Γιατί είναι τόσο σημαντικό για τις ΗΠΑ να ανταλλάξουν τον Ρώσο Bout με μια λεσβία αμερικάνα;

ΑΡΘΡΑ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γιατί είναι τόσο σημαντικό για τις ΗΠΑ να ανταλλάξουν τον Bout με μια λεσβία;

Η προετοιμασία για την ανταλλαγή είναι πολύ περίεργη

6 Αυγούστου 2022, 16:00
Φωτογραφία: Alexander Zemlianichenko/
Apichart Weerawong/AP/TASS
Κείμενο: Gevorg Mirzayan, Αναπληρωτής Καθηγητής, Οικονομικό Πανεπιστήμιο

Στην Ουάσιγκτον αναπτύχθηκε μια σπάνια ένταση διπλωματικής και δημόσιας δραστηριότητας που σχετίζεται με τη Ρωσία. Δεν περνάει μέρα που οι κύριες προσωπικότητες της αμερικανικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, να μην μιλήσουν για πιθανή ανταλλαγή φυλακισμένων Αμερικανών με Ρώσους. Γιατί αυτή η πλοκή έχει γίνει τόσο θεμελιώδης για την αμερικανική κυβέρνηση τώρα;

Η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες συζητούν το ενδεχόμενο νέας ανταλλαγής κρατουμένων. Η Ουάσιγκτον, ως αποτέλεσμα αυτής της ανταλλαγής, θέλει να πάρει δύο από τους πολίτες της – την Britney Griner (η οποία καταδικάστηκε πρόσφατα σε 9 χρόνια φυλάκιση για μεταφορά ναρκωτικών μέσω της Ρωσίας), καθώς και τον Paul Whelan, ο οποίος καταδικάστηκε το 2020 σε 16 χρόνια για κατασκοπεία.

Σε αντάλλαγμα, η Ρωσία, σύμφωνα με διαρροές δυτικών ΜΜΕ, απαιτεί την απελευθέρωση του Βίκτορ Μπουτ (ο οποίος περιγράφεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες ως ένας από τους μεγαλύτερους εμπόρους όπλων και καταδικάστηκε σε 25 χρόνια εκεί), καθώς και του Βαντίμ Κρασίκοφ, ο οποίος καταδικάστηκε στη Γερμανία σε ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία του Τσετσένου τρομοκράτη Zelimkhan Khangoshvili. Ο Τζόζεφ Μπάιντεν λέει προσωπικά ότι «εργάζεται σκληρά για την ανταλλαγή» και «γεμάτος ελπίδα» για την επιτυχή εφαρμογή της.

Απαιτεί σιωπή

Είναι αλήθεια ότι η προετοιμασία για την ανταλλαγή πηγαίνει περίεργα. Και κυρίως γιατί το γνωρίζει το κοινό. Η ίδια η πληροφορία δόθηκε στη δημοσιότητα από τις αμερικανικές αρχές. Ναι, αρνούνται να μοιραστούν λεπτομέρειες. «Όσον αφορά τις προσπάθειές μας να φέρουμε σπίτι τον Paul Whelan και την Britney Griner, καταλαβαίνετε ότι δεν μπορώ να δώσω λεπτομέρειες για τις προτάσεις μας στους Ρώσους που κάνουμε τόσες εβδομάδες», λέει ο Anthony Blinken.

Οι ειδικοί αναρωτιούνται γιατί μίλησε καθόλου για το γεγονός αυτών των προτάσεων. Αυτό το είδος της επιχείρησης απαιτεί σιωπή, προσεκτική προετοιμασία και η κοινωνία μαθαίνει για την ανταλλαγή ακριβώς όταν έγινε η ανταλλαγή.

Όπως συνέβη, για παράδειγμα, με την ανταλλαγή του Trevor Reed (ο οποίος ήταν στη φυλακή για επίθεση σε αστυνομικό) με τον Ρώσο πιλότο Konstantin Yaroshenko. Ή πώς ήταν με τη μεγάλη ανταλλαγή το 2010, όταν μια ομάδα Ρώσων αξιωματικών πληροφοριών επέστρεψε στο σπίτι με αντάλλαγμα τέσσερις Ρώσους που φυλακίστηκαν για εργασία σε δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Οι ρωσικές αρχές εκφράζουν επίσης αμηχανία για την ακράτεια πληροφοριών της Ουάσιγκτον. «Η διαφημιστική εκστρατεία και η δουλειά για το κοινό, με όλη την αγάπη για αυτό το είδος μεταξύ των σύγχρονων πολιτικών, στη συγκεκριμένη περίπτωση, μόνο παρεμβαίνει. Αυτό δεν αποσπά απλώς την προσοχή από την υπόθεση, αλλά δημιουργεί παρεμβολές με την αληθινή έννοια της λέξης. Επομένως, εδώ χρειάζεται σιωπή», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ. Άλλωστε τα εμπόδια έχουν ήδη εμφανιστεί.

«Πολιτικοί κρατούμενοι» σε «τρομοκράτες»

Ειδικότερα, το αμερικανικό κοινό συζητά για τη «δυσαναλογία» της ανταλλαγής. Και “δυσανάλογος”, κατά τη γνώμη της, ήταν ακόμη και όταν οι Αμερικανοί (και αυτό έγινε πάλι γνωστό από τις αρχές των ΗΠΑ) προσφέρθηκαν να αλλάξουν τον Greiner και τον Whelan για ένα Bout.

«Πήγε με ναρκωτικά σε εχθρικό έδαφος, όπου τα ναρκωτικά είναι εξαιρετικά σκληρά. Εκεί που δεν αρέσουν τα ναρκωτικά. Και πιάστηκε. Τώρα πρέπει να τη βγάλουμε από εκεί… Πρέπει να την αλλάξουμε σε απόλυτο δολοφόνο και έναν από τους μεγαλύτερους εμπόρους όπλων στον κόσμο. Ο οποίος σκότωσε πολλούς Αμερικανούς, σκότωσε πολλούς ανθρώπους» , εξοργίστηκε ο Ντόναλντ Τραμπ .

Και – σπάνια – οι φιλελεύθεροι των New York Times συμφωνούν εν μέρει μαζί του , αποκαλώντας τον Bout «έναν έμπορο θανάτου που πούλησε όπλα σε τρομοκράτες, αντάρτες και μαχητές σε όλο τον κόσμο έως ότου πιάστηκε και φυλακίστηκε για εκπαίδευση να σκοτώνει Αμερικανούς». Και, λένε, η απελευθέρωση αυτού του ανθρώπου είναι θέμα αρχής για τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Ο Μπουτ είχε στενούς δεσμούς με τις ρωσικές και σοβιετικές υπηρεσίες πληροφοριών. Ξέρεις ποιος το είχε επίσης; Στον Πούτιν. Ο Πούτιν θέλει απλώς να απελευθερώσει τον σύντροφό του. Αυτό το έθνος, οι Τσεκιστές, έχουν πίστη στο αίμα τους», μοιράζεται τις τακτικές του φαντασιώσεις ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Ρωσία Μάικλ ΜακΦόλ .

Κάποιοι μάλιστα αποκαλούν τους Greiner και Whelan «πολιτικούς κρατούμενους». Η λογική των Αμερικανών είναι πολύ απλή: η Britney Griner εισήγαγε ναρκωτικά, αλλά δεν ήξερε ότι ήταν παράνομα – πράγμα που σημαίνει ότι θα έπρεπε να αποφυλακιστεί αμέσως. Ο Paul Whelan συνελήφθη το 2018 και καταδικάστηκε το 2020 για κατασκοπεία – αλλά ο αδερφός του David λέει ότι ο Paul πήγε στη φυλακή “από την καλοσύνη του” επειδή “ήθελε να βοηθήσει έναν φίλο”. Και, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, εάν τώρα ανταλλάσσονται με τον Μπουτ, τότε αυτό θα τονώσει μόνο τη Ρωσία να συλλάβει νέους «πολιτικούς κρατούμενους» από τους Αμερικανούς πολίτες.

«Όταν ανταλλάσσουμε κάποιον σαν αυτόν με έναν βίαιο τρομοκράτη, δεν υπάρχει αναλογικότητα», λέει ο Χιου Ντούγκαν, πρώην ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ για την απελευθέρωση ομήρων. – Και είμαστε πάντα στις συνομιλίες με ανησυχία ότι δεν θα υποτιμήσουμε την αξία των πολιτών μας. Για να μην αιχμαλωτίσει στη συνέχεια αυτή η χώρα τους τουρίστες μας ή άλλους αθώους πολίτες για να επηρεάσει τη θέση μας». «Με τη διαπραγμάτευση με τρομοκράτες ή αυταρχικά καθεστώτα, ορίζετε ένα τίμημα για τον επόμενο Αμερικανό όμηρο», συμφωνεί ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Τζον Μπόλτον.

Παίζοντας για κυρώσεις – ή για βαθμολογία;

Τι νόημα είχε τότε η επίσημη «διαρροή» από τους Αμερικανούς πληροφοριών για την ανταλλαγή; Μπορούμε να υποθέσουμε δύο εκδοχές.

Ως μέρος του πρώτου, οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν να δημιουργήσουν ένα ενημερωτικό κατασκεύασμα «Οι Ρώσοι αιχμαλωτίζουν πολίτες των ΗΠΑ» προκειμένου να δικαιολογήσουν την επιβολή ακόμη σκληρότερων κυρώσεων κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Κυρώσεις που δεν μπορούν να «πουληθούν» στην αμερικανική κοινωνία με τη σάλτσα «πρέπει να προστατεύσουμε τους Ουκρανούς». Γι’ αυτό τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης έδωσαν τόση σημασία στην περίπτωση της Britney Griner (όχι απλώς μιας τοξικομανής, αλλά και μιας Αφροαμερικανίδας λεσβίας που καταδικάστηκε από ένα «ρατσιστικό» και «ομοφοβικό» δικαστήριο στη Ρωσική Ομοσπονδία) και γι’ αυτό έβγαλαν την υπόθεση κατασκόπου Whelan από το υπόγειο πληροφοριών.

Υπάρχει μια άλλη εκδοχή που φαίνεται πιο ρεαλιστική. Ο Μπάιντεν και οι Δημοκρατικοί χρειάζονται προσωπικά «διαφημίσεις και δουλειά για το κοινό» για να αυξήσουν τη βαθμολογία τους την παραμονή των ενδιάμεσων εκλογών για το Κογκρέσο. Σκόπιμα κλιμακώνουν την κατάσταση για να δημιουργήσουν αίτημα στην κοινωνία για απελευθέρωση Αμερικανών πολιτών – και στη συνέχεια ικανοποιούν αυτό το αίτημα, παρουσιάζοντας τους εαυτούς τους ως σωτήρες.

Ναι, η απελευθέρωση είναι άνιση – και τι; «Στον σκληρό και κυνικό κόσμο της διεθνούς διπλωματίας, οι ανταλλαγές κρατουμένων σπάνια είναι ευχάριστες, αλλά μια δυσάρεστη επιλογή είναι συχνά η μόνη διαθέσιμη», γράφουν οι New York Times.

«Εκτιμούμε τους πολίτες μας χίλιες φορές περισσότερο από τους ξένους εγκληματίες. Το Ισραήλ κάνει το ίδιο. Μπορούν να ανταλλάξουν 1.000 μαχητές της Χαμάς με έναν στρατιώτη του IDF και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σώσουμε τη ζωή ενός Αμερικανού», λέει ο Τζέρεμι Μπας, πρώην ανώτερος αξιωματούχος της CIA που συμμετείχε στη «μεγάλη ανταλλαγή» των ρωσικών πληροφοριών για τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών το 2010. .

Μπροστά στην ήττα των ΗΠΑ στην Ουκρανία, ο Μπάιντεν χρειάζεται την εικόνα ενός ισχυρού πολιτικού – και θα την αποκτήσει «σπρώχνοντας» τη Ρωσία για ανταλλαγή. Μπροστά στην πτώση του βιοτικού επιπέδου στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Μπάιντεν χρειάζεται την εικόνα ενός πολιτικού που σκέφτεται τους απλούς Αμερικανούς – και θα το αποκτήσει «βγάζοντας» δύο «πολιτικούς κρατούμενους» από μια ρωσική φυλακή.

Είναι αλήθεια ότι αυτή η προσέγγιση έχει ήδη σταθεί πλάγια απέναντι στους Αμερικανούς. Είναι πιθανό ότι ακριβώς λόγω της απότομης αύξησης των επιτοκίων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Μόσχα αποφάσισε να αρμέξει τον Αμερικανό πρόεδρο και δεν αρνείται να αποσύρει το αίτημα να συμπεριληφθεί στη λίστα ανταλλαγής ο Vadim Krasikov. Τυπικά, οι Αμερικανοί εγκατέλειψαν τη φόρμουλα, αλλά στην πραγματικότητα, σύμφωνα με δυτικούς δημοσιογράφους, έχουν ήδη ρωτήσει τη γερμανική κυβέρνηση για το ενδεχόμενο απελευθέρωσης του Krasikov. Δεν υπάρχει πουθενά να πάτε. 

Δείτε περισσότερα βίντεο στο κανάλι YouTube VZGLYAD

ΠΗΓΗ

……………………………………………………………………………