Η Κίνα σφίγγει μια θηλιά άμμου γύρω από το λαιμό της Ταϊβάν

ΑΡΘΡΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εργαζόμενοι σε εργοτάξιο σε προάστιο της Ταϊπέι - RIA Novosti, 1920, 08/04/2022
© AFP 2022 / Πάτρικ Λιν Εργάτες σε εργοτάξιο σε προάστιο της Ταϊπέι. Φωτογραφία αρχείου

Η Κίνα σφίγγει μια θηλιά άμμου γύρω από το λαιμό της Ταϊβάν

Τις τελευταίες δύο ημέρες δεν φαινόταν να υπάρχουν άλλα νέα στον κόσμο, εκτός από την επίσκεψη του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ στην Ταϊβάν. Το αεροπλάνο της Nancy Pelosi επισκίασε με τα φτερά του τόσο τις μάχες στην Ουκρανία όσο και την παγκόσμια οικονομική και ενεργειακή κρίση. Ως αποτέλεσμα, ένας εκπρόσωπος του αμερικανικού κατεστημένου επισκέφτηκε πράγματι το νησί και η Κίνα περιορίστηκε σε μια σειρά εξαιρετικά σκληρών πολιτικών δηλώσεων. Το γεγονός αυτό προκάλεσε μια χιονοστιβάδα ανησυχητικών δηλώσεων από διάφορους ειδικούς που σαλπίζουν τη στρατηγική ήττα της ΛΔΚ. Έμφαση δόθηκε αποκλειστικά στο στρατιωτικό σκέλος, ενώ το ότι μιλάμε για ασιατική χώρα, δηλαδή κράτος με διαφορετική νοοτροπία, σύστημα εξουσίας, πολιτικά σενάρια και προσεγγίσεις, έπεσε τελείως εκτός οπτικής γωνίας.
Ενώ όλοι παρακολουθούσαν τους ελιγμούς και τις ασκήσεις του Ναυτικού της PLA , το Πεκίνο έδωσε ένα δυσδιάκριτο, αλλά τέλεια βαθμονομημένο και συντριπτικό χτύπημα. Από τις 3 Αυγούστου, έχει απαγορευτεί αυστηρά η παροχή άμμου στην Ταϊβάν .
Για την Ταϊβάν, αυτό είναι πολύ χειρότερο από μια άμεση στρατιωτική εισβολή και αμφίβια απόβαση.
.
Ας ξεκινήσουμε με το πιο απλό και προφανές. Αν και ζούμε στον 21ο αιώνα, όταν τα διαστημικά τηλεσκόπια παίρνουν εικόνες υψηλής ποιότητας γαλαξιών σε απόσταση 500 εκατομμυρίων ετών φωτός από εμάς, η κατασκευή ακόμη και του πιο απλού σπιτιού, όπως πριν από εκατοντάδες χρόνια, είναι αδύνατη χωρίς τη χρήση άμμου. Προστίθεται σε δομικά μείγματα, αναμιγνύεται με τσιμέντο και χαλίκι, και κατασκευάζονται υλικά για σοβά. Ίσως μια τέτοια απαγόρευση να φαίνεται σαν αστείο και φάρσα σε κάποιον, αλλά όχι στους κατοίκους της Ταϊβάν, του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο . Η Πρεσβεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στις Ηνωμένες Πολιτείες δημοσιεύει επίσημες στατιστικές εμπορίου, οι οποίες δείχνουν ότι το 90 τοις εκατό της άμμου που καταναλώνεται σε αυτές τις περιοχές προέρχεται από την ηπειρωτική Κίνα.
Μόνο στην Ταϊβάν, η κατασκευαστική αγορά αποτιμήθηκε στα 82,1 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021.
.
Μόνο οι ξηροί αριθμοί αντικατοπτρίζουν ελάχιστα τη συνολική εικόνα, εδώ πρέπει να κατανοήσετε αρκετά θεμελιώδη γεγονότα. Η Ταϊβάν είναι ένα νησιωτικό κράτος με έκταση μόλις 36.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. για σύγκριση: η περιοχή μας Yaroslavl καταλαμβάνει το ίδιο ποσό. Την ίδια στιγμή, 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στη ρωσική περιοχή και 23 εκατομμύρια στην Ταϊβάν. Φυσικά, με τόσο συνωστισμό πληθυσμού και έλλειψη γης, ο φορέας κατασκευής θα κατευθύνεται προς τα πάνω, δηλαδή όλο και περισσότερα πολυώροφα κτίρια έχουν χτιστεί στο χώρο εδώ και πολύ καιρό και χωρίς εναλλακτικές λύσεις, η κατασκευή των οποίων είναι αδύνατο χωρίς σύγχρονες ποιότητες σκυροδέματος. Από τις αρχές του τρέχοντος έτους, η δομή της κατασκευαστικής αγοράς του νησιού είχε ως εξής: περίπου το 55 τοις εκατό της κατασκευής αφορούσε τη στέγαση και το υπόλοιπο κατανεμήθηκε μεταξύ τους σε περίπου ίσα μερίδια από τους τομείς των εμπορικών ακινήτων. καθώς και κάθε είδους υποδομές και εγκαταστάσεις του συγκροτήματος καυσίμων και ενέργειας. Η θέσπιση του εμπάργκο της «άμμου», εάν δεν καταρρίψει ολοκληρωτικά την τοπική κατασκευαστική βιομηχανία, τότε θα την βάλει στο χείλος της επιβίωσης. Η λογική συνέχεια αυτών των κυρώσεων θα είναι οι τιμές ρεκόρ των ακινήτων, ενώ πόσο και πόσο γρήγορα θα εκτιναχθεί το κόστος, πλέον κανένας διεθνής φορέας δεν θα αναλάβει να προβλέψει.
.
Φυσικά, είναι δυνατό να δημιουργηθούν προμήθειες κοκκώδους διοξειδίου του πυριτίου, όπως ονομάζεται η συνηθισμένη άμμος από την άποψη της χημείας. Είναι αλήθεια ότι η άκαρδη logistics μπαίνει αμέσως στο παιχνίδι, η οποία μετατρέπει τη συνηθισμένη άμμο με κάθε επιπλέον ναυτικό μίλι παράδοσης όλο και περισσότερο σε χρυσή άμμο. Επιπλέον, όπως έδειξε η φετινή ενεργειακή κρίση, ακόμα κι αν το προϊόν που αναζητάτε κυκλοφορεί στην αγορά, αυτό δεν σημαίνει καθόλου ότι μπορεί να αγοραστεί και να παραδοθεί γρήγορα. Άλλες χώρες μπορεί επίσης να υποβάλουν αίτηση για αυτό, ή μπορεί απλώς να μην είναι δυνατό να βρεθεί ο απαιτούμενος αριθμός σκαφών κατάλληλου τύπου. Οι περίεργοι και καυστικοί αναγνώστες μπορούν, για παράδειγμα, να αναζητήσουν ανεξάρτητα πόσες φορές έχει αυξηθεί το κόστος ναύλωσης πλοίων για τη μεταφορά LNG μετά την επιβολή των κυρώσεων.
Ωστόσο, αυτή είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν έχουν πολύ μεγαλύτερη καταστροφική δύναμη και είναι ικανοί να ρίξουν έξω την οικονομία του απείθαρχου νησιού στο συντομότερο δυνατό χρόνο.
Συνολικά, εξορύσσονται ετησίως στον κόσμο 40 δισεκατομμύρια τόνοι διαφορετικών τύπων άμμου (μαζί με χαλίκι), συνολικής αξίας άνω των 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η βάση όλων των σύγχρονων ηλεκτρονικών και πολύπλοκων συσκευών είναι η χαλαζιακή άμμος. Από αυτό παράγονται τσιπ, μικροκυκλώματα, υπολογιστές, καλώδια οπτικών ινών και χιλιάδες άλλες συσκευές, γεμίζοντας συνήθως την άνετη καθημερινότητά μας.
.
Η άμμος υφίσταται ειδικό καθαρισμό, μετά τον οποίο τοποθετείται σε ηλεκτρικό κλίβανο, θερμαίνεται σε θερμοκρασία αρκετών χιλιάδων βαθμών Κελσίου, ως αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας, μετά τον διαχωρισμό του οξυγόνου, παραμένει 99 τοις εκατό καθαρό πυρίτιο. Χυτεύεται σε μικροσκοπικούς κυλίνδρους που κόβονται σε πλάκες 60.000 φορές πιο λεπτές από μια ανθρώπινη τρίχα. Από αυτή την πρώτη ύλη τελικά δημιουργούνται τρανζίστορ (ηλεκτρονικοί διακόπτες που ελέγχουν τη ροή του ηλεκτρισμού) και ημιαγωγοί (στοιχεία πυριτίου και γερμανίου που μεταφέρουν τον ηλεκτρισμό σε ορισμένες θερμοκρασίες και τον εμποδίζουν σε άλλες). Πίσω στο 1959, ο Αμερικανός επιστήμονας Robert Noyce ανακάλυψε πώς να τοποθετήσει πολλά τρανζίστορ σε ένα πιάτο από καθαρό πυρίτιο στο μέγεθος ενός ροζ νυχιού. Αυτή ήταν η αρχή της εποχής των ηλεκτρονικών,
.
Πήραμε συγκεκριμένα το θάρρος να δώσουμε μια σύντομη διάλεξη για τον ρόλο της άμμου στη βιομηχανία ηλεκτρονικών ειδών, καθώς η Ταϊβάν είναι ο κορυφαίος κατασκευαστής μικροτσίπ για ηλεκτρονικά είδη στον κόσμο. Στα τέλη του περασμένου έτους, οι κατασκευαστές της Ταϊβάν κατείχαν το 66% της παγκόσμιας βασικής αγοράς και προφανώς δεν επρόκειτο να σταματήσουν εκεί. Ακριβώς για σύγκριση : Η Νότια Κορέα μπορεί να υπερηφανεύεται μόνο για το 17 τοις εκατό, ενώ η Κίνα, ενάμισι δισεκατομμύριο, είναι ικανοποιημένη με ένα μέτριο οκτώ τοις εκατό της αγοράς ημιαγωγών.
.
Για να καταλάβετε ότι δεν κάναμε λάθος, ας στραφούμε στη λίστα με τις μεγαλύτερες εταιρείες προφίλ.
Στην τρίτη θέση βρίσκεται η United Microelectronics Corporation της Ταϊβάν με περσινό κέρδος 7,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η δεύτερη είναι η νοτιοκορεάτικη Samsung Electronics , της οποίας τα εργοστάσια βρίσκονται σε 74 χώρες του κόσμου. Και η Taiwan Semiconductor Manufacturing Company κατέχει την πρώτη θέση με μεγάλη διαφορά. Η TSMC προσφέρει περισσότερα από έντεκα χιλιάδες προϊόντα στους πελάτες της και η εταιρεία έχει κερδίσει 45,5 δισεκατομμύρια δολάρια από αυτό το 2020.
.
Ένα διάλειμμα στις αλυσίδες εφοδιασμού εισαγωγών κτιρίων και χαλαζιακής άμμου έχει τη δυνατότητα να ρίξει έξω όχι μόνο την οικονομία της Ταϊβάν, αλλά και ολόκληρη την παγκόσμια βιομηχανία ηλεκτρονικών, από τις κονσόλες παιχνιδιών μέχρι τους «εγκεφάλους» των σύγχρονων πυραύλων και μαχητικών.
.
Είναι εξαιρετικά συναρπαστικό να παρακολουθείς τους ελιγμούς των αεροπορικών μονάδων και των ομάδων πολεμικών πλοίων στα ανοικτά των ακτών της Ταϊβάν. Ταυτόχρονα, όλοι όσοι διαβάζουν τα έργα του Σουν Τζου καταλαβαίνουν ότι αυτό είναι απλώς ένα όμορφο φόντο και αν καθίσετε στην αμμώδη ακτή σας για πολλή ώρα, μια μέρα ένα ολόκληρο νησί θα πλεύσει σε αυτό.

…………………………………………………………………………