ΑΔΙΑΨΕΥΣΤΕΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΛΥΓΚΗΣΤΙΔΑ ΤΗΣ AΝΩ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ.

ΕΛΛΑΔΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
ΣΤΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΗΣ ΛΥΓΚΟΥ
ΑΝΑΖΗΤΟΥΣΑΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΑΚΡΙΤΙΚΗ ΦΛΩΡΙΝΑ, ΕΣΤΩ ΚΙ ΑΝ ΟΙ ΠΗΓΕΣ ΗΤΑΝ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ.
ΤΗ ΒΡΗΚΑΝ ΘΑΜΜΕΝΗ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ ΛΙΓΝΙΤΗ ΣΤΙΣ ΠΛΟΥΣΙΕΣ ΚΤΕΡΙΣΜΕΝΕΣ ΤΑΦΕΣ ΕΚΤΕΝΟΥΣ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟΥ ΑΡΧΑΪΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΧΡΟΝΩΝ (6ΟΥ-4ΟΥ ΑΙ. Π.Χ.) ΠΟΥ ΕΦΕΡΑΝ ΣΤΟ ΦΩΣ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΑΔΙΑΨΕΥΣΤΕΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΛΥΓΚΗΣΤΙΔΑ ΤΗΣ AΝΩ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ.
ΤΑ ΝΕΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ, ΥΨΙΣΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ, ΣΚΙΑΓΡΑΦΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΗΣ ΛΥΓΚΟΥ, ΤΟΝ ΕΝΙΑΙΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ AΝΩ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΕΜΠΛΟΥΤΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΑΡΤΗ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (ΚΑΣΤΟΡΙΑ, ΦΛΩΡΙΝΑ, ΚΟΖΑΝΗ, ΓΡΕΒΕΝΑ), ΣΤΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣΑΝ ΟΙ ΟΡΕΣΤΕΣ, ΟΙ ΛΥΓΚΗΣΤΕΣ, ΟΙ ΕΟΡΔΟΙ, ΟΙ ΤΥΜΦΑΙΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΙΜΙΩΤΕΣ.
ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΕΛΠΙΣΤΕΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ, ΚΑΘΩΣ, ΜΕΧΡΙ ΠΡΟΣΦΑΤΑ, ΛΟΓΩ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ, ΕΠΙΚΡΑΤΟΥΣΕ Η ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΟΤΙ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΕΚΕΙΝΗ ΗΤΑΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΑ ΑΠΟΜΟΝΩΜΕΝΗ, ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΖΕΙ Η ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΕΦΟΡΕΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΦΛΩΡΙΝΑΣ (ΕΑΦ), ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΑΝΑΣΚΑΦΗΣ, ΛΙΑΝΑ ΓΚΕΛΟΥ
. «ΟΙ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΚΩΝ ΠΗΓΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΛΥΓΚΗΣΤΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ», ΕΞΗΓΕΙ. «ΕΛΕΙΠΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΑΝ ΤΙΣ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΑΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ, ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΠΟΥ ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΕ ΤΗΣ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΙΛΙΠΠΟ Β΄».
ΤΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΕΔΩΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΟΡΥΧΕΙΟ ΕΞΟΡΥΞΗΣ ΛΙΓΝΙΤΗ ΣΤΗΝ ΑΧΛΑΔΑ (22 ΧΛΜ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ), ΟΠΟΥ ΤΟ ΤΑΦΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΛΥΓΚΟΥ ΠΟΥ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ Η ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ ΕΑΦ (ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΗ ΛΙΓΝΙΤΩΡΥΧΕΙΑ ΑΧΛΑΔΑΣ Α.Ε.) ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΟΤΙ, ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΤΗΣ ΚΑΤΩ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΤΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΤΗΣ ΑΝΩ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΙΧΑΝ ΕΥΡΩΣΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΜΕ ΥΨΗΛΟ ΒΙΟΤΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟ 170 ΤΑΦΕΣ ΠΟΛΕΜΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΜΕ ΟΠΛΑ, ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΧΡΥΣΑ ΕΛΑΣΜΑΤΑ, ΠΗΛΙΝΑ ΚΑΙ ΧΑΛΚΙΝΑ ΑΓΓΕΙΑ, ΕΙΔΩΛΙΑ ΚΑΙ ΣΚΕΥΗ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΥΝ ΤΑ ΕΘΙΜΑ ΤΑΦΗΣ (ΟΜΟΙΑ ΜΕ ΤΑ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΣΙΝΔΟ, ΑΙΓΕΣ, ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΠΕΛΛΑΣ, ΑΙΑΝΗ), ΤΟ ΦΥΛΟ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ, ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΑΙ ΥΨΗΛΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΠΟ ΤΟΝ 6Ο ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟΝ 4Ο ΑΙ. Π.Χ. ΜΙΑΣ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ.
ΟΙ ΛΥΓΚΗΣΤΕΣ, ΕΞΗΓΕΙ Η Κ. ΓΚΕΛΟΥ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΣΤΡΑΒΩΝΑ, ΚΑΤΑΓΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΑΚΧΙΑΔΕΣ, ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΚΔΙΩΧΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΤΟΥ 7ΟΥ ΑΙ. Π.Χ. ΠΡΩΤΟΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΗΣ ΛΥΓΚΗΣΤΙΔΑΣ (ΜΕΣΑ 5ΟΥ ΑΙ. Π.Χ) ΕΙΝΑΙ Ο ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΒΡΟΜΕΡΟΥ, ΑΡΡΑΒΑΙΟΣ Α’, ΕΓΓΟΝΗ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ Η ΕΥΡΥΔΙΚΗ, ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ ΦΙΛΙΠΠΟΥ Β΄».
ΔΟΡΑΤΑ, ΑΚΟΝΤΙΑ, ΣΙΔΕΡΕΝΙΑ ΞΙΦΗ ΚΑΙ ΜΑΧΑΙΡΙΑ –ΟΠΛΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΥΠΑΙΝΙΣΣΕΤΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΕΔΑΦΙΚΩΝ ΚΤΗΣΕΩΝ– ΟΠΩΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΙ ΤΑΦΕΣ, «ΟΠΛΙΖΟΥΝ» ΤΟΥΣ ΠΟΛΕΜΙΣΤΕΣ ΛΥΓΚΗΣΤΕΣ ΣΤΟ ΜΕΤΑΘΑΝΑΤΙΟ ΤΑΞΙΔΙ. ΔΑΧΤΥΛΙΔΙΑ ΑΠΛΑ Η ΜΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΦΕΝΔΟΝΗ, ΣΚΟΥΛΑΡΙΚΙΑ, ΒΡΑΧΙΟΛΙΑ ΑΠΛΑ Η ΠΟΛΥΣΠΕΙΡΑ, ΠΟΡΠΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΟΝΕΣ ΣΤΑ ΕΝΔΥΜΑΤΑ ΣΤΟΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΕΙΣ ΤΑ ΕΠΕΚΕΙΝΑ. ΧΡΥΣΑ ΕΠΙΣΤΟΜΙΑ, ΧΡΥΣΟΙ ΡΟΔΑΚΕΣ ΚΑΙ ΔΙΣΚΑΡΙΑ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΓΓΕΙΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΟΥΝ ΣΕ ΔΟΞΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑ ΘΑΝΑΤΟΝ ΖΩΗ.
ΕΠΙΡΡΟΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΟΤΟ
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΠΗΛΙΝΑ ΚΑΙ ΧΑΛΚΙΝΑ ΑΓΓΕΙΑ ΑΠΟ ΝΤΟΠΙΟΥΣ ΤΕΧΝΙΤΕΣ ΠΟΥ ΔΕΧΘΗΚΑΝ ΕΠΙΡΡΟΕΣ ΑΠΟ ΜΕΓΑΛΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ (ΙΩΝΙΑΣ, ΚΟΡΙΝΘΟΥ, ΑΘΗΝΑΣ), ΕΙΣΗΓΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ ΚΕΡΑΜΙΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ (6ΟΣ-5ΟΣ ΑΙ. Π.Χ.) ΓΙΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ ΚΑΙ ΑΤΤΙΚΑ ΜΕΛΑΜΒΑΦΗ ΤΟΥ 5ΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ 4ΟΥ ΑΙ. Π.Χ ΜΑΡΤΥΡΟΥΝ ΣΤΕΝΕΣ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ ΜΕ ΤΑ ΝΟΤΙΑ ΚΕΝΤΡΑ (ΑΘΗΝΑ, ΚΟΡΙΝΘΟ), ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΠΟΙΚΙΩΝ ΤΟΥΣ.
Η ΥΠΑΡΞΗ ΑΡΧΑΙΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΟΧΘΗ ΤΟΥ ΓΕΡΟΠΟΤΑΜΟΥ ΗΤΑΝ ΓΝΩΣΤΗ ΩΣ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΡΩΜΑΪΚΩΝ ΧΡΟΝΩΝ. ΟΙ ΤΑΦΙΚΕΣ ΕΝΕΠΙΓΡΑΦΕΣ ΣΤΗΛΕΣ ΤΟΥ 2ΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ 3ΟΥ ΑΙ. Μ.Χ. ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΝΕΑ ΑΡΧΑΪΚΑ ΤΑΦΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΟΠΙΚΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΗΣ ΛΥΓΚΗΣΤΙΔΑΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΙΤΙΚΗ ΦΛΩΡΙΝΑ.
………………………………………………………………………………………………….

ΜΟΝΗ ΟΔΟΣ… ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΦΥΠΝΙΣΙΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ Η ΑΘΡΟΑ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΙΣΟΔΟΣ ΤΟΥΣ ΩΣ ΜΕΛΗ ΣΤΟΝ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΕΘΝΙΚΟ ΦΟΡΕΑ ΠΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΕΙ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ !!!

ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ “ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ Ε.ΣΥ.”

«ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ – Ε.ΣΥ.». ΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΟΤΑΝ ΑΝΑΛΑΒΕΙ Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΤΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΜΑΣ.