Σε έναν Ρώσσο χρωστάμε την ύπαρξη μας, εμείς και όλος ο πλανήτης.

TOP STORIES Η ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΑΜΙΟΥ

Το είπε και η τηλεόραση, “ο άνθρωπος που έσωσε τον κόσμο “, έγινε και (βραβευμένη) ταινία:

Στανισλάβ Γεβγκράφοβιτς Πετρόφ (ρωσικά: Станисла́в Евгра́фович Петро́в, Βλαδιβοστόκ, 7 Σεπτεμβρίου 1939 – 19 Μαΐου 2017) ήταν Ρώσος στρατιωτικός και αντισμήναρχος της Σοβιετικής πολεμικής αεροπορίας, ο οποίος έγινε γνωστός ως “ο άνθρωπος που έσωσε τον κόσμο από πυρηνικό πόλεμο”, αφού απέτρεψε πυρηνική σύγκρουση μεταξύ της Σοβιετικής Ένωσης και των ΗΠΑ το 1983, μετά από λανθασμένο συναγερμό του συστήματος ειδοποίησης πυρηνικής επίθεσης. Το περιστατικό έγινε γνωστό αρκετά χρόνια αργότερα, κατά τη δεκαετία του 1990, μετά τη δημοσίευση των απομνημονευμάτων του στρατηγού που διηύθυνε το κέντρο ειδοποίησης την εποχή εκείνη.

Το περιστατικό

Στις 26 Σεπτεμβρίου του 1983 ο Πετρόφ ασκώντας χρέη παρατηρητή στο κέντρο διοίκησης για την έγκαιρη προειδοποίηση πυρηνικής επίθεσης, είδε το σύστημα να του αναφέρει πως συνολικά 7 πύραυλοι εκτοξεύθηκαν από τις ΗΠΑ και κατευθύνονταν προς τη Σοβιετική Ένωση. Ο Πετρόφ παρέμεινε ψύχραιμος και αξιολογώντας την κατάσταση, αποφάσισε προς επρόκειτο για σφάλμα του συστήματος και δεν μεταβίβασε τον συναγερμό στους προϊσταμένους του. Η απόφαση του αυτή θεωρείται πως εμπόδισε  ανταποδοτική αντίδραση από την Σοβιετική Ένωση με την εκτόξευση πυρηνικών πυραύλων προς τις ΗΠΑ και τις υπόλοιπες χώρες του NATO, κάτι που θα οδηγούσε σε γενικευμένο πυρηνικό πόλεμο. Ο Πετρόφ αποφάσισε πως το σύστημα πρέπει να έκανε λάθος, καθώς η Σ.Ε. ήταν το μεγαλύτερο κράτος της γης και σε καμία περίπτωση η Η.Π.Α δεν θα έκαναν επίθεση μόνο με 7 πυραύλους. Αργότερα αποδείχθηκε πως είχε δίκιο, καθώς δεν υπήρχε κανένας πύραυλος που πλησίαζε και το σύστημα δυσλειτουργούσε. Η εξέταση που έγινε στα συστήματα προειδοποίησης από το τεχνικό προσωπικό, έδειξε πως πράγματι το σύστημα είχε υποστεί βλάβη και τα αποτελέσματα που έδωσε δεν ήταν σωστά. Το σφάλμα δημιουργήθηκε μετά από μια σπάνια ευθυγράμμιση του φωτός στα σύννεφα σε μεγάλο υψόμετρο και των τροχιών των σοβιετικών δορυφόρων, κάτι που διορθώθηκε εκ των υστέρων με την διαδικασία της επαλήθευσης των δεδομένων μέσω γεωστατικών δορυφόρων.

«Δεν είμαι ήρωας», τη δουλειά μου έκανα. Πάντως ο κόσμος ήταν τυχερός που αυτό έγινε στη βάρδιά μου». Στανισλάβ Γιεβγκράφοβιτς Πετρόφ.

Δημοσιογράφος: Σώσατε την υφήλιο από τον 3ο παγκόσμιο πόλεμο. Πετρόφ: Δεν ήταν κάτι σπουδαίο.

Έφυγε από την ζωή απλά και λιτά, μόνος, κηδεύτηκε σε οικογενειακό πλαίσιο και ο θάνατος του έγινε γνωστός 4 μήνες αργότερα.

 

 

Το είπε και η τηλεόραση, “ο άνθρωπος που έσωσε τον κόσμο “έγινε και (βραβευμένη) ταινία: