ΣΤΟ ΤΕΛΩΝΕΙΟ Ο Picasso ΑΠΟ ΤΟ 1946-49 ΓΙΑΤΙ ΘΕΩΡΗΘΗΚΕ “ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ” Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ !!!

ΕΛΛΑΔΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Ελενη Μαρκακη Του ιστορικού Τέχνης Ντένη Ζαχαρόπουλου:

Το έργο αυτό ο Πικασό το παρέδωσε στο Μιλιέξ στο Παρίσι το Μάιο του 1946, (το γράφει η αφιέρωση) και συγκεντρώθηκαν τα 44 έργα της δωρεάς (Matisse, Bonnard, Picabia, Masson, Marquet, Galanis, Laurens, Prassinos, Gromaire, κλπ) μαζί με 200 χειρόγραφα από τους σημαντικότερους ποιητές συγγραφείς φιλοσόφους της εποχής (Claudel, Gide, Camus, Mauriac, Martin du Gard, Montherland, Gilson, Maritain, Gueheno, Cassou, κλπ).
Η δωρεά προτάθηκε στην Ελληνική Κυβέρνηση επίσημα, το 1946 αλλά δεν έγινε αποδεκτή διότι εθεωρήθη κομμουνιστικός δάκτυλος! Ζήτησαν μάλιστα επισήμως την αποπομπή του Μιλλιεξ από το Γαλλικό Ινστιτούτο.
Η Γαλλία δεν δέχτηκε κι απλά τον κάλεσε στο Παρίσι για διοικητική αναδιοργάνωση των Ινστιτούτων στέλνοντας ως αναπληρωτή τον άλλοτε σπουδαίο διευθυντή Οκταβ Μερλιέ ως το 1948, όπου ο Μιλλιεξ επανήλθε κι ανέλαβε το Ινστιτούτο.
Το 1949, με τα έργα κλειδωμένα στο τελωνείο, ο Κ. Τσάτσος τότε υπ παιδείας, απαίτησε να απαλειφθούν οι λέξεις «λαός» και «αντίσταση» από τη δωρεά. Ο Γάλλος πρέσβης μπαφιασμένος από τόσα χρόνια απαξίωσης, δέχτηκε. Έτσι έγινε «Δωρεά των Γάλλων καλλιτεχνών στη Ελλάδα».
Ο Τσάτσος έκανε τελετή στην Ακρόπολη (τι έχουν δει τα μάτια της κακομοίρας!) όπου μίλησε για την «αιώνια Ελλάδα» και τους «αρχαίους μας προγόνους» κι έκλεισε το θέμα με μια μικρή έκθεση στο Γαλλικό Ινστιτούτο και μετά, τα έργα (βασιλική διαταγή και τα σκυλιά δεμένα) στις αποθήκες.
Εκτέθηκε μια επιλογή από τα έργα το 1955 από τον Καλλιγά και για πρώτη φορά όλα μαζί με το σύνολο των συλλογών από τον Παπαστάμου στα τέλη του 70, και πολύ αργότερα, αυτούσια η δωρεά, το 2005, σε επιμέλεια του Ανδρέα Ιωαννίδη στην Αθηνα, Πάτρα και Θεσσαλονίκη!
Τα 200 χειρόγραφα (πολύ σύντομα αλλά σημαντικά κείμενα, δεν έχουν καν μεταφραστεί! Όπως και το συγκλονιςτικό βιβλίο για την Κατοχή και Αντίσταση στην Ελλάδα του Roger Mlliex, « A l’école du peuple Grec », 1946)
«Αυτή ήταν η θλιβερή ιστορία της Μανόν Λεσκώ» (όπως τελειώνει κι ο Αββάς Πρεβώ το μεγάλο μυθιστόρημα του Διαφωτισμού)
Και μετά ήρθε ο Dior!
…………………………………………………………………..

ΜΟΝΗ ΟΔΟΣ… ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΦΥΠΝΙΣΙΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ Η ΑΘΡΟΑ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΙΣΟΔΟΣ ΤΟΥΣ ΩΣ ΜΕΛΗ ΣΤΟΝ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΕΘΝΙΚΟ ΦΟΡΕΑ ΠΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΕΙ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ !!!

ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ “ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ Ε.ΣΥ.”

«ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ – Ε.ΣΥ.». ΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΟΤΑΝ ΑΝΑΛΑΒΕΙ Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΤΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΜΑΣ.