Σιτηρά από Ουκρανία: Αιτία παρεμπόδισης εξαγωγών και φαρισαϊσμός της… Ούρσουλας!

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Χωρίς κατηγορία
Σιτηρά από Ουκρανία: Αιτία παρεμπόδισης εξαγωγών και φαρισαϊσμός της… Ούρσουλας!

Δημήτρης Λιάτσος

Σε έξι λιμάνια, που βρίσκονται προς το παρόν υπό τον έλεγχο της Ουκρανίας, στη Μαύρη θάλασσα, είναι μπλοκαρισμένα 70 εμπορικά πλοία (κυρίως φορτωμένα με σιτηρά), από 16 χώρες. Οι απειλές από τις αρχές του Κιέβου ότι θα κτυπηθούν αν επιχειρήσουν να αποπλεύσουν και ο υψηλός κίνδυνος από τις νάρκες με τις οποίες έχει περικυκλώσει τα λιμάνια η ουκρανική ηγεσία, δεν επιτρέπουν στα εμπορικά να αποπλεύσουν. Τα στοιχεία αυτά, και πολλά άλλα, δίνει στη δημοσιότητα ο ρώσος στρατηγός, Μιχαήλ Μιζίντσεφ, υπεύθυνος για θέματα ανθρωπιστικής φύσης του υπουργείου άμυνας.

Η Ρωσία, τονίζει, μετά από γιγάντιες προσπάθειες αποναρκοθέτησε πλήρως το λιμάνι της Μαριούπολης και τον τριγύρω θαλάσσιο χώρο, στήνει με οργανωμένο πρόγραμμα τις κατεστραμμένες υποδομές του. Είναι το μόνο λιμάνι που ελέγχει πλήρως και για το οποίο δεν υπάρχει κίνδυνος αντεπιθέσεων από πουθενά. Γι αυτό είναι και το μόνο που λειτουργεί κανονικά από τα μέσα Ιουνίου…
Ο ρώσος στρατηγός, την ίδια ώρα που κάποιοι… κοκοτόφτεροι στην Ε.Ε το μόνο που κάνουν είναι οι βαρύγδουπες δηλώσεις κατά της Ρωσίας, ανακοίνωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του δημιούργησαν θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο για ασφαλή κίνηση εμπορικών φορτίων: Στη Μαύρη θάλασσα από οκτώ η ώρα το πρωί ως τις επτά το βράδυ, για απόπλου από τα λιμάνια Οδησσού, Χερσόν, Νικολάεφ, Τσερνομόρσκ, Οτσάκοβο, Οδησσό και Γιούζνιι, προς Νότιο Δυτική κατεύθυνση από τα χωρικά ύδατα της Ουκρανίας, σε απόσταση 139 μίλια μάκρος και 3 μιλά πλάτος…
Για την απόφαση αυτή γίνεται καθημερινά ενημέρωση κάθε δεκαπέντε λεπτά από κύματα ραδιοεπικοινωνίας σε 14-16 διεθνή κανάλια στα ρωσικά και αγγλικά!
Ορθά, κοφτά, σταράτα!
Οι αρχές του Κιέβου, εξηγεί ο Μιζίντσεφ, κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους να αποφύγουν κάθε επαφή με τις κυβερνήσεις των χωρών στις οποίες ανήκουν τα φορτωμένα με εμπορεύματα, πλοία πριν απ´ όλα με σιτηρά!
Το τι κάνει το καθεστώς του Κιέβου είναι γνωστό! Το ερώτημα είναι από που ορμώμενο ακολουθεί αυτή την τακτική; Όταν η ευρωούρσουλα και οι ξεπουλημένοι γραφειοκράτες των Βρυξελλών εξαντλούν την «ανησυχία» τους για τις ελλείψεις σε σιτηρά στις φραστικές, ανέξοδες κορώνες κατά της Ρωσίας, ας μην περιμένει κανείς αλλαγή στάσης στο Κιέβο.
Αλλού τα… κακαρίσματα…
Οι αντιρωσικοί κρωγμοί για τις «ελλείψεις» σιτηρών επιδιώκουν να κρύψουν την πραγματική εικόνα γύρω από αυτά.
1/ Η Ουκρανία, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Πούτιν, ( και αυτός ό,τι λέει έχει αποδειχτεί ότι είναι τεκμηριωμένο), δεν αποτελεί παρά το 1,5% των παγκόσμιων εξαγωγών! Παίζει δλδ, απειροελάχιστο ρόλο στις «ελλείψεις»! Ωστόσο, έγινε η βάση για σπέκουλα και εκτίναξη της τιμής στην αγορά, όπου ως τώρα τουλάχιστον δεν υπήρξαν σοβαρές ελλείψεις ή αν υπήρξαν δεν έχουν να κάνουν με τις ουκρανικές εξαγωγές…
wikipedia.org
2/ Μια από τις χώρες με τις μεγαλύτερες ποσότητες εξαγωγών σιτηρών είναι η Ρωσία. ( την ερχόμενη σεζόν προβλέπεται να εξάγει κοντά στα πενήντα εκ. τόνους!). Η τυφλή, αρρωστημένη ρωσοφοβία που έχουν επιβάλλει οι χώρες της Δύσης, ανάγκασε τη Μόσχα να τις χαρακτηρίσει «μη φιλικές» έναντι της. Άρα και εμπόριο με αυτές, απαγορεύει να γίνεται. Ως εκ τούτου, σιτηρά θα εξαχθούν σε χώρες που δεν έχουν χαρακτηριστεί «μη φιλικές», αραβικές, ασιατικές, λατινοαμερικανικές! Και η Ευρώπη θα αναγκάζεται να καταπατά τις ηλίθιες κυρώσεις που έχει επιβάλει στη Ρωσία και να αγοράζει… ρωσικά σιτηρά μέσω τρίτων χωρών! Και, φυσικά, με το απαιτούμενο «καπέλο»! Έτσι θα δικαιολογείται και η ακρίβεια στη διεθνή αγορά!
Κατά τα άλλα, ο Πούτιν «γονατίζει» την Ευρώπη, γράφουν περισπούδαστοι κονδυλοφόροι! Παιδιά σηκωθείτε…
……………………………………………..
……………………………………………..
ΣΧΕΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ…

Ο επικεφαλής της διοίκησης του Zaporozhye Balitsky ανακοίνωσε την εξαγωγή σιτηρών δια θαλάσσης

ΣΥΜΦΕΡΟΠΟΛΗ, 16 Ιουλίου – RIA Novosti. Η περιοχή Zaporozhye εξάγει μια μεγάλη παρτίδα σιτηρών δια θαλάσσης, δήλωσε ο επικεφαλής της διοίκησης της περιοχής Zaporozhye Yevhen Balitsky.
“Περίπου 100 χιλιάδες τόνοι σιτηρών θα εξαχθούν από το εμπορικό λιμάνι του Μπερντιάνσκ . Τέσσερα μεγάλα πλοία βρίσκονται στο λιμάνι, έτοιμα να φορτωθούν”, έγραψε ο Μπαλίτσκι στο κανάλι του στο Telegram.
.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, σιτηρά εξάγονται και με σιδηροδρομικές μεταφορές.
,
«Ήδη έχουν αποσταλεί περισσότερα από 100 βαγόνια, έχει υπογραφεί και σύμβαση για 150.000 τόνους εμπόρου σιτηρών», τόνισε ο επικεφαλής της διοίκησης.

……………………………………..

Τρία λιμάνια της Ουκρανίας θα ξεμπλοκαριστούν για τη μεταφορά σιτηρών
.
ΜΟΣΧΑ, 14 Ιουλίου – RIA Novosti. Ο βουλευτής του Verkhovna Rada της Ουκρανίας Oleksiy Goncharenko ισχυρίζεται ότι κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το ζήτημα των σιτηρών, τα μέρη συμφώνησαν στη δυνατότητα απεμπλοκής τριών λιμανιών της Ουκρανίας και εξαγωγής προϊόντων από αυτά.
.
«Σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, εκπρόσωποι της Ουκρανίας, της Τουρκίας, της Ρωσίας και του ΟΗΕ στις συνομιλίες για την αποκατάσταση της εξαγωγής ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας συμφώνησαν στο ενδεχόμενο απεμπλοκής των τριών λιμανιών φόρτωσης. Μιλάμε για την Οδησσό, το Τσερνομόρσκ και Yuzhny», έγραψε ο Goncharenko στο κανάλι Telegram.
.
Σύμφωνα με τον ίδιο, σχεδιάζεται η εξαγωγή σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια με νηοπομπές, με την επιφύλαξη «κατάπαυσης του πυρός εντός γεωγραφικών ορίων και ορισμένων επιχειρήσεων αποναρκοθέτησης».
.
.
Ολοκληρώθηκαν την Τετάρτη οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των στρατιωτικών αντιπροσωπειών της Τουρκίας, της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της αντιπροσωπείας του ΟΗΕ για τη διευθέτηση του ζητήματος των σιτηρών, που διεξήχθησαν στην έπαυλη Kalender στην Κωνσταντινούπολη. Νωρίτερα, διπλωματική πηγή είπε στο RIA Novosti ότι υπάρχουν μεγάλες ελπίδες για συναίνεση στη συνάντηση. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι διαπραγματεύσεις λαμβάνουν υπόψη τόσο τους φόβους της Μόσχας όσο και την ύπαρξη κυρώσεων στους ασφαλιστικούς, logistics και τραπεζικούς τομείς για την εξαγωγή ρωσικών αγροτικών προϊόντων.
Μετά τις συνομιλίες, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ είπε ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία για τη δημιουργία συντονιστικού κέντρου στην Κωνσταντινούπολη και την επόμενη εβδομάδα η ουκρανική και η ρωσική αντιπροσωπεία θα συναντηθούν ξανά στην Τουρκία για να συζητήσουν το ζήτημα των σιτηρών.
.
Όπως σημείωσε την Πέμπτη πηγή του RIA Novosti που γνωρίζει την κατάσταση, η προκαταρκτική ημερομηνία για μια νέα συνάντηση των αντιπροσωπειών της Τουρκίας , της Ρωσικής Ομοσπονδίας , της Ουκρανίας και του ΟΗΕ για το “θέμα των σιτηρών” είναι 20-21 Ιουλίου, δεν υπάρχουν σημαντικά εμπόδια στην υπογραφή συμφωνίας για την απόσυρση πλοίων με σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα , υπάρχουν τεχνικές λεπτομέρειες. Σύμφωνα με τον ίδιο, η συμφωνία για το ζήτημα των σιτηρών συνεπάγεται τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας για τον έλεγχο των πλοίων κοντά στα ουκρανικά ύδατα, και όχι στα ίδια τα λιμάνια, ο έλεγχος των πλοίων σχεδιάζεται να γίνεται από κοινού από την Τουρκία και τον ΟΗΕ.
.
.
Ο ΟΗΕ έχει δηλώσει επανειλημμένα την απειλή μιας επισιτιστικής κρίσης λόγω έλλειψης σιτηρών, η Δύση κατηγόρησε τη Ρωσία ότι εξουδετερώνει την προμήθεια ουκρανικών σιτηρών στις παγκόσμιες αγορές, η Μόσχα αρνήθηκε κατηγορηματικά τέτοιες κατηγορίες. Ταυτόχρονα, οι ίδιες οι αρχές του Κιέβου δημιούργησαν πολλά εμπόδια στην εξαγωγή σιτηρών προς εξαγωγή: εκτός από τον εμπρησμό σιτηρών που αποκαλύφθηκε στο λιμάνι της Μαριούπολης, τα ουκρανικά στρατεύματα ναρκοθέτησαν τη Μαύρη Θάλασσα, η οποία δεν επιτρέπει τη μεταφορά σιτηρών στον κόσμο με πλοία.

…………………………………………………………………………