέρωσή του, είπαν στο MEE πολλές πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Ο Sponaugle αφέθηκε ελεύθερος έξι εβδομάδες αργότερα μετά την παρέμβαση της Σαουδικής Αραβίας για λογαριασμό των ΗΠΑ, λένε πηγές. 

Σήμερα, ο 78χρονος διοικητής έχει ελάχιστους συμμάχους στην Ουάσιγκτον. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έθεσε εκ νέου τον έλεγχο στη σχέση του με τη Μόσχα. Οι δυνάμεις του Χάφταρ έχουν υποστηριχθεί από Ρώσους μισθοφόρους Βάγκνερ, μαζί με μαχητές του Τσαντ και του Σουδάν. 

Σύμφωνα με μια πηγή με γνώση της φυλής Χάφταρ, ο Οκμπά Χάφταρ έχει λάβει πρόταση από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να μετεγκατασταθεί στα Εμιράτα, εν μέσω της τρομερής υποστήριξης του πατέρα του από τις ΗΠΑ.

Η πρεσβεία των ΗΑΕ δεν απάντησε σε αιτήματα για σχολιασμό. Η MEE επικοινώνησε με τον Okba Haftar μέσω τηλεφώνου και email για απάντηση σε αυτό το άρθρο, αλλά δεν έλαβε απάντηση μέχρι τη στιγμή της δημοσίευσης.

***

Ο Sean Mathews είναι δημοσιογράφος του Middle East Eye που καλύπτει την εξωτερική πολιτική και την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Έχει αναφέρει για τις επιχειρήσεις, τις συγκρούσεις και τη διπλωματία στη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και τα Βαλκάνια. Προηγουμένως είχε την έδρα του στο Αμμάν της Ιορδανίας και στο Κάιρο της Αιγύπτου.

…………………………………………………………………………………….