Αλφειός: Πήγαν για νερό, έφυγαν με… περικεφαλαία!

ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

 

Συγκλονιστικό αρχαίο εύρημα ανακάλυψε οικογένεια σε παραποτάμια περιοχή του Αλφειού.

Δεν πίστευε στα μάτια της μια οικογένεια το περασμένο Σάββατο με το αρχαίο εύρημα που ανακάλυψε σε παραποτάμια περιοχή του Αλφειού.

Συγκεκριμένα, η οικογένεια που βρέθηκε κοντά στις όχθες του ποταμού σε περιοχή πλησίον της Σαλμώνης για αρδευτικούς λόγους, ανακάλυψε μέσα σε καλάμια μια περικεφαλαία, της οποίας όμως το σχήμα και η όψη πολύ φυσιολογικά έχουν αλλοιωθεί  ελαφρώς λόγω των πολλών χρόνων αλλά και της έκθεσης που είχε στα καιρικά φαινόμενα.

Η οικογένεια περισυνέλεξε την περικεφαλαία και επικοινώνησε με τον δικηγόρο, Θοδωρή Αντωνόπουλο, προκειμένου να την παραδώσουν στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας, πράγμα το οποίο και έπραξαν την περασμένη Δευτέρα.

Από την πλευρά του ο δικηγόρος της οικογένειας, κ. Αντωνόπουλος δήλωσε: «Οι πελάτες μου επικοινώνησαν μαζί μου και μου είπαν ότι βρήκαν μια περικεφαλαία. Τότε μαζί, και χωρίς δεύτερη σκέψη πήγαμε και την παραδώσαμε ως οφείλαμε στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας. Είναι άξιοι συγχαρητηρίων που το έπραξαν αυτό. Άλλωστε η περιοχή μας έχει πολλά αρχαία και πρώτοι εμείς πρέπει να προστατέψουμε την ιστορία και τον πολιτισμό μας και να αποτρέψουμε φαινόμενα αρχαιοκαπηλείας».

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η εν λόγω περικεφαλαία φαίνεται από το σχήμα της να είναι κορινθιακού τύπου ο οποίος εμφανίζεται για πρώτη φορά τον 7ο αιώνα π.Χ. και είναι γνωστή μέχρι σήμερα ως το κατεξοχήν αρχαίο ελληνικό πολεμικό κράνος.

Γνώρισε ωστόσο μεγάλη διάδοση και πέρα από τα γεωγραφικά σύνορα της αρχαίας Ελλάδας. Περισσότερες λεπτομέρειες  πάντως σχετικά με τον τύπο και την χρονολογία αναμένεται να γίνουν γνωστές από την Αρχαιολογική Υπηρεσία.

Θυμίζουμε πως η περιοχή μας και συγκεκριμένα η Ολυμπία λόγω της ύπαρξης του ναού του Ολύμπιου Δία αποδείχθηκε σημαντικός τόπος συλλογής όπλων. Το αποτέλεσμα είναι στο Αρχαιολογικό μουσείο να σώζεται μεγάλος αριθμός από περικεφαλαίες, ασπίδες, θώρακες και λόγχες αφού ιδιώτες αλλά και Πόλεις έκαναν προσφορές στον Δία, και χρήματα αλλά και αγάλματα (ανάμεσα τους και η περίφημη Νίκη του Μενδαίου Παιωνίου του 421 π.χ).

Ιστορικά, η Σαλμώνη κοντά στην οποία βρέθηκε η περικεφαλαία θεωρείται η αρχαιότερη από τις οκτώ πόλεις της Πισάτιδας. Είναι η πατρίδα του μυθικού Σαλμωνέα που ήταν ο πατέρας της Τυρούς. Ο Ευριπίδης αναφέρει στο έργο του «Αίολος» ότι η πόλη βρισκόταν πλησίον του Αλφειού ποταμού.

Ο Σοφοκλής επίσης είχε γράψει το σατυρικό δράμα ″Σαλμωνεύς″ το οποίο όμως δεν διεσώθη. Ο αρχαίος γεωγράφος, φιλόσοφος και ιστορικός Στράβων (64 π.χ. – 24 μ.χ.) στο όγδοο βιβλίο των γεωγραφικών γράφει: ″Η Σαλμώνη είναι κοντά στην ομώνυμη κρήνη από όπου ρέει ο Ενιπέας. Αυτός χύνεται στον Αλφειό και σήμερα λέγεται Βαρνίχιος. Λέγεται ότι η Τυρώ τον ερωτεύτηκε. Εδώ βασίλευσε ο πατέρας της ο Σαλμωνέας, όπως γράφει και ο Ευριπίδης στον Αίολο. ΠΗΓΗ

………………………………………………………………..

ΣΧΕΤΙΚΟ ΘΕΜΑ:

Νέστωρ.Μυθικό ή πραγματικό πρόσωπο;

[Α 9,7] Σαλμωνεὺς δὲ τὸ μὲν πρῶτον περὶ Θεσσαλίαν κατῴκει, παραγενόμενος δὲ αὖθις εἰς Ἦλιν ἐκεῖ πόλιν ἔκτισεν. ὑβριστὴς δὲ ὢν καὶ τῷ Διὶ ἐξισοῦσθαι θέλων διὰ τὴν ἀσέβειαν ἐκολάσθη· ἔλεγε γὰρ ἑαυτὸν εἶναι Δία, καὶ τὰς ἐκείνου θυσίας ἀφελόμενος ἑαυτῷ προσέτασσε θύειν, καὶ βύρσας μὲν ἐξηραμμένας ἐξ ἅρματος μετὰ λεβήτων χαλκῶν σύρων ἔλεγε βροντᾶν, βάλλων δὲ εἰς οὐρανὸν αἰθομένας λαμπάδας ἔλεγεν ἀστράπτειν. Ζεὺς δὲ αὐτὸν κεραυνώσας τὴν κτισθεῖσαν ὑπ᾽ αὐτοῦ πόλιν καὶ τοὺς οἰκήτορας ἠφάνισε πάντας.]

Ο Σαλμωνεύς αφού έφτασε στην Ηλεία, έχτισε πόλη που πήρε το όνομά του. Δεκαπέντε περίπου χιλιόμετρα από την Ολυμπία, βρίσκεται το χωριό Σαλμώνη, που κρατά ακόμα και σήμερα τη μνήμη της Α-ληθούς Ιστορίας. Στις ανατολικές παρυφές της πλαγιάς του υψώματος που βρίσκεται η Σαλμώνη, με διάσπαρτα αρχαιολογικά ευρήματα, κυλά ο ποταμός Ενιπεύς.

[Α 9,8] Τυρὼ δὲ ἡ Σαλμωνέως θυγάτηρ καὶ Ἀλκιδίκης παρὰ Κρηθεῖ [τῷ Σαλμωνέως ἀδελφῷ] τρεφομένη ἔρωτα ἴσχει Ἐνιπέως τοῦ ποταμοῦ, καὶ συνεχῶς ἐπὶ τὰ τούτου ῥεῖθρα φοιτῶσα τούτοις ἐπωδύρετο.Ποσειδῶν δὲ εἰκασθεὶς Ἐνιπεῖ συγκατεκλίθη αὐτῇ· ἡ δὲ γεννήσασα κρύφα διδύμους παῖδας ἐκτίθησιν. ἐκκειμένων δὲ τῶν βρεφῶν, παριόντων ἱπποφορβῶν ἵππος μία προσαψαμένη τῇ χηλῇ θατέρου τῶν βρεφῶν πέλιόν τι τοῦ προσώπου μέρος ἐποίησεν. ὁ δὲ ἱπποφορβὸς ἀμφοτέρους τοὺς παῖδας ἀνελόμενος ἔθρεψε, καὶ τὸν μὲν πελιωθέντα Πελίαν ἐκάλεσε, τὸν δὲ ἕτερον Νηλέα. τελειωθέντες δὲ ἀνεγνώρισαν τὴν μητέρα, καὶ τὴν μητρυιὰν ἀπέκτειναν Σιδηρώ· κακουμένην γὰρ γνόντες ὑπ᾽ αὐτῆς τὴν μητέρα ὥρμησαν ἐπ᾽ αὐτήν, ἡ δὲ φθάσασα εἰς τὸ τῆς Ἥρας τέμενος κατέφυγε, Πελίας δὲ ἐπ᾽ αὐτῶν τῶν βωμῶν αὐτὴν κατέσφαξε, καὶ καθόλου διετέλει τὴν Ἥραν ἀτιμάζων.

Βλέπουμε εδώ ότι η μητέρα του Νηλέως και του διδύμου αδελφού του Πελία, ήταν η προμήτηρ του Νέστορος. Πατήρ όμως του Νηλέως και του Πελία ήταν ο Ποσειδών! ( ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ )

………………………………………………………………………

ΜΟΝΗ ΟΔΟΣ… ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΦΥΠΝΙΣΙΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ Η ΑΘΡΟΑ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΙΣΟΔΟΣ ΤΟΥΣ ΩΣ ΜΕΛΗ ΣΤΟΝ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΕΘΝΙΚΟ ΦΟΡΕΑ ΠΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΕΙ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ !!!

ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ “ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ Ε.ΣΥ.”

«ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ – Ε.ΣΥ.». ΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΟΤΑΝ ΑΝΑΛΑΒΕΙ Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΤΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΜΑΣ.