Η Κίνα προετοιμάζεται για «κολασμένες» κυρώσεις …

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
https://ria-ru./20220308/kitay-1777101095.html

………….

Η Κίνα προετοιμάζεται για «κολασμένες» κυρώσεις

Ντμίτρι Κοσίρεφ

«Ακολουθεί ένα καλό μάθημα για εμάς, γιατί σήμερα είναι η Ρωσία και αύριο η Κίνα». Έτσι εξηγεί ο Tian Feilong, νομικός υπότροφος στο Πανεπιστήμιο Beihang στο Πεκίνο, την τρέχουσα εργασία σχετικά με την κινεζική νομοθεσία κατά των κυρώσεων.
Η ενίσχυση μιας τέτοιας νομοθεσίας είναι ίσως το πιο αξιοσημείωτο αποτέλεσμα για εμάς της ετήσιας «διπλής συνόδου» που πραγματοποιείται τώρα στο Πεκίνο , δηλαδή της κατά καιρούς συνεδρίασης του κοινοβουλίου στο ακέραιο και του ανώτατου συμβουλίου που λειτουργεί συνεχώς, το οποίο περιλάμβανε μόνο ένα μέρος των βουλευτών). Αυτό το έργο είναι αξιοσημείωτο όχι μόνο για εμάς και όχι μόνο για την Κίνα : είναι ένα παγκόσμιο προηγούμενο για το πώς να αντιμετωπίσουμε το δυτικό πάθος για κυρώσεις – μονομερείς, «κολασμένες» και άλλες.
.
Εφόσον η Βουλή συνεδριάζει, μιλάμε για τη νομική βάση. Και μέχρι στιγμής, η ουσία αυτού που συμβαίνει εξηγείται ως εξής: η δύναμη πρέπει να ενημερώσει τη βαλίτσα με εργαλεία κατάλληλα για την καταπολέμηση των κυρώσεων. Η «διπλή σύνοδος», μάλιστα, δίνει πλαίσιο, αλλά υποχρεωτικές οδηγίες για το επικείμενο νομοθετικό έργο – μέχρι στιγμής μιλάμε μόνο για αυτό, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όλα θα πάνε καλά με τη «βαλίτσα».
.
Γιατί; Διότι, κυριολεκτικά, είναι απαραίτητο να «προστατευθεί η κινεζική κυριαρχία και ανάπτυξη» απέναντι σε «αυθάδειες κυρώσεις», ειδικά «ενόψει της ρωσο-ουκρανικής κρίσης». Αυτή η κρίση «δείχνει έξοχα πώς η υπό την ηγεσία των ΗΠΑ Δύση καταχράται την εξουσία στο μέρος του παγκόσμιου συστήματος που ελέγχει και χρησιμοποιεί υπερβολικά τις κυρώσεις στις γεωπολιτικές της μάχες για να διατηρήσει την ηγεμονία». Αποσπάσματα – από επίσημες και ειδικές δηλώσεις διαφόρων προσωπικοτήτων κατά τη διάρκεια της συνεδρίας.
.
Συγκεκριμένα, μιλάμε, προφανώς, για ένταξη στο γενικό σύστημα της αντικυρωτικής νομοθεσίας που ήδη υπάρχει και μετά για νέα αμυντικά και επιθετικά μέτρα. Γεγονός είναι ότι τέτοιοι νόμοι υπάρχουν ήδη και ισχύουν στη χώρα, υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερις από αυτούς , χωρίς να υπολογίζονται τα διατάγματα και οι διαταγές. Απλώς υιοθετήθηκαν αποσπασματικά και ως απάντηση πυρός σε τακτικές αντικινεζικές επιθέσεις, δεν έχουν όλοι σαφείς οδηγίες χρήσης. Η ουκρανική κρίση απλώς επιτάχυνε τις απαραίτητες εργασίες.
Και επιταχύνθηκε ιδιαίτερα από τις τρομερά τρομερές εκκλήσεις των ΗΠΑ προς το Πεκίνο να μην προσπαθήσει να ματαιώσει τις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας .
Ας δούμε ποιοι αμυντικοί-επιθετικοί νόμοι ισχύουν ήδη. Το πιο διάσημο από αυτά είναι αυτό που υιοθετήθηκε τον περασμένο Ιούνιο. Ο λόγος ήταν το Χονγκ Κονγκ . Θυμηθείτε ότι μια επιχείρηση πραγματοποιήθηκε σε αυτή την ειδική περιοχή της χώρας, συγκρίσιμη με τα πρόσφατα γεγονότα στη Λευκορωσία ή εν μέρει στο Καζακστάν – ένα μακρύ και καταστροφικό φιλελεύθερο-φοιτητικό “Μαϊντάν” με μαζικές διαδηλώσεις, παρενόχληση της αστυνομίας, εμπρησμό του μετρό και άλλες απολαύσεις. Οι τοπικές αρχές και το Πεκίνο άντεξαν για πολύ καιρό, μετά υιοθέτησαν νέους νόμους του «Χονγκ Κονγκ» κατά των πογκρόμ και άρχισαν να τους εφαρμόζουν. Και ως αποτέλεσμα, οι επικεφαλής της τοπικής διοίκησης, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής της, έπεσαν σε προσωπικές κυρώσεις. Η Carrie Lam , της οποίας κατασχέθηκαν τα ξένα περιουσιακά της στοιχεία και επιβλήθηκε ταξιδιωτική απαγόρευση στις δυτικές χώρες. Μετά ήρθε ο νόμος για τα αντίποινα.
.
Περιείχε προφανή πράγματα, όπως προσωπικά μέτρα εναντίον εκείνων των ξένων προσώπων που οργάνωσαν τις κυρώσεις, με κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων τους στην Κίνα -αν υπάρχουν- και απαγόρευση εισόδου. Υπήρχε όμως κάτι ακόμα πιο ενδιαφέρον.
Γεγονός είναι ότι οι κινεζικές αρχές ανακάλυψαν ότι όχι μόνο αλλοδαποί, αλλά και πολίτες της χώρας μπορούσαν να συμμετάσχουν στην ανάπτυξη κυρώσεων, να προτείνουν αδυναμίες στην πατρίδα τους – και σύμφωνα με το νόμο, δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα. Τώρα είναι δυνατό και απαραίτητο (συμπεριλαμβανομένων των απαγορεύσεων να εκλεγείς οπουδήποτε): ήταν ένα καλό προηγούμενο. Σήμερα, η νομοθεσία κατά των κυρώσεων θα προστεθεί στους ειδικούς, τοπικούς νόμους του Χονγκ Κονγκ και θα βελτιωθεί με κάθε δυνατό τρόπο.
Αλλά πολύ πιο ενδιαφέρουσες είναι οι λεγόμενες δευτερεύουσες κυρώσεις. Αυτό συμβαίνει όταν οι δυτικοί νόμοι ισχύουν για εταιρείες από χώρες που δεν εμπλέκονται σε κυρώσεις. Δηλαδή, εάν έχετε να κάνετε με κάποιον συνεργάτη που τον καταδιώκουν οι Δυτικοί, τότε η επιχείρησή σας στις ΗΠΑ ή την Ευρώπη μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο, να συλληφθεί, να αποκλειστεί και εσείς οι ίδιοι να μπείτε σε κάποιες λίστες.
.
Και τι μπορεί να γίνει για αυτό; Αποδεικνύεται ότι είναι δυνατό και σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Άρχισε να εισάγεται το 2016 (λαμβάνοντας υπόψη τις ενέργειες της «Κριμαίας» κατά της Ρωσίας και τις ευρωπαϊκές επιθέσεις στην Κίνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα), θα διευκρινιστεί τώρα. Εδώ στραφούμε σε έναν ιστότοπο που παρέχει συμβουλές σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κίνα. Μας λέει: ως απάντηση στη συμμετοχή κάποιας εταιρείας που δραστηριοποιείται στην Κίνα στο καθεστώς κυρώσεων, το Πεκίνο έχει το δικαίωμα να κάνει οτιδήποτε με τα περιουσιακά στοιχεία και τις επιχειρήσεις αυτής της εταιρείας στην ίδια την Κίνα και ταυτόχρονα να τη διώξει σε τρίτες χώρες.
Επιπλέον, εφευρέθηκε μια άλλη ενδιαφέρουσα καινοτομία. Όχι απαραίτητα το κινεζικό κράτος, αλλά γενικά οποιοσδήποτε πολίτης αυτής της χώρας μπορεί να μηνύσει μια ξένη επιχείρηση εάν αυτός ο πολίτης πιστεύει ότι οι ξένοι περιορισμοί τον έχουν βλάψει. Και το δικαστήριο μπορεί να κατασχέσει τα περιουσιακά στοιχεία του δράστη ή να κάνει κάτι παρόμοιο. Και αφού μιλάμε για μια χώρα – το κατάστημα παραγωγής όλου του κόσμου, τότε κάποιος μπορεί να πληγωθεί.
.
Ο ιστότοπος δίνει συμβουλές σε ξένες επιχειρήσεις : κατά τη σύναψη σύμβασης, προσπαθήστε να εισάγετε μια ρήτρα εκεί που δηλώνει ότι η συμφωνία, στην πραγματικότητα, προέρχεται από την κινεζική νομοθεσία, δηλαδή, όλες οι διαφωνίες θα διευθετούνται σε κάποιο είδος ουδέτερα δικαστήρια. Είναι σαφές ότι τώρα το κινεζικό κοινοβούλιο θα κλείσει αυτό το κενό. Δηλαδή, οποιαδήποτε επιχείρηση στον κόσμο βρίσκεται μεταξύ ενός βράχου και ενός σκληρού τόπου: εάν συμμορφωθείτε με τους νόμους των κυρώσεων σας, θα πέσετε κάτω από το πλήγμα του κινεζικού νόμου.
Η Κίνα ετοιμάζεται να λύσει ακριβώς το ίδιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει τώρα η Ρωσία.

…………………………………………………………………………..

…………………………………………………………………………..

……………………………………………………………………….