ΑΛΗΘΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ: “Διαζύγιο” μεταξύ ROSKOSMOS-NASA

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ Η ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΑΜΙΟΥ

Ρωσία: Αποχώρηση από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μετά το 2024

Η Ρωσία θα αποχωρήσει και θα σταματήσει την συνεργασία με άλλους εταίρους του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού* μετά το 2024, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos Γιούρι Μπορίσοφ.

 

«Θα εκπληρώσουμε αναμφίβολα όλες τις υποχρεώσεις μας απέναντι στους εταίρους μας» του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, δήλωσε ο Γιούρι Μπορίσοφ κατά την διάρκεια συνάντησής του με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν που μεταδόθηκε από την τηλεόραση. «Όμως η απόφαση για την αποχώρηση από τον σταθμό μετά το 2024 είναι ειλημμένη», διευκρίνισε.

«Πιστεύω ότι μέχρι τότε θα αρχίσουμε να δημιουργούμε ρωσικό δορυφορικό σταθμό», ο οποίος θα είναι η βασική προτεραιότητα του εθνικού διαστημικού προγράμματος, πρόσθεσε ο επικεφαλής της Roscosmos.

Πρός το παρών, η ROSKOSMOS είναι κυρίως υπεύθυνη για την σταθεροποίηση (οι άλλοι δεν έχουν την δυνατότητα) του ΔΔΣ, ενώ η NASA για την την επικοινωνία και την μεταβίβαση δεδομένων.

*Ο ΔΔΣ αποτελεί κοινό πρόγραμμα μεταξύ των διαστημικών οργανισμών NASA των ΗΠΑ, Roscosmos Ρωσίας, JAXA Ιαπωνίας, CSA (Καναδά) και EΟΔ (Ευρώπης).Ο Βραζιλιάνικος Οργανισμός Διαστήματος (ΑΕΒ, Βραζιλία) συμμετέχει μέσω ξεχωριστού συμβολαίου με τη NASA. Ο Ιταλικός Οργανισμός Διαστήματος ομοίως έχει ανεξάρτητα συμβόλαια για διάφορες δραστηριότητες που δεν λαμβάνουν χώρα στα πλαίσια των εργασιών της ESA στον ISS (όπου η Ιταλία συμμετέχει πλήρως).

Αρμονία των Ουρανών

Η Κίνα  έχει απο 05.06.2022 σε πλήρη λειτουργία τον  δικό της διαστημικό σταθμό.