Σοκ στην Αϊτή: Δολοφονήθηκε μέσα στο σπίτι του ο πρόεδρος Ζοβενέλ Μοΐζ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

 

Σοκ προκάλεσε στην Αϊτή η είδηση της δολοφονίας του προέδρου της χώρας, Ζοβενέλ Μοΐζ μέσα στο σπίτι του.

Τη θλιβερή είδηση επιβεβαίωσε ο μεταβατικός πρωθυπουργός Κλοντ Ζοζέφ, σημειώνοντας ότι η κατοικία του προέδρου της Αϊτής στο Πορτ-ο-Πρενς δέχθηκε επίθεση από αγνώστους ενόπλους στη 01:00 π.μ. τοπική ώρα. Κατά την επίθεση τραυματίστηκε και η πρώτη κυρία της χώρας.

Ο Ζοζέφ καταδίκασε την «απάνθρωπη και βάρβαρη πράξη», και απηύθυνε έκκληση για ηρεμία, ώστε να μπορέσει η αστυνομία να συνεχίσει απρόσκοπτα την έρευνα για τον εντοπισμό των δραστών, που, όπως είπε, ήταν «ισπανόφωνοι», ενώ τόνισε ότι «έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα που θα εγγυηθούν την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας του κράτους».

Ο 53χρονος Μοΐζ ήταν στην εξουσία στην Αϊτή από τον Φεβρουάριο του 2017 μετά την παραίτηση του προκατόχου του στο ύπατο αξίωμα, Μισέλ Μαρτελί, αλλά η θητεία του σημαδεύτηκε από καταγγελίες για διαφθορά, αλλά και συχνά βίαιες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Ο πρώην εξαγωγέας μπανανών πέρασε το μεγαλύτερο διάστημα του περασμένου χρόνου διεξάγοντας έναν πολιτικό πόλεμο με την αντιπολίτευση για τη διάρκεια της προεδρίας του.

Ο Μοΐζ υποστήριζε ότι η πενταετής θητεία του πρέπει να λήξει το 2022 -κάτι που υποστήριζαν και οι ΗΠΑ, ο ΟΗΕ και ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών-, αλλά η αντιπολίτευση επέμενε ότι θα έπρεπε να παραιτηθεί τον περασμένο Φεβρουάριο, επικαλούμενη έναν όρο του συντάγματος, που έλεγε ότι ο χρόνος της θητείας μετρά από τη στιγμή της εκλογής του προέδρου και όχι από την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του.

Η δολοφονία του έρχεται να βυθίσει σε ακόμη μεγαλύτερο χάος τη φτωχότερη χώρα του δυτικού ημισφαιρίου, όπου η δράση συμμοριών έχει μετατραπεί σε μάστιγα από την αρχή της χρονιάς, με τον αριθμό των δολοφονιών να αυξάνεται ανησυχητικά. Στις αρχές Ιουνίου, συγκρούσεις μεταξύ ένοπλων ομάδων στο δυτικό τμήμα του Πορτ-ο-Πρενς υποχρέωσαν χιλιάδες κατοίκους υποβαθμισμένων συνοικιών να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.
ΠΗΓΗ

……………………………………………………………..

15-1-1822 Η ΑΪΤΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΣ ! Βόγερ, πρόεδρος του Χαϊτίου: “…Ευχηθέντες προς τον ουρανόν, όπως υπερασπισθή τους απογόνους του Λεωνίδου…”

Οι Αϊτή πεθαίνουν στο σεισμό

………………………………………………………………

ΜΟΝΗ ΟΔΟΣ… ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΦΥΠΝΙΣΙΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ Η ΑΘΡΟΑ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΙΣΟΔΟΣ ΤΟΥΣ ΩΣ ΜΕΛΗ ΣΤΟΝ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΕΘΝΙΚΟ ΦΟΡΕΑ ΠΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΕΙ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ !!!

ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ “ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ Ε.ΣΥ.”

«ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ – Ε.ΣΥ.». ΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΟΤΑΝ ΑΝΑΛΑΒΕΙ Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΤΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΜΑΣ.