Η Κίνα λέει ότι δεν θα εγκαταλείψει το δυναμικό σενάριο της επανένωσης με την Ταϊβάν

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Στρατιωτικό προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας κατά τη διάρκεια των ασκήσεων - RIA Novosti, 1920, 08/10/2022
© RIA Novosti / Alexander Kondratyuk Στρατιώτες των ενόπλων δυνάμεων της Κίνας κατά τη διάρκεια των ασκήσεων. Φωτογραφία αρχείου
Η Κίνα δημοσιεύει Λευκή Βίβλο για την κατάσταση στην Ταϊβάν

Λευκή Βίβλος: Η Κίνα δεν θα εγκαταλείψει το δυναμικό σενάριο της επανένωσης με την Ταϊβάν

ΠΕΚΙΝΟ, 10 Αυγούστου – RIA Novosti. Η Κίνα δεν θα εγκαταλείψει το σενάριο χρήσης βίας εάν αποτύχει μια ειρηνική επανένωση με την Ταϊβάν, το Πεκίνο διατηρεί το δικαίωμα να απαντήσει στις προκλήσεις των υποστηρικτών της ανεξαρτησίας του νησιού και των εξωτερικών δυνάμεων, σύμφωνα με τη Λευκή Βίβλο που δημοσίευσαν οι κινεζικές αρχές .
.
Το έγγραφο με τίτλο «The Taiwan Issue and the Case of China ‘s Reunification in the New Era» προετοιμάστηκε και δημοσιεύτηκε από κοινού από το Γραφείο Υποθέσεων του Κρατικού Συμβουλίου της Ταϊβάν και το Γραφείο Τύπου του Κρατικού Συμβουλίου. Οι «Λευκές Βίβλοι» δημοσιεύονται τακτικά για να αποσαφηνιστεί η πολιτική του Πεκίνου σε διάφορα θέματα.
.
“Οι προσπάθειες επίτευξης ανεξαρτησίας της Ταϊβάν θα ωθήσουν το νησί στην άβυσσο της καταστροφής και θα προκαλέσουν σοβαρή ζημιά στους Ταϊβανέζους συμπατριώτες. Για να προστατεύσουμε τα κοινά συμφέροντα του κινεζικού έθνους, συμπεριλαμβανομένων των συμπατριωτών της Ταϊβάν, πρέπει να αντιταχθούμε αποφασιστικά στη διαίρεση και την ανεξαρτησία της Ταϊβάν και προωθήσει την ειρηνική επανένωση της πατρίδας», αναφέρεται στο κείμενο.
.
Σημειώνεται ότι το Πεκίνο είναι «έτοιμο να δημιουργήσει έναν ευρύ χώρο για ειρηνική επανένωση», αλλά δεν θα αφήσει ποτέ «περιθώριο για διάφορες μορφές αυτονομιστικών δραστηριοτήτων για την επίτευξη της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν».
.
Εργαζόμενοι κοντά σε φορτηγό πλοίο στο λιμάνι του Qingdao, Κίνα - RIA Novosti, 1920, 08/10/2022
.
Οι συντάκτες του εγγράφου δηλώνουν ότι οι υποθέσεις των Κινέζων πρέπει να αποφασίζονται από τους ίδιους τους Κινέζους και το ζήτημα της Ταϊβάν ονομάζεται εσωτερική υπόθεση της ΛΔΚ, «που επηρεάζει τα συμφέροντα της Κίνας και τα εθνικά αισθήματα του κινεζικού λαού. τους, η λύση του ζητήματος «δεν ανέχεται καμία εξωτερική παρέμβαση».
“Κανείς δεν πρέπει να υποτιμά την ισχυρή αποφασιστικότητα, την ακλόνητη βούληση και τη μεγάλη ικανότητα του κινεζικού λαού να προστατεύσει την κρατική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα. Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ειλικρινά και να κάνουμε προσπάθειες για ειρηνική επανένωση, αλλά δεν υποσχόμαστε να αποκηρύξουμε την χρήση βίας και επιφύλαξη της δυνατότητας αποδοχής όλων των απαραίτητων μέτρων», δήλωσε το Πεκίνο.
.
Οι αρχές της ΛΔΚ ισχυρίζονται ότι υπάρχουν πολύ λίγοι υποστηρικτές της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν «και των αυτονομιστικών τους δραστηριοτήτων». Τα μέτρα που το κόμμα υπόσχεται να χρησιμοποιήσει εναντίον τους και πιθανή εξωτερική παρέμβαση, αναφέρει το έγγραφο, «δεν στρέφονται σε καμία περίπτωση εναντίον των Ταϊβανών συμπατριωτών» και «θα ληφθούν μη ειρηνικά μέσα ως έσχατη λύση σε μια κατάσταση όπου δεν υπάρχει άλλη επιλογή».
.
Στρατιώτες του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας πριν από την ολομέλεια του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου στο Πεκίνο - RIA Novosti, 1920, 08/09/2022
.
«Σε περίπτωση που οι αυτονομιστικές δυνάμεις υπέρ της Ταϊβάν ή οι εξωτερικές δυνάμεις που παρεμβαίνουν προκαλέσουν, εξαναγκάσουν ή ακόμα και περάσουν την κόκκινη γραμμή, θα πρέπει να λάβουμε δραστικά μέτρα», ανέφερε η Λευκή Βίβλος.
Η κατάσταση γύρω από την Ταϊβάν έχει κλιμακωθεί μετά την πρόσφατη επίσκεψη στο νησί της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι , της πρώτης για τους προέδρους της Κάτω Βουλής του Κογκρέσου από το 1997. Ο Λευκός Οίκος έχει αποστασιοποιηθεί από την πράξη της Πελόζι και δήλωσε «επιμονή στην πολιτική της «μίας Κίνας».
.
Η ΛΔΚ θεωρεί το νησί την επαρχία της και πάντα αντιτίθεται σε οποιαδήποτε επαφή μεταξύ εκπροσώπων της Ταϊπέι και σημερινών αξιωματούχων, ιδιαίτερα υψηλόβαθμων αξιωματούχων, ή του στρατού από χώρες με τις οποίες το Πεκίνο έχει διπλωματικές σχέσεις.
.
Οι επίσημες σχέσεις μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης της ΛΔΚ και της Ταϊβάν διακόπηκαν το 1949, αφού οι δυνάμεις Κουομιντάνγκ με επικεφαλής τον Τσιάνγκ Κάι-σεκ, οι οποίοι ηττήθηκαν σε έναν εμφύλιο πόλεμο με το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα, μετακόμισαν σε αυτό το νησί. Οι επιχειρηματικές και ανεπίσημες επαφές με την ηπειρωτική Κίνα επανήλθαν στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, τα μέρη άρχισαν να έρχονται σε επαφή μέσω μη κυβερνητικών οργανώσεων – της Ένωσης του Πεκίνου για την Ανάπτυξη των Σχέσεων κατά μήκος του Στενού της Ταϊβάν και του Ιδρύματος της Ταϊπέι για Ανταλλαγές μεταξύ των Στενών.
.
Αεροσκάφη Su-30 της κινεζικής Πολεμικής Αεροπορίας - RIA Novosti, 1920, 08/09/2022

………………………………………………………………………………