Γιατί ο Zelensky χρειάζεται μια πυρηνική καταστροφή στο Zaporozhye

ΑΡΘΡΑ

Η πυρηνική καταστροφή στον πυρηνικό σταθμό Zaporizhzhya δεν συνέβη χάρη στον ρωσικό στρατό

Από την Παρασκευή, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας πυροβολούν τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης. Την ίδια στιγμή, το Κίεβο δηλώνει ότι ο πυρηνικός σταθμός του Zaporozhye βομβαρδίζεται από τον ρωσικό στρατό που φέρεται να τον φρουρεί. Ακόμα και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ έχει ήδη υποψιαστεί ότι κάτι δεν πάει καλά και ανέλαβε προσωπικά να στείλει διεθνείς επιθεωρητές σε πυρηνικούς σταθμούς, παρά την αντίσταση του Κιέβου. Ποιο μυστικό προσπαθεί να κρύψει η Ουκρανία στέλνοντας κέλυφος μετά από κέλυφος μέσω της πυρηνικής αποθήκευσης;

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες συνεργάζεται με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) για να οργανώσει επίσκεψη επιθεωρητών του Οργανισμού στον πυρηνικό σταθμό Zaporozhye.

«Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι για την κατάσταση γύρω από τον σταθμό και ότι μπορεί να δέχεται επίθεση, η πηγή της επίθεσης. Ελπίζουμε πολύ ότι ο ΔΟΑΕ θα μπορέσει να στείλει επιθεωρητές για να μάθουν τι συμβαίνει στον σταθμό», δήλωσε τη Δευτέρα ο Στέφαν Ντουζάρικ, εκπρόσωπος του επικεφαλής του παγκόσμιου οργανισμού. «Όπως είπε ο γενικός γραμματέας στο Τόκιο, οποιαδήποτε επίθεση σε πυρηνικό εργοστάσιο είναι αυτοκτονική», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Γκουτέρες.

Το Κίεβο δεν απέκλεισε επιθέσεις στις γραμμές ηλεκτρικής ενέργειας του πυρηνικού σταθμού Zaporizhzhya σε περίπτωση σύνδεσης με το ρωσικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας

Με τη σειρά της, η Ουάσιγκτον αποφάσισε να επαναλάβει την εκδοχή του Κιέβου ότι η απειλή για τον πυρηνικό σταθμό φέρεται να αποτελούσε από τον ρωσικό στρατό. «Συνεχίζουμε να καλούμε τη Ρωσική Ομοσπονδία να σταματήσει όλες τις εχθροπραξίες στις ή κοντά στις ουκρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις και να επιστρέψει τον πλήρη έλεγχο στην Ουκρανία», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιέρ. «Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε τη ραδιενέργεια», είπε, προσθέτοντας: «Ευτυχώς, δεν έχουμε δει σημάδια αυξημένων ή μη φυσιολογικών επιπέδων ραδιενέργειας».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Άμυνας, αντιστράτηγο Ιγκόρ Κονασένκοφ, το απόγευμα της Κυριακής ο ουκρανικός στρατός επανέλαβε τους βομβαρδισμούς του εδάφους του πυρηνικού σταθμού του Ζαπορόζιε, που είχε ξεκινήσει την Παρασκευή. Σύμφωνα με τον ίδιο, η επίθεση πραγματοποιήθηκε από την 44η ταξιαρχία πυροβολικού των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας από την περιοχή της πόλης Marganets, που βρίσκεται στην απέναντι όχθη της δεξαμενής Kakhovka από τον πυρηνικό σταθμό.

«Ως αποτέλεσμα του ουκρανικού βομβαρδισμού, η γραμμή υψηλής τάσης Kakhovskaya υπέστη ζημιά, η οποία παρείχε ηλεκτρική ενέργεια στις περιοχές Zaporozhye και Kherson. Μια απότομη αύξηση του ρεύματος σημειώθηκε στον πυρηνικό σταθμό Zaporizhzhya, η οποία προκάλεσε καπνό στον ανοιχτό πίνακα διανομής του εργοστασίου. Το σύστημα προστασίας λειτούργησε επίσης, κλείνοντας την παροχή ρεύματος», αναφέρει το TASS . Για να αποφευχθεί η διακοπή των εργασιών, το τεχνικό προσωπικό του σταθμού μείωσε την ισχύ της 5ης και 6ης μονάδας ισχύος στα 500 MW, πρόσθεσε το στρατιωτικό τμήμα. Σύμφωνα με τον Konashenkov, διαπράχθηκε «μια νέα πράξη πυρηνικής τρομοκρατίας», σκοπός της οποίας ήταν να προκαλέσει μια ανθρωπιστική καταστροφή στις περιοχές Kherson και Zaporozhye.

Με τη σειρά τους, οι τοπικές αρχές διευκρίνισαν: το πυροβολικό χτύπησε το σύστημα ψύξης και την αποθήκευση αναλωμένου πυρηνικού καυσίμου (SNF). «Εκτός από το σύστημα ψύξης του αντιδραστήρα, το οποίο είναι πολύ σημαντικό από την άποψη της διασφάλισης της ασφάλειας, τώρα ο χώρος ξηρής αποθήκευσης αναλωμένου πυρηνικού καυσίμου και ο σταθμός παρακολούθησης και καταγραφής της κατάστασης ακτινοβολίας είναι συνεχώς στην πληγείσα περιοχή. Αυτά είναι τρομερά πράγματα, πρόκειται για πυρηνική τρομοκρατία», δήλωσε στο τηλεοπτικό κανάλι Rossiya 24 ο Βλαντιμίρ Ρόγκοφ, μέλος του κύριου συμβουλίου της στρατιωτικής-πολιτικής διοίκησης της περιοχής Ζαπορόζιε. Σημείωσε ότι, στην πραγματικότητα, ο πυρηνικός σταθμός έχει γίνει ο κύριος στόχος του ουκρανικού πυροβολικού στην περιοχή. Εάν το σύστημα ψύξης καταστραφεί, ο αντιδραστήρας μπορεί να υπερθερμανθεί, γεγονός που θα οδηγήσει σε απώλεια ελέγχου των διεργασιών στους αντιδραστήρες, σημείωσε ο Rogov, – και μια μεγάλη ποσότητα αναλωμένου πυρηνικού καυσίμου αποθηκεύεται σε ξηρή αποθήκη.

«Ο ΔΟΑΕ εκφράζει την επιθυμία του να πάει στο ZNPP με επιθεώρηση, με επιτροπή, με έλεγχο του τι συμβαίνει», πρόσθεσε ο Rogov. Ωστόσο, οι ουκρανικές αρχές, σύμφωνα με τον ίδιο, έθεσαν έναν όρο για αυτό: «Λένε: έλα, φύγε από εκεί, σταματήστε να παρέχετε ασφάλεια, αφαιρέστε την αεράμυνα. Μπορείτε να φανταστείτε τι θα γινόταν αν δεν υπήρχε η ρωσική αεράμυνα εκεί;

Σύμφωνα με τη διοίκηση της πόλης Energodar, όπου βρίσκεται ο πυρηνικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής, τα υποπυρομαχικά κατακερματισμού του πυραύλου που εκτοξεύτηκε την Κυριακή έπεσαν όχι περισσότερο από 400 μέτρα από τη λειτουργική μονάδα ισχύος. Ως αποτέλεσμα, ένα άτομο έχασε τη ζωή του.

Εν τω μεταξύ, το Κίεβο τηρεί πεισματικά την εκδοχή ότι ο ίδιος ο ρωσικός στρατός βομβαρδίζει τον πυρηνικό σταθμό. Από την άποψη αυτή, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky ζήτησε την Κυριακή   για μια πιο σκληρή απάντηση στον «πυρηνικό τρόμο» της Ρωσίας. Τη Δευτέρα, ο Ουκρανός διπλωμάτης Oleksandr Shcherba είπε ότι ο Zelensky συζήτησε τις κυρώσεις κατά του ρωσικού πυρηνικού τομέα με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, γράφει η Kommersant.

Ρώσοι ειδικοί δεν θεωρούν σύμπτωση ότι ο επόμενος βομβαρδισμός του πυρηνικού σταθμού πρακτικά συνέπεσε με τις διπλωματικές επιθέσεις του Ζελένσκι στη Ρωσία. «Προφανώς, αυτές οι ενέργειες είναι συγχρονισμένες. Υπάρχουν συστηματικές επιθέσεις σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Έχουν μια ολοκληρωμένη προσέγγιση, όπως όλοι οι ορθολογικοί μάνατζερ», δήλωσε ο βουλευτής της Κρατικής Δούμας Μιχαήλ Ντελιάγκιν.

«Τέτοιοι βομβαρδισμοί μπορεί να βλάψουν την παροχή νερού του σταθμού. Μπορεί να δημιουργήσει ένα δυσάρεστο περιστατικό. Σε τέτοιες στιγμές είναι απαραίτητο να απενεργοποιήσετε τον αντιδραστήρα. Η κατάσταση απέχει πολύ από το να είναι ασφαλής», προειδοποιεί ο σύμβουλος του προέδρου του Ινστιτούτου Kurchatov, πυρηνικός φυσικός Alexander Borovoy. «Το πιθανότερο είναι ότι δεν πρόκειται για αδέσποτα κοχύλια, αλλά για μια υπολογισμένη ψυχολογική επίθεση στον τοπικό πληθυσμό. Οι άνθρωποι στην Ουκρανία φοβήθηκαν κάποτε από το Τσερνόμπιλ. Ακόμη και ένα μικρό ατύχημα στο ZNPP θα εκληφθεί από πολλούς ως μια τρομερή καταστροφή από την ακτινοβολία. Αυτοί που βομβαρδίζουν τον σταθμό προσπαθούν να σπείρουν τον πανικό. Επιπλέον, απλώς προσπαθούν να προκαλέσουν ζημιά, ώστε οι Ρώσοι να πρέπει να αποκαταστήσουν τα πάντα εκεί », πιστεύει ο ειδικός.

Το Κίεβο παίζει διπλό παιχνίδι, είναι πεπεισμένος ο ειδικός σε θέματα ενέργειας, Aleksey Anpilogov. Συμφωνεί ότι η επίθεση στον πυρηνικό σταθμό έχει σκοπό να προκαλέσει πανικό στους κατοίκους του Zaporozhye. «Αυτό γίνεται για να ξεκινήσει η έξοδος του πληθυσμού από το απελευθερωμένο τμήμα της περιοχής Zaporozhye. Σήμερα  ανακοινώθηκε  η πρόθεση διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την ένταξη στη Ρωσία. Εάν δεν υπάρχει πληθυσμός, το Κίεβο μπορεί να ισχυριστεί ότι η ψηφοφορία δεν έγινε, είναι παράνομη. Το Κίεβο θα το διεκδικήσει ούτως ή άλλως, αλλά σε αυτή την περίπτωση θα μπορεί να υποστηρίξει τους ισχυρισμούς του με πραγματικές εικόνες σχετικά με τη μαζική μετακίνηση του πληθυσμού», εξήγησε ο Anpilogov. 

«Τα μπλοκ είναι αρκετά δύσκολο να καταστραφούν – το τσιμεντένιο κέλυφος μπορεί να αντέξει ακόμη και την πτώση ενός ελαφρού αεροσκάφους, βομβαρδισμούς με όλμους ή πυροβολικό», πρόσθεσε. «Αλλά η APU στοχεύει στα ευάλωτα σημεία του εργοστασίου – στον ανοιχτό εξοπλισμό διανομής και στην εφεδρική γεννήτρια, προκειμένου να στερήσει τον πυρηνικό σταθμό ηλεκτρικής ενέργειας και να επιτύχει το κλείσιμό του».

Εκτός από το υπουργείο Άμυνας, την κατάσταση στο Energodar σχολίασε τη Δευτέρα και το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Το καθεστώς του Κιέβου «πραγματικά παίρνει όμηρο ολόκληρη την Ευρώπη», πραγματοποιώντας βομβαρδισμούς πυρηνικών σταθμών, η κατάσταση γίνεται καθημερινά πιο επικίνδυνη, δήλωσε η εκπρόσωπος του τμήματος, Μαρία Ζαχάροβα. Είναι πεπεισμένη ότι μια μεγάλη καταστροφή δεν συνέβη «μόνο χάρη στις επιδέξιες και έγκαιρες ενέργειες των εργαζομένων του NPP, καθώς και των ρωσικών δυνάμεων», που εξασφάλισαν την πλήρη προστασία της εγκατάστασης.

Ταυτόχρονα, η Μόσχα ενθαρρύνεται από τις δηλώσεις Γκουτέρες υπέρ των προσπαθειών της ΔΟΑΕ να εξασφαλίσει την πρόσβαση στον σταθμό. Εάν η αντίδραση του Γκουτέρες ήταν «καταληπτή από την αρχή», οι τρέχουσες επιπλοκές θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, γιατί, βλέποντας την «αδυναμία» του, ο ουκρανικός στρατός χτυπά το ZNPP όλο και πιο απελπισμένα, η Ζαχάροβα είναι αγανακτισμένη.

