ΑΕΡΙΟ. “Σφάζονται” μεταξύ τους βόρειοι-νότιοι στην Ε.Ε. Η Κομισιόν ζητά μείωση χρήσης 15% !!

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

……………………………..

Φυσικό αέριο: Τα χαρακτηριστικά της νέας σύγκρουσης Βορρά-Νότου και η επόμενη μέρα

Νέο ρήγμα στην Ευρωπαϊκή Ενωση δημιουργεί η κρίση του φυσικού αερίου που αναμένεται αν επιδεινωθεί ενόψει του χειμώνα. Η πολιτική Πούτιν να μειώσει τις ροές του Nord Stream φαίνεται πως πλήττει την Ευρώπη όχι μόνο οικονομικά αλλά και πολιτικά.

Η ανακοίνωση της Κομισιόν για οριζόντιες περικοπές στην κατανάλωση φυσικού αερίου κατά 15% στην αρχή εθελοντικά και μετά υποχρεωτικά, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και έκοψε την Ευρώπη στη μέση.

Οι χώρες του Νότου, Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα, Ιταλία αλλά και οι Πολωνία και Ουγγαρία, δεν έχουν εξάρτηση από το ρωσικό αέριο και είναι σε πιο ευνοϊκή θέση από άλλες που πλήττονται αν κοπούν οι ρωσικές ροές.

………………………………

ΕΝΘΕΤΟ ΑΛΦΕΙΟΥ … ΓΙΑ ΤΙΜΕΣ ΑΕΡΙΟΥ ΠΡΙΝ ΞΕΣΠΑΣΕΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ …

https://de.statista.com/infografik/26608/durchschnittlicher-preis-fuer-erdgas-in-europa/

[ Τον Δεκέμβριο 2021, ένα εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες (που ισοδυναμούν με περίπου 26,4 κυβικά μέτρα ή 0,3 μεγαβατώρες) φυσικού αερίου που διακινήθηκαν μέσω του Title Transfer Facility, ενός εικονικού σημείου συναλλαγών στο ολλανδικό δίκτυο φυσικού αερίου, κόστισαν 38 δολάρια ΗΠΑ – μια αύξηση περίπου 549 τοις εκατό σε σύγκριση με τον μήνα του προηγούμενου έτους. Η αύξηση των τιμών χονδρικής σημαίνει και αύξηση των τιμών καταναλωτή σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό ισχύει και για τη Γερμανία, όπως δείχνει ο δείκτης τιμών καταναλωτή της Verivox για το φυσικό αέριο. Αν μια κιλοβατώρα κοστίζει 5,59 σεντ τον Δεκέμβριο του 2020, ήταν 8,21 σεντ ένα χρόνο αργότερα. Οι λόγοι της εξέλιξης είναι πολλαπλοί. «Ο ασυνήθιστα μακρύς και κρύος χειμώνας σε πολλές περιοχές του κόσμου σήμαινε ότι τα αποθέματα είναι σχετικά χαμηλά», λέει για παράδειγμα το tageschau.de. Μια άλλη αιτία – σύμφωνα με άλλο άρθρο του ειδησεογραφικού προγράμματος ARD – «είναι η στενή προμήθεια της Ευρώπης σε ρωσικό φυσικό αέριο, που προέρχεται από την κρατική εταιρεία Gazprom». Αυτό είναι ένα πρόβλημα γιατί η Γερμανία προμηθεύεται το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού της αερίου από εκεί. ]

………………………………

Έχοντας πετύχει διαφοροποίηση πηγών εφοδιασμού, έχοντας αποθήκες και πρόσβαση σε φορτία LNG, δεν κατανοούν γιατί πρέπει να περικόψουν την κατανάλωση φυσικού αερίου, ενώ έχουν επάρκεια, πυροβολώντας τις οικονομίες τους.

Τονίζουν επίσης ότι το σχέδιο της Κομισιόν ανακοινώθηκε χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση.

Ισπανία και Πορτογαλία αντέδρασαν έντονα, ενώ και οι Ιταλία, Ουγγαρία, Πολωνία και Ελλάδα δήλωσαν ότι διαφωνούν. Από την άλλη, Αυστρία και Γερμανία αλλά και Σουηδία, Φιλανδία και η Κομισιόν ζητούν οριζόντιες περικοπές.

Η αντιπαράθεση θα φανεί την Τρίτη 26 Ιουλίου που θα συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το νέο σχέδιο της Κομισιόν και θα ακουστούν οι απόψεις των κρατών μελών, που θέλουν να μην αναγκάσουν την αλυσίδα εφοδιασμού να μειώσει τη χρήση του φυσικού αερίου και τη δραστηριότητά της.

Οχι από Ιταλία, Πολωνία, Ουγγαρία, Ισπανία, Πορτογαλία

Η Ιταλία, η Πολωνία και η Ουγγαρία έχουν εκφράσει έντονες επιφυλάξεις σχετικά με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου, ενισχύοντας την αντίδραση της Ισπανίας και της Πορτογαλίας στο σχέδιο.

Η Πορτογαλία είναι εντελώς αντίθετη στην πρόταση της ΕΕ, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών για θέματα Ενέργειας Ζοάο Γκαλάμπα στην εφημερίδα Expresso. Η χώρα χρειάστηκε να αυξήσει την κατανάλωση φυσικού αερίου για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας φέτος, λόγω της χαμηλής παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας εν μέσω ξηρασίας και το σχέδιο της ΕΕ είναι «μη βιώσιμο», καθώς θα άφηνε την Πορτογαλία χωρίς ηλεκτρική ενέργεια, σύμφωνα με τον Galamba.

Η Ισπανία δεν μπορεί να υποστηρίξει την πρόταση της Επιτροπής, η οποία αγνόησε τις βασικές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της επιβολής περιορισμών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δήλωσε την Τετάρτη η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Teresa Ribera. Πρόσθεσε ότι η μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου θα αναγκάσει τη χώρα να μειώσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και να σταματήσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου στην υπόλοιπη ήπειρο.

Και η Ελλάδα θα αντιδράσει

«Εμείς έχουμε καταθέσει προτάσεις και στις προτάσεις αυτές θα επιμείνουμε…». «Κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να μην υπάρξει διατάραξη στην εφοδιαστική αλυσίδα. Η κυβέρνηση δεν συμφωνεί με την πρόταση της Κομισιόν για μείωση 15% στο φυσικό αέριο…», δήλωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Σημειώνεται ότι η υποχρεωτική μείωση στην κατανάλωση αερίου, θα πίεζε άμεσα την παραγωγή ενέργειας, ενώ η μείωση κατανάλωσης θα έφερνε πλήγμα στη βιομηχανία.

Η πρόταση είναι “άδικη” για τη χώρα μας»

Ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ, Αντώνης Κοντολέων, σχολιάζοντας το προτεινόμενο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για «υποχρεωτική» μείωση της ζήτησης του φυσικού αερίου κατά 15% καθ’ όλη τη διάρκεια του επόμενου 8μηνου, μια μείωση που αντιστοιχεί σε περίπου 6.4 TWH για τη χώρα μας, δήλωσε τα εξής:

«Η πρόταση της Επιτροπής αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο, με απλή διαδικασία, η μείωση κατά 15% να γίνει υποχρεωτική για όλα τα κράτη μέλη, γεγονός που θα έχει μη αναστρέψιμες αρνητικές επιπτώσεις για τη βιομηχανία της χώρας μας, η οποία προσπαθεί να επιβιώσει μέσα στην ενεργειακή καταιγίδα.

Εάν λάβουμε υπόψη μας την υψηλή εξάρτηση της ηλεκτροπαραγωγής μας έως και 40% από το φυσικό αέριο, τις συνθήκες που διαμορφώνονται σήμερα στα λιγνιτωρυχεία, μετά την απόφαση για πρόωρη απολιγνιτοποίηση, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι σε όλη τη διάρκεια του επερχόμενου χειμώνα θα επιβληθούν περιορισμοί στη λειτουργία της βιομηχανίας, ενώ μπορεί να υπάρχει επάρκεια σε φυσικό αέριο.

Την ίδια στιγμή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνείται δογματικά, εδώ και ένα έτος, να δεχθεί λύσεις που θα αντιμετωπίζουν την εκτόξευση στο κόστος του ρεύματος (χρέωση που να αντιστοιχεί στο μέσο κόστος παραγωγής αντί του οριακού).

Ως εκ τούτου θεωρούμε ότι η πρόταση είναι “άδικη” για τη χώρα μας, ενώ ταυτόχρονα δεν λύνει κανένα πρόβλημα. Αντίθετα, θα έχει δυσανάλογες αρνητικές επιπτώσεις για την εθνική μας οικονομία».

………………………………………………………………………..