ΣΑΛΟΣ. ΣΤΗΝ “ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΛΟΜΒΙΑ” ΕΚΑΝΑΝ “ΕΛΛΗΝΑ” ΕΝΑΝ ΤΟΥΡΚΟ ΜΑΦΙΟΖΟ !!! Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΥΜΙΖΕΙ ΤΙΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΤΟΥ … ΕΛ ΤΣΑΠΟ !!!

ΕΚΚΛΗΣΙΑ Α.Ε. ΕΛΛΑΔΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με συνέργεια Γεωργιάδη, ΕΥΠ και Μητρόπολης Πειραιά, έκαναν τον Τούρκο καταζητούμενο Έλληνα

Πηγή φωτό: Instagram

ΑΛΦΕΙΟΣ : ΣΑΛΟΣ ΕΧΕΙ ΞΕΣΠΑΣΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥ ΜΑΦΙΟΖΟΥ Γιασάμ Αγιαβέφε ΠΟΥ ΠΟΛΙΤΟΓΡΑΦΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ “ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΛΟΜΒΙΑ” ΘΥΜΙΖΕΙ ΕΝΤΟΝΑ ΤΟΝ … ΕΛ ΤΣΑΠΟ ( ΠΑΜΠΛΟ ΕΣΚΟΜΠΑΡ ) !!! To φτωχό παιδί που έγινε ο μεγαλύτερος βαρώνος ναρκωτικών στον κόσμοπου μπήκε στη λίστα του ForbesΟ ΟΠΟΙΟΣ ΕΛΥΝΕ ΚΙ ΕΔΕΝΕ ΣΤΗΝ ΚΟΛΟΜΒΙΑ ΕΞΑΓΟΡΑΖΕ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΑΝΕΒΟΚΑΤΕΒΑΖΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ …

ΚΑΙ ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ ΜΕΤΑΞΥ ΑΛΛΩΝ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΥΠ.ΕΣ. ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥ ΜΑΦΙΟΖΟΥ Γιασάμ Αγιαβέφε ;; «Κατά συνέπεια και με δεδομένο ότι ο ανωτέρω είναι επιφανής επιχειρηματίας ο οποίος έχει καταχωρηθεί στη λίστα Forbes, προτάθηκε για πολιτογράφηση από τον αρμόδιο για τις επενδύσεις Υπουργό Ανάπτυξης (Άδωνι Γεωργιάδη) αλλά και τον Μητροπολίτη Πειραιώς, έχει πραγματοποιήσει δωρεές προς την εκκλησία της Ελλάδος, προς φιλανθρωπικούς φορείς, προς ΟΤΑ και φορείς του ελληνικού Δημοσίου ύψους περίπου 1 εκατομμυρίου ευρώ, έχει δε ήδη πραγματοποιήσει επενδύσεις ύψους περίπου 10 εκατομμυρίων ευρώ, έχει καταστήσει τη χώρα μας κέντρο των βιοτικών και επενδυτικών του δραστηριοτήτων, υπάρχει δε προοπτική περαιτέρω επαγγελματικών του δραστηριοτήτων. !!!!!

ΕΤΣΙ ΛΟΙΠΟΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΤΙ ΚΑΙ ΤΟΥΤΟΣ Ο ΤΟΠΟΣ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΙ … “ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΛΟΜΒΙΑ” ΟΠΟΥ ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΑ ΕΞΑΓΟΡΑΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΔΩΡΕΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ Α.Ε. … ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ … ΚΑΙ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΕΣ !!!

………………………………………………

Με συνέργεια Γεωργιάδη, ΕΥΠ και Μητρόπολης Πειραιά, έκαναν τον Τούρκο καταζητούμενο Έλληνα

Τούρκος μαφιόζος, διεθνώς καταζητούμενος από την Interpol, έλαβε τιμητική πολιτογράφηση! Φαντάζει σουρεαλιστικό, αλλά στην Ελλάδα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, δυστυχώς φαίνεται πως όλα είναι δυνατά. Μια πολύ ύποπτη και περίεργη υπόθεση ελληνοποίησης του Τούρκου επιχειρηματία Γιασάμ Αγιαβέφε έφερε στην επικαιρότητα η ιστοσελίδα insidestory.gr κι ενώ το Documento ερευνούσε ήδη την υπόθεση και θα αποκαλύψει νέα στοιχεία στο φύλλο της Κυριακής.

Ο 39χρονος επιχειρηματίας με το… ιδιαιτέρως ενδιαφέρον βιογραφικό, έλαβε τιμητική πολιτογράφηση στις 22 Ιουνίου 2022. Το επίμαχο ΦΕΚ φέρει την υπογραφή του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη και της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Το ακόμη σημαντικότερο όμως είναι ότι ο διεθνώς καταζητούμενος, πολιτογραφήθηκε έπειτα από δύο συστατικές επιστολές που εστάλησαν. Αυτές σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του documentonews.gr φέρουν την υπογραφή του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνη Γεωργιάδη και της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Το επίμαχο ΦΕΚ

Η υπόθεση όμως δεν τελειώνει εκεί, αφού -και πάλι βάσει ασφαλών πληροφοριών του documentonews.gr-, στην υπόθεση πολιτογράφησης του Γιασάμ Αγιαβέφε έχει εμπλακεί η πλήρως ελεγχόμενη από το Μέγαρο Μαξίμου, Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, η οποία διαβεβαίωσε το υπουργείο Εσωτερικών, ότι ο Τούρκος δεν έχει κάποια ποινική εμπλοκή. Τίθεται επομένως ένα εύλογο ερώτημα, από τη στιγμή που η ΕΥΠ υπάγεται απευθείας στο Μέγαρο Μαξίμου: είχε εμπλοκή ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην πολιτογράφηση του Γιασάμ Αγιαβέφε για τον οποίο η Interpol είχε εκδώσει ένταλμα σύλληψης; Κι αν ναι για ποιο λόγο; Αυτό εννοεί ο πρωθυπουργός όταν αναφέρεται σε «υγιή επιχειρηματικότητα»;

Όπως έχει αναφερθεί σε πληθώρα δημοσιευμάτων, ο Γιασάμ Αγιαβέφε καταζητούνταν από την Interpol, εναντίον του οποίου είχε εκδοθεί κόκκινη ειδοποίηση από την τουρκική IUnterpol για «δημιουργία και διαχείριση παράνομου διαδικτυακού ιστοτόπου τυχερών παιχνιδίων και στοιχημάτων» κατόπιν αιτήματος της Γενικής Εισαγγελίας της Κωνσταντινούπολης, στο πλαίσιο παράνομων στοιχηματικών επιχειρήσεων που πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα στην Τουρκία, 28 Φεβρουαρίου 2019.

Βάσει των πληροφοριών του documentonews.gr, ο Τούρκος Γιασάμ Αγιαβέφε, εισήλθε στην Ελλάδα παρανόμως και κρατούνταν στη Θεσσαλονίκη για περίπου επτά μήνες. Από εκείνο το χρονικό σημείο και έπειτα, φαίνεται πως διαμεσολάβησε ένας μεγαλοδικηγόρος της Θεσσαλονίκης, μέσω του οποίου ο Γιασάμ Αγιαβέφε κατόρθωσε να λάβει το πολυπόθητο πολιτικό άσυλο. Για να το κατορθώσει αυτό, ο 39χρονος διεθνώς καταζητούμενος, κατόρθωσε να υπερκεράσει τους μηχανισμούς του ελληνικού κράτους. Μηχανισμοί οι οποίοι εξαιτίας της ακροδεξιάς πολιτικής που έχει υιοθετήσει -και- σε αυτό το ζήτημα η κυβέρνηση, οδηγούν σε δραματική -αν όχι ακατόρθωτη- διαδικασία πολιτογράφησης . Διωκόμενοι πολίτες από την Άγκυρα, όπως οι Κούρδοι, συνήθως δεν κατορθώνουν να λάβουν άσυλο. Αυτό δεν ίσχυε όμως για τον Γιασάμ Αγιαβέφε, για τον οποίο κρίθηκε με φαστ τρακ διαδικασίες ότι διώκεται ως αντιφρονών και επομένως πρέπει να χαρακτηριστεί πρόσφυγας.

Σύμφωνα με όσα δήλωσαν στο documentonews.gr ανώτατες κυβερνητικές πηγές του υπουργείου Εσωτερικών, η απόφαση αυτή επικυρώθηκε από τον Άρειο Πάγο. Την απόφαση αυτή, επικύρωσε όπως ανέφεραν στο Documento ανώτατες πηγές του υπουργείου Εσωτερικών, και ο Άρειος Πάγος. Πρόκειται συγκεκριμένα για την απόφαση, το οποίο αποφάνθηκε ότι ο Γιασάμ Αγιαβέφε δεν πρέπει να εκδοθεί στην Τουρκία, βάσει του σκεπτικού ότι αποδείχθηκε ότι είναι χριστιανός στο θρήσκευμα και μέλος ομάδας αντιφρονούντων προς το πολιτικό καθεστώς της Τουρκίας και πως, αν επιτραπεί η έκδοσή του είναι πιθανό να διωχθεί για τα πολιτικά του φρονήματα και να υποβληθεί σε μεταχείριση αντίθετη προς την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Γιασάμ Αγιαβέφε βαφτίστηκε χριστιανός ορθόδοξος, λαμβάνοντας το όνομα Λεωνίδας, πριν από την έκδοση της απόφασης του Αρείου Πάγου, από τον ίδιο τον Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ, ο οποίος κατά πληροφορίες του Documento, τον πάντρεψε και με τη σύζυγό του, ενώ βάφτισε και το παιδί του.

Οι επενδύσεις που έφεραν την πολιτογράφηση

Κατόπιν αυτής της απόφασης του ανώτατου δικαστηρίου, ο Γιασάμ Αγιαβέφε, φαίνεται να ακολούθησε προκειμένου να εξασφαλίσει την ελληνική ιθαγένεια, τη γνωστή τακτική των δωρεών και των επενδύσεων. Ο Γιασάμ Αγιαβέφε, εμφανίζεται συγκεκριμένα να έχει κάνει δωρεές στην Εκκλησία της Ελλάδας, αλλά και να αγόρασε μετοχές σε εταιρίες η οποία έχει στην κατοχή της μεγάλη υπερπολυτελή ξενοδοχειακή μονάδα, με το όνομα Mileo, στη Μύκονο, έναντι ποσού περίπου 10 εκατ. ευρώ. Στο γεγονός αυτό αναφέρεται μάλιστα με δημοσίευμα και η έγκυρη ισραηλινή εφημερίδα «The Jerusalem Post». Καλά πληροφορημένες πηγές του Documento αναφέρουν ότι αυτή δεν ήταν μια κίνηση που έκανε αυτοβούλως, αλλά μια επένδυση η οποία του προτάθηκε ώστε να εξασφαλίσει την πολιτογράφή του.

Στη συνέχεια, ο Αγιαβέφε, εμφανίζεται να κατάθεσε φάκελο ώστε να του αποδοθεί η ελληνική ιθαγένεια, στο οποίο περιλαμβάνονταν δύο συστατικές επιστολές. Η μία ήταν του Άδωνη Γεωργιάδη και η άλλη του επίσης γνωστού για τις ακροδεξιές θέσεις του Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ. Ο Σεραφείμ μάλιστα, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εσωτερικών οι οποίες μίλησαν στο Documento, έχει αποστείλει και βεβαίωση, σύμφωνα με την οποία ο τούρκος καταζητούμενος έχει προχωρήσει σε σημαντικές δωρέες προς την Εκκλησία. Πηγές του υπουργείου Εσωτερικών κάνουν επίσης λόγο και για δωρεές και συγκεκριμένα υγειονομικού υλικού σε δήμους της Αττικής. Ένας από αυτούς, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, είναι και ο Δήμος Πειραιά, του οποίου ηγείται ο πρώην παράγοντας του Ολυμπιακού Γιάννης Μώραλης. Ο Αγιαβέφε, κατά τα ίδια ρεπορτάζ, έχει δωρίσει στον ίδιο Δήμο τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, για τους ωφελούμενους της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Πειραιά. Παράλληλα, φέρεται να έχει αγοράσει και ακριβό ακίνητο στην περιοχή της Γλυφάδας, έναντι ποσού 1,6 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Άδωνις Γεωργιάδης στην επιστολή που απέστειλε προκειμένου ο Αγιαβέφε να πολιτογραφηθεί Έλληνας, αναφέρει ότι ο Τούρκος, έχει ιδρύσει στην Ελλάδα δύο εταιρείες οι οποίες προχώρησαν σε σημαντικές επενδύσεις. Βάσει στοιχείων που έχουν κατατεθεί προκύπτει ότι το ύψος των άμεσων επενδύσεών του στη χώρα φτάνει τα 6.815.000 ευρώ, οι έμμεσες πληρωμές για υπηρεσίες και αγαθά στη χώρα μας ανέρχονται στα 1.926.000 ευρώ, ενώ τα άμεσα διαθέσιμα κεφάλαιά του σε ελληνικές τράπεζες για επενδύσεις ανέρχονται στα 3.000.000 ευρώ, σύμφωνα με τραπεζικά έγγραφα.