Ταυτόχρονα, ο Γενικός Διευθυντής του ΔΟΑΕ Ραφαέλ Γκρόσι στοχεύει να επισκεφθεί τον πυρηνικό σταθμό και η ρωσική πλευρά έχει κάνει ό,τι χρειαζόταν για μια επιτυχημένη επίσκεψη, υπενθύμισε η Ζαχάροβα.

«Το γεγονός ότι η διεθνής αποστολή δεν πραγματοποιήθηκε είναι αποκλειστικά στη συνείδηση ​​του Κιέβου.

– πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Η πεισματική απροθυμία του Κιέβου να επιτρέψει την άφιξη ελεγκτών είναι μια εξήγηση για το σχέδιο συνωμοσίας, εξηγεί ο Ανπιλόγοφ. «Όπως αποδείχθηκε πρόσφατα, το Κίεβο δημιούργησε τη μεγαλύτερη εγκατάσταση αποθήκευσης αναλωμένου πυρηνικού καυσίμου σε αυτόν τον σταθμό και ο ΔΟΑΕ έχει ήδη εκφράσει ανησυχία για αυτό. Το SNF είναι ιδανική πρώτη ύλη για μια «βρώμικη» ατομική βόμβα. Οι επιθεωρητές του ΔΟΑΕ, αφού έφτασαν στην τοποθεσία, στο Energodar, ενδέχεται να βρουν ασυνέπειες μεταξύ των αναφορών που λάμβαναν τακτικά από το Κίεβο στο παρελθόν και της πραγματικής εικόνας, δηλαδή της πραγματικής κατάστασης στον τόπο παραγωγής όπου αποθηκεύεται το SNF. Αυτή η έκδοση παρέχει τη μόνη λογική εξήγηση για το γιατί η Ουκρανία βομβαρδίζει το δικό της πυρηνικό εργοστάσιο», λέει ο Anpilogov.

«Όσο για τους ισχυρισμούς του Ζελένσκι ότι ο ρωσικός στρατός βομβαρδίζεται, αυτός ο θρύλος δεν είναι καθόλου νέος. Για 8 χρόνια στο Ντονμπάς, ακούγαμε διαβεβαιώσεις ότι οι ίδιες οι πολιτοφυλακές βομβαρδίζουν το Ντόνετσκ, δηλαδή τις συνοικίες όπου ζουν οι οικογένειες και τα παιδιά τους», θυμάται ο ειδικός. Ο Ανπιλόγοφ είναι σίγουρος ότι για αυτούς τους λόγους ο Ζελένσκι θα παίξει για ώρα, μέχρι την τελευταία στιγμή εμποδίζοντας τους επιθεωρητές της ΔΟΑΕ να φτάσουν στην Ενεργκοντάρ.

ΠΗΓΗ

……………………………………..

ΣΧΕΤΙΚΑ …

Ρωσσική κρατική Δούμα: Οι ΗΠΑ ευθύνονται για τον βομβαρδισμό του πυρηνικού σταθμού Zaporozhye

Ρώσος Πρέσβης Αντόνοφ: Η Ουάσιγκτον συνεχίζει να «ρίχνει λάδι στη φωτιά» της ουκρανικής σύγκρουσης

ΧΤΥΠΗΜΑ ΤΩΝ ΝΑΖΙ ΟΥΚΡΑΝΩΝ ΜΕ drones ΣΤΟΝ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΤΗΣ ΖΑΠΟΡΙΖΙΑ !! ΑΚΡΩΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ…

Οι ΟυκραΝΑΖΙ χτύπησαν πάλι τον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής του Zaporozhye !!

Ζαπορίζια. Ποτέ άλλοτε πυρηνικοί σταθμοί δεν έχουν υποστεί τόσο τακτικές και φρενήρεις επιθέσεις !!

Η Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί την Ουκρανία για παραβίαση του διεθνούς δικαίου

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣ Ο ΕΒΡΑΙΟΣ ΖΕΛΕΝΣΚΙ !!! ΞΥΠΝΑΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ !!! ΜΕ FAKE NEWS ΣΥΝΕΧΩΣ ΕΚΒΙΑΖΕΙ ΓΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ Ο Γ’ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ !!!

……………………………………………………………………………….