Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024

Ο ΑΝΥΤΟΣ, ΕΝΑΣ ΕΚ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΩΝ ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗ, ΕΛΛΕΙΠΗΣ ΑΞΙΩΝ, ΑΧΡΕΙΟΣ ΚΑΙ ΑΝΗΘΙΚΟΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ

ΑΛΦΕΙΟΡΡΟΥΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ Η ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΜΕΓΙΣΤΙΑ

[ … ΟΙ ΑΝΗΘΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΤΟΥ ΠΑΡΕΜΕΙΝΑΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΕΣ, ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΠΛΕΙΣΤΟΝ, ΑΝ ΟΧΙ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ, ΤΩΝ ΣΗΜΕΡΙΝΩΝ ΚΟΜΜΑΤΙΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΑΣ!! ]

…………

ΑΝΥΤΟΣ

Ο ΑΝΥΤΟΣ, Ο ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΑΝΘΕΜΙΩΝΟΣ, Ο ΕΝΑΣ ΕΚ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΩΝ ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗ, ΕΔΕΙΞΕ ΑΠΟ ΠΟΛΥ ΝΩΡΙΣ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΗΘΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΡΟΠΗ ΤΟΥ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ ΚΑΘΕ ΑΝΟΙΚΕΙΟ ΚΑΙ ΑΝΗΘΙΚΟ ΜΕΣΟΝ, ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΠΡΟΣΠΟΡΙΣΤΕΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ.

ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ, ΤΟ ΕΤΟΣ 409 Π.Κ.Χ., ΔΙΑΤΕΛΩΝΤΑΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ, ΣΤΑΛΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΘΗΝΑΙΟΥΣ ΜΕ 30 ΤΡΙΗΡΕΙΣ ΝΑ ΣΠΕΥΣΕΙ ΣΕ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΠΥΛΟΥ, ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΚΑΤΕΙΧΑΝ ΟΙ ΑΘΗΝΑΙΟΙ ΚΑΙ ΠΟΛΙΟΡΚΟΥΣΑΝ ΤΟΤΕ ΟΙ ΛΑΚΕΔΑΙΜΟΝΙΟΙ.
ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΣ ΟΜΩΣ ΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ ΣΤΟΝ ΜΑΛΕΑ ΤΡΙΚΥΜΙΩΔΗ, ΚΑΙ ΜΗ ΤΟΛΜΩΝΤΑΣ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ, ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΑΠΡΑΚΤΟΣ, ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ Η ΠΥΛΟΣ ΝΑ ΠΕΣΕΙ ΑΒΟΗΘΗΤΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΛΑΚΕΔΑΙΜΟΝΙΩΝ.
ΟΙ ΑΘΗΝΑΙΟΙ ΜΕ ΤΟΝ ΕΡΧΟΜΟ ΤΟΥ, ΤΟΝ ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΑΝ ΓΙΑ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΚΑΙ ΟΔΗΓΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΔΙΚΑΣΘΕΙ.
ΤΟΤΕ Ο ΑΝΥΤΟΣ, ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΟΝΤΑΣ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΤΗΝ ΔΩΡΟΔΟΚΙΑ ΔΙΚΑΣΤΩΝ, ΕΞΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΕΤΣΙ ΝΑ ΑΘΩΩΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΑΛΛΑΧΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ.

ΑΛΛΑ ΚΑΙ Ο ΥΠΟΛΟΙΠΟΣ ΒΙΟΣ ΤΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΕΛΛΕΙΨΗ ΑΞΙΩΝ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ, ΑΦΟΥ ΚΑΤΑ ΚΑΙΡΟΥΣ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΩΣ ΕΝΕΡΓΟ ΜΕΛΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΦΑΤΡΙΩΝ, ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΕΠΙΚΡΑΤΟΥΝΤΩΝ.

ΜΕ ΤΟΝ ΣΩΚΡΑΤΗ, ΕΝΩ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΗΤΑΝ ΦΙΛΟΣ, ΔΙΕΡΡΗΞΕ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥ, ΟΤΑΝ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΣΟΦΟΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΝ ΕΠΕΠΛΗΞΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΑΦΗΣΕΙ ΤΟΝ ΓΙΟ ΤΟΥ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ.
ΕΤΣΙ, ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΜΕΛΗΤΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΡΗΤΟΡΑ ΛΥΚΟΝΑ, ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΑΝ ΤΟΝ ΣΩΚΡΑΤΗ, ΟΤΙ «ΕΙΣΑΓΕΙ ΚΑΙΝΑ ΔΑΙΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΔΙΑΦΘΕΙΡΕΙ», ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΑΒΡΩΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ, ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΤΟΝ ΣΟΦΟΤΕΡΟ ΑΝΔΡΑ ΤΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΕΠΟΧΩΝ ΣΕ ΘΑΝΑΤΟ ΜΕ ΠΟΣΗ ΚΩΝΕΙΟΥ, ΤΟ ΕΤΟΣ 399 Π.Κ.Χ.

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΑΧΡΕΙΟΥ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΟ. ΑΛΛΟΙ ΔΙΑΤΕΙΝΟΝΤΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΑΘΗΝΑΙΟΙ ΤΟΝ ΣΚΟΤΩΣΑΝ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΗ, ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΔΥΟ ΥΠΑΙΤΙΟΥΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗ, ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΙΣΧΥΡΙΖΟΝΤΑΙ ΟΤΙ ΔΙΩΧΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΤΟ ΕΤΟΣ 384 Π.Κ.Χ. ΚΑΙ ΚΑΤΕΦΥΓΕ ΣΤΗΝ ΗΡΑΚΛΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ, ΟΠΟΥ ΛΙΘΟΒΟΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ.

ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΟΜΩΣ, ΠΑΡΕΜΕΙΝΑΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΕΣ ΟΙ ΑΝΗΘΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΤΟΥ, ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΠΛΕΙΣΤΟΝ, ΑΝ ΟΧΙ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ, ΤΩΝ ΣΗΜΕΡΙΝΩΝ ΚΟΜΜΑΤΙΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΑΣ!!

3/11/2014
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΡΟΣΟΣ
(ΜΕΓΙΣΤΙΑΣ)

…………………………………………………….

Αθώωση του Σωκράτη, 2.410 χρόνια μετά

16 Μάιος 2011

Η δίκη του Σωκράτη σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης από το Ίδρυμα Αλέξανδρος Ωνάσης

Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Νέας Υόρκης αθώωσε το Σωκράτη μετά από 2,410 χρόνια. Σε μια ιστορική δίκη, με αρχαιοελληνικά στοιχεία και συνάμα με σύγχρονες αντιλήψεις, δοσμένες με νομικές εκφάνσεις και χιούμορ, εκατοντάδες θεατές είχαν την ευκαιρία να βιώσουν μια εκπληκτική «παράσταση» της αλήθειας, του νόμου και της ελληνικής κληρονομιάς. Τη μεταφορά της δίκης του Σωκράτη, σε μια από τις πιο αντιπροσωπευτικές δικαστικές αίθουσες της Αμερικανικής Δικαιοσύνης, ανέλαβε το Ίδρυμα Αλέξανδρος Ωνάση, καταφέρνοντας να πετύχει τη συμμετοχή κορυφαίων δικαστών και διαπρεπών δικηγόρων της νεοϋορκέζικης νομικής ελίτ.

Το δικαστικό σώμα διχάστηκε μπροστά σε χείμαρρο επιχειρημάτων και ρητορικών λόγων από τις δυο πλευρές, αναδεικνύοντας παράλληλα το διαχρονικό σκεπτικισμό για την πολύκροτη δίκη του Σωκράτη, που προβληματίζει κάθε φορά που μεταφέρεται ο χρόνος, ο τόπος και η επικρατούσα κατάσταση της τότε εποχής. Στη δίκη του Μανχάταν, η οποία ουσιαστικά δεν αποτελούσε αναπαράσταση, αλλά μια νέα εκδοχή, εξετάστηκαν όλες οι κατηγορίες που βάρυναν το Σωκράτη το 399 π. χ., με σκοπό να αποφανθούν οι Αθηναίοι αν είναι «ένοχος» ή «αθώος», κατηγορούμενος για «ασέβεια προς τους Θεούς» και για «διαφθορά των νέων».

Κατά τη δίκη, ο Σωκράτης επέδειξε θάρρος, είχε χιούμορ και σε μερικές περιπτώσεις προκαλούσε το δικαστήριο. Η κατηγορούσα αρχή υποστήριξε ότι οι ιδέες του διαφθείρουν τους νέους και αποσταθεροποιούν τους θεσμούς της Πολιτείας, ενώ οι συνήγοροι υπεράσπισης στήριξαν τα επιχειρήματά τους σε κλασσικά ντοκουμέντα και με σύγχρονες διατυπώσεις.

Οι τρεις δικαστές ήταν ο Ντένις Τζέικομπς (πρόεδρος του δεύτερου ομοσπονδιακού εφετείου ΗΠΑ), ο οποίος προήδρευσε, η Λορέτα Πρέσκα (πρόεδρος ομοσπονδιακού δικαστηρίου της νότιας περιφέρειας Νέας Υόρκης) και η Κάρολ Μπέγκλεϊ Έιμον (πρόεδρος ομοσπονδιακού δικαστηρίου της ανατολικής περιφέρειας Νέας Υόρκης). Οι δυο πρώτοι ψήφισαν υπέρ της αθώωσης του Σωκράτη και η τρίτη τον καταδίκασε. Δημόσιοι κατήγοροι, εκπροσωπώντας την Πόλη των Αθηνών, ήταν ο δικηγόρος, οικονομολόγος και πρόεδρος του Ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάση, Αντώνης Παπαδημητρίου και ο έφεδρος συνταγματάρχης και νυν αναπληρωτής εισαγγελέας στη Νέα Υόρκη, Μάθιου Μπογδάνος. Συνήγορος υπεράσπισης ήταν ο Έντι Χέις και την Απολογία του Σωκράτη έκανε ο Μπενζαμίν Μπράφμαν. Και οι δυο είναι διακεκριμένοι ποινικολόγοι.

Πριν το άκουσμα της ετυμηγορίας του δικαστηρίου, ο γνωστός συγγραφέας και καθηγητής του πανεπιστημίου Πρίνστον Αλέξανδρος Νεχαμάς έδωσε μια εικόνα της ακαδημαϊκής πλευράς για τη δίκη του Σωκράτη. Με την απόφαση του δικαστηρίου συμφώνησαν 185 θεατές-ένορκοι, διαφώνησαν 29 και πολλοί άλλοι δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία.

…………………………………………………………………………………..

……………………………………………………………………….