Οι διαδηλωτές στη Σρι Λάνκα πυρπόλησαν την πρωθυπουργική κατοικία

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Διαδηλωτές στη Σρι Λάνκα πυρπόλησαν την πρωθυπουργική κατοικία

Διαδηλωτές στη Σρι Λάνκα πυρπόλησαν την ιδιωτική κατοικία του πρωθυπουργού Ranil Wickremesinghe

Δράση διαμαρτυρίας στο Κολόμπο, Σρι Λάνκα - RIA Novosti, 1920, 07/09/2022
ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ, 9 Ιουλίου – RIA Novosti. Διαδηλωτές στη Σρι Λάνκα πυρπόλησαν την κατοικία του πρωθυπουργού Ranil Wickremesinghe, μετέδωσε το Newswire , επικαλούμενο το γραφείο του πρωθυπουργού.
«Οι διαδηλωτές εισέβαλαν στην ιδιωτική κατοικία του πρωθυπουργού Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε και της έβαλαν φωτιά», ανακοίνωσε το γραφείο του πρωθυπουργού.
Η κατάσταση του Wickremesinghe δεν προσδιορίζεται.
Νωρίτερα το Σάββατο, ο πρωθυπουργός της Σρι Λάνκα συμφώνησε να παραιτηθεί, ωστόσο, όπως διευκρίνισε η υπηρεσία Τύπου του, αυτό θα συμβεί μόνο μετά τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, στην οποία θα εκπροσωπούνται όλα τα κόμματα της χώρας.
Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να διαλύσει τη διαμαρτυρία στο Κολόμπο της Σρι Λάνκα - RIA Novosti, 1920, 09/07/2022

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σχολίασε τα γεγονότα στη Σρι Λάνκα

Στις 9 Ιουλίου, χιλιάδες διαδηλώσεις κατέκλυσαν την πρωτεύουσα της Σρι Λάνκα. Αντί για την προγραμματισμένη ειρηνική πορεία, οι διαδηλωτές έσπασαν τους αστυνομικούς κλοιούς και κατέλαβαν το παλάτι του αρχηγού του κράτους. Τοπικά μέσα ενημέρωσης γράφουν ότι ο πρόεδρος Gotabaya Rajapaksa θα μπορούσε να πετάξει έξω από τη χώρα.
Τουλάχιστον 40 άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, μεταξύ των οποίων δύο αστυνομικοί.
Οι ηγέτες των πολιτικών κομμάτων συγκεντρώθηκαν σε έκτακτη συνεδρίαση, μετά την οποία κάλεσαν τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό να παραιτηθούν, να διορίσουν τον πρόεδρο του κοινοβουλίου ως προσωρινό αρχηγό του κράτους, να εκλέξουν νέο πρόεδρο από τα μέλη του κοινοβουλίου εντός 30 ημερών και να διορίσει μια προσωρινή κυβέρνηση όλων των κομμάτων και να διεξαγάγει εκλογές στο εγγύς μέλλον.
Η Σρι Λάνκα βιώνει τη χειρότερη οικονομική κρίση της από την ανεξαρτησία της το 1948. Η πανδημία του κορωνοϊού έπληξε τον τουριστικό κλάδο, βασική πηγή συναλλάγματος, με αποτέλεσμα οι αρχές να μην μπορούν να εφοδιάσουν τη χώρα με καύσιμα. Στη Σρι Λάνκα, υπήρχε έλλειψη σε τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης, φάρμακα και φυσικό αέριο. Η ισχύς είναι διακοπτόμενη σε πολλούς τομείς.
Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Σρι Λάνκα Mahinda Yapa Abeywardena - RIA Novosti, 1920, 07/09/2022

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Σρι Λάνκα θα γίνει προσωρινός πρόεδρος

…………………………………

……………………………………………………………………….