3 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1821 ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΠΥΡΓΟΥ. ΠΡΩΤΟΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΦΟΡΟΣ ΑΙΜΑΤΟΣ ΣΤΟΝ ΤΙΤΑΝΕΙΟ ΕΘΝΙΚΟΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ !

ΑΛΦΕΙΟΡΡΟΥΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

filesepanastasi_1821_472061820

ΑΛΦΕΙΟΣ : ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΕΔΩΣΑΝ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΤΙΤΑΝΕΙΟ ΕΘΝΙΚΟΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΙΕΡΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ …

… ΜΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΗΡΘΕ ΑΦΟΥ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ ΜΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ … Οι δωρεές των Ελλήνων της Ρωσίας υπέρ του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα 1821 ! Ο Τσάρος έδωσε 200.000 χρυσά φράγκα και 400.000 χρυσά ρούβλια τους τόκους στον Καποδίστρια

ΝΑ ΠΩΣ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821 ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ ΤΟ 1831 ΜΕ ΤΗΝ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ Ι. ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ.

… ΚΑΙ ΩΣ ΕΘΝΟΣ ΜΕΙΝΑΜΕ ΣΚΛΑΒΩΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΓΕΝΕΙΣ ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ ΡΟΘΤΣΑΙΛΝΤ ΠΟΥ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΡΑΣΟΦΟΡΟΥΣ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΕΚΤΟΤΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ … ΦΕΚ 1 & 2/1833. ΕΤΣΙ ΓΙΝΑΜΕ ΥΠΗΚΟΟΙ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΠΟ ΚΥΡΙΑΡΧΟΙ ΑΥΤΟΧΘΟΝΕΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΣ ΔΗΛΩΝΟΝΤΑΣ ΥΠΟΤΑΓΗ ΔΙΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΛΟΓΙΕΣ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΥ ΙΕΡΑΤΕΙΟΥ ΠΟΥ ΟΡΚΙΖΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΥΠΗΚΟΟΥΣ-ΥΠΑΚΟΥΟΥΣ-ΔΟΥΛΟΥΣ

Το δάνειο του Όθωνα και η χρεωκοπία του Ελληνικού Κράτους. Οι διαπραγματεύσεις που κράτησαν 22 χρόνια.

ROTHSCHILD… ΚΑΙ “ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ” , “ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΟΣ” , “ΤΧΣ” … ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΩΣ “ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ”

DOCUMENT. ΚΡΥΒΟΥΝ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΤΟΥ 1844 !!! “ΕΘΝΙΚΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ” ΑΥΤΟ ΤΡΕΜΕΙ ΤΟ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ !!

“Εν ενί λόγω απεφασίσαμεν, ή να ελευθερωθώμεν, ή να αποθάνωμεν… Να αναστήσωμεν το τεταλαιπωρημένον Ελληνικόν γένος μας…” 23-3-1821 ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ και 3-4-1821 ΕΓΡΑΨΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΑΥΛΕΣ ΣΤΙΣ 23 ΜΑΡΤΗ 1821 ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΝΙΚΗΤΗΡΙΑ ΜΑΧΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΡΙΑΜΒΕΥΤΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΗΚΕ.

ΜΕ ΤΟ ΞΕΣΠΑΣΜΑ ΛΟΙΠΟΝ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΑΜΕΣΩΣ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΗΜΕΡΕΣ Η ΗΛΕΙΑ ΞΕΣΗΚΩΘΗΚΕ ΜΕ ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΥΣ ΤΟΝ ΓΕΩΡΓΙΟ ΣΙΣΙΝΗ ΣΤΗ ΓΑΣΤΟΥΝΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟ ΒΙΛΑΕΤΗ ΕΔΩ ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΟ.

ΣΤΙΣ 26 ΜΑΡΤΗ 1821 Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΙΣΙΝΗΣ ΥΨΩΝΕΙ ΤΗ ΣΗΜΑΙΑ ΤΟΥ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΣΤΗ ΓΑΣΤΟΥΝΗ ΚΑΙ Ο ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΒΙΛΑΕΤΗΣ ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΟ.

Ο ΠΥΡΓΟΣ ΤΟΤΕ ΕΙΧΕ ΠΛΗΘΥΣΜΟ 7.000 ΑΜΙΓΩΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟ.

………………………………..

Η Ηλεία στα όπλα  – Η μάχη του Πύργου (3 Απριλίου 1821)

ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΠΥΡΓΟΥ 3 Απριλίου 1821. ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΜΑΧΕΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ !!!

Η περιοχή ανήκε αρχικά στους Χατομαναίους Τούρκους της Γαστούνης και στους Τουρκαλβανούς που κατείχαν την περιοχή του Λάλα. > ➡ ( ΜΑΧΗ ΠΟΥΣΙ 13/6/1821. ΠΡΩΤΗ ΝΙΚΗ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΜΕ ΑΡΧΗΓΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΓΟΝΗ! )

Ως και τις αρχές του 19ου αιώνα η Ηλεία υπαγόνταν στο Βιλαέτι (επαρχία) της Γαστούνης. Όμως στην συνέχεια ο Πύργος με 9 ακόμη χωριά αποσχίστηκε και δημιουργήθηκε το Βιλαέτι του Πύργου. Το Βιλαέτι του Πύργου ήταν συγκριτικά πιο προνομιακό από το Βιλαέτι της Γαστούνης μιας και του είχε παραχωρηθεί από τον Σουλτάνο ειδική άδεια για την μη καταβολή φόρων. Σαν αποτέλεσμα αυτής της ευνοϊκής μεταχείρισης από τον Σουλτάνο, το Βιλαέτι του Πύργου εξελίχτηκε πιο γρήγορα τα τελευταία χρόνια πριν τον εθνικό ξεσηκωμό και ο πληθυσμός του (περίπου 7.000) ήταν αμιγώς Ελληνικός και σε καλύτερη οικονομική κατάσταση από αυτόν της Γαστούνης.

Ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Εταιρείας, ο Ηλείος Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος από την Ανδρίτσαινα κατόρθωσε να μυήσει στους κόλπους της Φιλικής Εταιρείας αρκετούς Ηλείους αγωνιστές μεταξύ των οποίων τον Γεώργιο Σισίνη από την Γαστούνη και τον Χαράλαμπο Βιλαέτη από τον Πύργο. Ο Σισίνης μυήθηκε στην Φιλική Εταιρεία το 1819 και μαζί με τους γιους του Χρύσανθο και Μιχάλη άρχισε να οργανώνει και να προετοιμάζει την Επανάσταση στην Ηλεία.

Ο Χαράλαμπος Βιλαέτης που ήταν ο πρωταγωνιστής της μάχης του Πύργου μυήθηκε στην Φιλική Εταιρεία το 1819 και σε συνεργασία με τον Σισίνη άρχισε να προετοιμάζει την Επανάσταση στην Ηλεία. Έτσι στις παραμονές του Εθνικού ξεσηκωμού οι Ηλείοι αγωνιστές ήσαν έτοιμοι για την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Στις 26 του Μάρτη 1821 ο Γεώργιος Σισίνης υψώνει την σημαία της επανάστασης στην Γαστούνη και ο Χαράλαμπος Βιλαέτης στον Πύργο. Αμέσως ξεκινούν την πολιορκία στο κάστρο Χλεμούτσι, αλλά η επέμβαση των τουρκαλβανών του Λάλα και ο τραυματισμός του Βιλαέτη στο χέρι, έκανε τους Έλληνες να αποχωρήσουν με τον κίνδυνο να περικυκλωθούν και να βρεθούν μεταξύ δύο πυρών.

Μάχη του Πύργου (3 Απριλίου 1821)

Στις 3 Απριλίου του 1821 ο Πύργος έζησε την πρώτη ίσως ιστορική μάχη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα!

Οι Λαλαίοι Τούρκοι – ο φόβος και ο τρόμος της περιοχής ετοιμάζονται να επιτεθούν στην πόλη του Πύργου. Ο Βιλαέτης βρίσκονταν στην Σκαφιδιά μαζί με τον Γεώργιο Σισίνη όταν πληροφορήθηκε για την επίθεση των Λαλαίων Τούρκων στον Πύργο..

Στις 2 Απριλίου οι Λαλαίοι τουρκαλβανοί φτάνουν έξω από τον Πύργο και ζητούν από τους Έλληνες να προσκυνήσουν !! Οι επαναστάτες Έλληνες αγωνιστές όμως τους απαντούν ότι πλέον ήρθε η ώρα να προσκυνήσουν οι Οθωμανοί τους Έλληνες !!!

Έτσι την άλλη μέρα Κυριακή 3 Απριλίου 1821 ξεκινά η επίθεση των τουρκαλβανών από τρία σημεία. Οι Έλληνες αντιστάθηκαν με γενναιότητα για δυο μέρες απέναντι στους κατά πολύ περισσότερους Τούρκους όπου τους προξένησαν μεγάλες απώλειες. Παρόλα αυτά οι Λαλαίοι κατόρθωσαν και μπήκαν στην πόλη του Πύργου όπου πυρπόλησαν ένα μέρος της και προκάλεσαν απώλειες στα γυναικόπαιδα διότι δεν προνοήθηκε η φύλαξή τους σε ασφαλές μέρος. Παρ’ όλα αυτά οι Έλληνες κράτησαν τις θέσεις τους και κατόρθωσαν με αντεπίθεση να πετάξουν τους τουρκαλβανούς έξω από τον Πύργο, αφήνοντας πίσω τους περί τους 150 σκοτωμένους. Από τους Έλληνες έπεσαν ηρωϊκά περί τους 130…

Οι αρχηγοί των Ελλήνων ήσαν ο Χαραλάμπης Βιλαέτης ως επικεφαλής των 500 περίπου Πυργιωτών αγωνιστών, ο Ιωάννης και ο Διονύσιος Διάκος, ο Πέτρος Μήτζου, οι Αχολαίοι, ο Αναγνώστης Παπασταθόπουλος, ο Αλέξης Μοσχούλας από την Ανδρίτσαινα με 70 Αγουλινιτσαίους. Μαζί με 100 Ζακυνθινούς που έτρεξαν για να βοηθήσουν τον Βιλαέτη, οι γιοι του θρυλικού γέρου του Μοριά Θεόδωρου Κολοκοτρώνη (Πάνος και Γιάννης) και οι αγωνιστές Γεώργιος Μήτσος και Αναστάσιος Μερκούρης και οι Καμπασαίοι με 70 ενόπλους. Συνολικά οι Έλληνες ήσαν περί τους 670 ενόπλους. Από την άλλη μεριά οι Τουρκαλβανοί είχαν 1200 ενόπλους (άλλες πηγές τους ανεβάζουν σε 2000).

Η μάχη του Πύργου έδωσε θάρρος και δύναμη στους Ηλείους αγωνιστές που συνέχισαν τους αγώνες τους εναντίον των Οθωμανών.

Στις 24 Απριλίου Οι Λαλαίοι επιχείρησαν να επιτεθούν στο χωριό Αγουλινίτσα Ηλείας (σημερινό Επιτάλιο) αλλά απέτυχαν ύστερα από την γενναιότητα που επέδειξαν οι κάτοικοι του χωριού.

………………………………………………………………

ΑΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΟΜΩΣ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΡΙΓΡΑΨΕΙ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ Ο ΠΥΡΓΙΩΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣ

Η Ελληνική Επανάσταση, Δ. Κόκκινος, Τ1

……………………………………………………………………………