Παράλληλα, προκύπτει ότι ο Αγιαβέφε, έχει δωρίσει 100.000 ευρώ στον Δήμο Πειραιά, αλλά και υγειονομικό υλικό στους Δήμους Ραφήνας – Πικερμίου, Μαραθώνα, αλλά και στην Ελληνική Αστυνομία. Εμφανίζεται επίσης να έχει δωρίσει 300.000 ευρώ στην Ιερά Σύνοδο, 20.000 ευρώ στη Μητρόπολη Αλεξανδρούπολης, ακόμη 300.000 ευρώ στο Ίδρυμα Περίθαλψης Ατόμων με Νοητική Στέρηση και ακόμη 150.000 ευρώ στο κοινωφελές ίδρυμα «Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου». Ο Αγιαβέφε εμφανίζεται με άλλα λόγια να έχει κάνει δωρεές ύψους 1 εκατ. ευρώ.

Για την ιστορία, ο Γιασάμ Αγιαβέφε, και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του insidestory.gr έχει γεννηθεί στα Άδανα της Τουρκίας, και είναι επίσης πολίτης της λεγόμενης από την Άγκυρα «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου», δηλαδή των κατεχόμενων. Μάλιστα, θεωρείται ευεργέτης του ψευδοκράτους καθώς διαθέτει επιχειρήσεις (καζίνο και ξενοδοχεία) στη κατεχόμενη Κερύνεια. Φαίνεται δε πώς την περίοδο που οι δημόσιοι υπάλληλοι του ψευδοκράτους είχαν μείνει απλήρωτοι ανέλαβε να καταβάλλει μέρος των μισθών τους, ενώ το όνομα του ενεπλάκη και στην δολοφονία του επιχειρηματία Χαλίλ Φαλγιαλί τον περασμένο Φεβρουάριο. Ο ίδιος έχει αρνηθεί κάθε εμπλοκή του στην υπόθεση.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα τουρκοκυπριακής εφημερίδας ο Αγιαβέφε, «έζησε για χρόνια στη Βόρεια Κύπρο. Ζει στην Αγγλία αλλά η καρδιά του χτυπά ακόμη για τη Βόρεια Κύπρο, τους ανθρώπους της Κύπρου. Ο Αγιαβέφε περιγράφει τα συναισθήματά του για τους Τουρκοκύπριους με τις ακόλουθες φράσεις: η απομόνωση της Βόρειας Κύπρου από τον κόσμο λόγω των ειδικών συνθηκών της και οι Τουρκοκύπριοι που βιώνουν όλα τα μειονεκτήματα αυτής της απομονωμένης ζωής για πολλά χρόνια, έχουν μία ειδική θέση στην καρδιά μου. Οπουδήποτε κι αν βρίσκομαι στον κόσμο, όσο έχω τη δυνατότητα να βοηθάω, θα στέκομαι άνευ όρων στο πλευρό των Τουρκοκυπρίων».

……………………………………………….

Απολύτως δικαιολογημένη και τεκμηριωμένη η απόφαση για πολιτογράφηση του Γιασάμ Αγιαβέφε, λέει το Ελληνικό ΥΠΕΣ – Τι απαντά στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων

Διευκρινίσεις σχετικά με την τιμητική πολιτογράφηση του Γιασάμ Αγιαβέφε με προεδρικό διάταγμα, δίνει, απαντώντας σε ερώτηση του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, το Υπουργείο Εσωτερικών της Ελλάδας, χαρακτηρίζοντας τη σχετική απόφαση ως απολύτως δικαιολογημένη και τεκμηριωμένη.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΚΥΠΕ, σχετικά με το ζήτημα που ανέδειξε η ελληνική συνδρομητική ιστοσελίδα Insidestory.gr για την τιμητική πολιτογράφηση του Τούρκου Γιασάμ Αγιαβέφε, το Υπουργείο Εσωτερικών της Ελλάδας υποστηρίζει ότι το μέγεθος των δωρεών και των επενδύσεων που έχει πραγματοποιήσει στην Ελλάδα, η διεθνής αναγνώρισή του ως επιφανούς επιχειρηματία, η εισήγηση του ονόματός του από τον Υπουργό Ανάπτυξης της Ελλάδας και τον Μητροπολίτη Πειραιά, καθώς και η απουσία οποιουδήποτε ποινικού κωλύματος, καθιστούν δικαιολογημένη και τεκμηριωμένη την απόφαση για τη σχετική τιμητική πολιτογράφηση.

Σημειώνεται ότι ένα εκ των ζητημάτων που εγείρει το δημοσίευμα του Insidestory.gr είναι ότι ο Γιασάμ Αγιαβέφε είχε, σύμφωνα με δημοσιεύματα που επικαλείται η ιστοσελίδα, λάβει την «υπηκοότητα» του ψευδοκράτους το 2016.

Επίσης σημειώνεται ότι εις βάρος του Γιασάμ Αγιαβέφε εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης από την Interpol με ερυθρά αγγελία της τουρκικής Αστυνομίας – υπόθεση για την οποία το 2019, ο Άρειος Πάγος αποφάσισε τη μη έκδοσή του στην Τουρκία, όπως εξηγεί το Υπουργείο Εσωτερικών της Ελλάδας.

«Για την πολιτογράφηση του κ. Αγιαβέφε υπήρξε εισήγηση από τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδη, με την εκτίμηση ότι αυτή θα συμβάλλει σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας δια της διενέργειας επενδύσεων που θα πραγματοποιήσει ο συγκεκριμένος, η οποία προφανώς στηρίχθηκε και στο οικονομικό του μέγεθος αφού ήταν στην λίστα Forbes. Περαιτέρω, υπήρξε αίτηση από τον Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ ο οποίος μνημονεύει δωρεές που έχει ήδη πραγματοποιήσει ο πολιτογραφούμενος προς την Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς και φιλανθρωπικά ιδρύματά της», αναφέρει το Υπουργείο Εσωτερικών, απαντώντας στη σχετική ερώτηση του ΚΥΠΕ.

Όπως αναφέρεται στην ίδια απάντηση, μοναδική τυπική προϋπόθεση που θέτει ο νομοθέτης για την απόφαση της τιμητικής πολιτογράφησης, η οποία βρίσκεται στην ευρεία διακριτική ευχέρεια του Υπουργού Εσωτερικών, είναι «ο αιτών να μην εμπίπτει στα νομικά κωλύματα όπως ορίζονται στο άρθρο 5 παρ. 1β του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας».

Αναφερόμενος στην επιστολή του Έλληνα Υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, με την οποία εισηγήθηκε την τιμητική πολιτογράφηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, το Υπουργείο Εσωτερικών αναφέρει ότι ο Γιασάμ Αγιαβέφε έχει προβεί σε «γενναιόδωρες χορηγίες υψηλής ποιοτικής και ποσοτικής κλίμακας προς το Υπουργείο Υγείας κατά την κρίσιμη πρώτη φάση της περιόδου της πανδημίας».

«Επίσης, [η επιστολή του κ. Γεωργιάδη] αναφέρει την ίδρυση δύο εταιρειών, οι οποίες προχώρησαν σε σημαντικές επενδύσεις στη χώρα. Βάσει στοιχείων που έχουν κατατεθεί προκύπτει ότι το ύψος των άμεσων επενδύσεών του στη χώρα φτάνει τα 6.815.000 ευρώ, οι έμμεσες πληρωμές για υπηρεσίες και αγαθά στη χώρα μας ανέρχονται στα 1.926.000 ευρώ, ενώ τα άμεσα διαθέσιμα κεφάλαιά του σε ελληνικές τράπεζες για επενδύσεις ανέρχονται στα 3.000.000 ευρώ, σύμφωνα με τραπεζικά έγγραφα. Προς αυτό έχει προβεί σε αγορά των μετοχών εταιρείας που έχει στην ιδιοκτησία της ξενοδοχειακή μονάδα, σύμφωνα με σχετική σύμβαση οριστικής πώλησης και μεταβίβασης εταιρικών μεριδίων (3/3/2022). Η αξία της συγκεκριμένης επένδυσης ανέρχεται σε 10 εκατομμύρια ευρώ. Επισημαίνεται δε το γεγονός ότι ο Γιασάμ Αγιαβέφε έχει αγοράσει ιδιόκτητη κατοικία (τίμημα 1.650.000 ευρώ) και έχει εγκατασταθεί οικογενειακώς στην Ελλάδα, καθιστώντας σαφή την πρόθεση του να έχει τη χώρα μας επίκεντρο των βιοτικών και επαγγελματικών του δραστηριοτήτων», σημειώνει το Υπουργείο Εσωτερικών.

«Περαιτέρω, προσεκομίσθησαν στην αρμόδια υπηρεσία και συνεκτιμήθηκαν ευχαριστήριες επιστολές περί των ακόλουθων δωρεών: από τον Δήμαρχο Πειραιά, τον Πρόεδρο της Κοινωφελούς Επιχειρήσεως Πειραιά (δωρεές 100.000 ευρώ), τον Δήμαρχο Ραφήνας-Πικερμίου (υγειονομικό υλικό), τον Δήμαρχο Αχαρνών (υγειονομικό υλικό), τον Δήμαρχο Μαραθώνα (υγειονομικό υλικό) και την Ελληνική Αστυνομία (30 ιατρικούς αναπνευστήρες, 100.000 μάσκες προστασίας κάθε τύπου, 4.200 γυαλιά προστασίας στην πρώτη φάση της πανδημίας). Παράλληλα, ευχαριστήριες επιστολές προς τον Γιασάμ Αγιαβέφε έχουν κατατεθεί από την Ιερά Σύνοδο της Ελλάδος (δωρεά 300.000 ευρώ), τον Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως (δωρεά 20.000 ευρώ) και τους διευθυντές του Ιδρύματος Περιθάλψεως Ατόμων με Νοητική Στέρηση Μαρία Κοκκόρη (δωρεές 300.000 ευρώ) και του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» (δωρεές 150.000 ευρώ)», συμπληρώνει η απάντηση του Υπουργείου Εξωτερικών, εξηγώντας ότι από τα ανωτέρω προκύπτει ότι ο Γιασάμ Αγιαβέφε έχει «πραγματοποιήσει δωρεές προς την Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς, Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ βαθμού καθώς και προς την Ελληνική Αστυνομία συνολικού ύψους άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ».

Στο ζήτημα της ποινικής κατάστασης του τιμητικώς πολιτογραφούμενου, «προσεκομίσθη βεβαίωση από την οποία προκύπτει ότι δεν έχει καταδικαστεί αμετακλήτως για τα αδικήματα που περιγράφει το άρθρο 5 παρ. 1β του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας, ενώ περαιτέρω προσεκομίσθη αντίγραφο του ποινικού του μητρώου αλλά και πιστοποιητικό μη υπάρξεως εκκρεμών ποινικών διώξεων», αναφέρει το Υπουργείο.

Ειδικότερα ως προς το ένταλμα σύλληψης του Γιασάμ Αγιαβέφε, το Υπουργείο Εσωτερικών σημειώνει ότι «με την απόφαση 1568/2019 το Ε’ Τμήμα του Αρείου Πάγου αποφάσισε τη μη έκδοση του κ. Γιασάμ Αγιαβέφε στην Τουρκία κατ’ εκτέλεση διεθνούς εντάλματος σύλληψης με το σκεπτικό πως αποδείχθηκε ότι ο εκζητούμενος είναι χριστιανός στο θρήσκευμα και μέλος ομάδας αντιφρονούντων προς το πολιτικό καθεστώς της Τουρκίας και πως, αν επιτραπεί η έκδοση του καταζητούμενου στην Τουρκία, είναι πιθανό να διωχθεί για τα πολιτικά του φρονήματα και να υποβληθεί σε μεταχείριση αντίθετη προς την ανθρώπινη αξιοπρέπεια».

«Κατά συνέπεια και με δεδομένο ότι ο ανωτέρω είναι επιφανής επιχειρηματίας ο οποίος έχει καταχωρηθεί στη λίστα Forbes, προτάθηκε για πολιτογράφηση από τον αρμόδιο για τις επενδύσεις Υπουργό Ανάπτυξης αλλά και τον Μητροπολίτη Πειραιώς, έχει πραγματοποιήσει δωρεές προς την εκκλησία της Ελλάδος, προς φιλανθρωπικούς φορείς, προς ΟΤΑ και φορείς του ελληνικού Δημοσίου ύψους περίπου 1 εκατομμυρίου ευρώ, έχει δε ήδη πραγματοποιήσει επενδύσεις ύψους περίπου 10 εκατομμυρίων ευρώ, έχει καταστήσει τη χώρα μας κέντρο των βιοτικών και επενδυτικών του δραστηριοτήτων, υπάρχει δε προοπτική περαιτέρω επαγγελματικών του δραστηριοτήτων, ενώ ταυτοχρόνως του είχε χορηγηθεί πολιτικό άσυλο και δεν εμπίπτει σε οιοδήποτε εκ των ποινικών κωλυμάτων που προβλέπει ο νόμος, όλα τα ανωτέρω δικαιολογούν και τεκμηριώνουν την απόφαση για την τιμητική του πολιτογράφηση», καταλήγει το Υπουργείο Εσωτερικών της Ελλάδας.

……………………………………………………………………