ΨΩΦΙΣ. Ο ΠΕΛΑΣΓΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ ΕΡΥΚΙΝΗΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΙΣΟΠΕΔΩΣΑΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΚΑΝΑΝ… “ΚΟΙΜΗΣΗ ΘΕΟΤΟΚΟΥ” …

ΑΛΦΕΙΟΡΡΟΥΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ
ΑΛΦΕΙΟΣ: ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΙΕΡΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΥ ΒΕΒΗΛΩΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΠΛΑΚΩΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΕΡΑΤΕΙΟ. ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΙΕΡΑ ΜΑΣ ΜΕ ΧΡΥΣΑ ΚΑΙ ΜΑΡΜΑΡΙΝΑ ΑΓΜΑΛΜΑΤΑ ΛΗΣΤΕΥΘΗΚΑΝ ΔΗΩΘΗΚΑΝ ΓΚΡΕΜΙΣΤΗΚΑΝ ΙΣΟΠΕΔΩΘΗΚΑΝ ΜΕ ΑΠΥΘΜΕΝΟ ΜΙΣΟΣ…
Ψωφίς

Η Ψωφίδα αναπτύσσεται ήδη ως “Πόλη- Κράτος” από την εποχή των Πελασγών και παρουσιάζεται ως μια από τις σημαντικότερες Αρκαδικές Πόλεις. Πρώτος οικιστής αυτής αναφέρεται ο Ερύμανθος, ο οποίος κατά τον Παυσανία ήταν γιος του Αρίστα, εκ του Πελασγού ή του Αρκάδα. Αυτοί με τη σειρά τους θεωρούνται γενάρχες της Αρκαδικής χώρας. Ο Ερύμανθος έζησε κατά μια εκδοχή το 1410-1330 π.Χ., έδρασε ως εξερευνητής της περιοχής και ιεραπόστολος του Πελασγικού πολιτισμού, εισχωρώντας στην άβατη περιοχή που μέχρι τότε κατοικούσαν πρωτόγονοι Λέλεγες, Κάρες κλπ.
Ο Ερύμανθος συγκεντρώνει και διδάσκει στους κατοίκους την ανοικοδόμηση οικιών, την καλλιέργεια της γης και την υφαντουργία. Περί το 1270-1250 π.Χ η πόλη περιήλθε στην εξουσία των Αχαιών με πρώτο βασιλιά τον Φυγέα, ο οποίος φέρεται ως γιος του Αλφειού και αδελφός του Φορωνέα, βασιλιά του Άργους, ο οποίος υπήρξε και μεγάλος νομοθέτης. Ο Φυγέας επίσης φέρεται ως ιδρυτής της Ψωφίδας, βασιλιάς όλης της Αρκαδίας και πεθερός του βασιλιά της Τεγέας Αγαπήνωρα, ο οποίος οδήγησε τους Αρκάδες στην Τροία. Οι Ψωφίδιοι δεν έλαβαν όμως μέρος στον Τρωικό πόλεμο, λόγω της διαμάχης τους με τους Αργείους.

Ο Φυγέας που αναλαμβάνει τη βασιλεία μετά την επικράτηση των Αργείων, ανασυγκρότησε την πόλη κτίζοντας τα μεγαλειώδη τείχη  και επί εποχής του η πόλη γνώρισε την μεγαλύτερη ακμή της. Η Ψωφίδα έκοβε και δικά της νομίσματα, χάλκινα και αργυρά. Στη μία όψη έφεραν τα αρχικά της πόλης, ΧΟ, και ένα βελανίδι, στην άλλη όψη είχαν τον Ερύμανθο, οικιστή της πόλης, ή την θεά Άρτεμη.

Η Πόλη συνδέεται με το μύθο του Ηρακλή, όταν αυτός σκότωσε τον “Ερυμάνθιο Κάπρο” και κατόπιν, όταν εκτελώντας το 12ο άθλο του διέρχεται από τη Σικελία, σκοτώνει το βασιλιά Έρυκα και φεύγει με την κόρη του “Ψωφίδα” στη Φυγία.
Ερυμάνθιος κάπρος και Ηρακλής
Στη Φυγία η Ψωφίδα γεννά δίδυμα τέκνα από τον Ηρακλή, τον Πρόμαχο και τον Εχέφρονα, που γίνονται ηγέτες της Πόλης και μετέπειτα ήρωες των Ψωφιδίων. Κατά αυτήν τη μυθική εκδοχή αρχίζει και η τρίτη δυναστεία των βασιλέων της Ψωφίδας, που συμπίπτει με τη δυναστεία των Ηρακλειδών.
Από την προϊστορική εποχή αναφέρονται ακόμη αποικίες των Ψωφιδίων με αρχηγούς τον Ζάκυνθο και τον Δάρδανο, από τους οποίους ο πρώτος εποίκισε τη Ζάκυνθο, δίνοντας στο νησί το όνομά του, αλλά και το κάστρο της πόλης που ονομάζεται Ψωφίδα, ενώ ο δεύτερος, ο Δάρδανος αποίκισε στην περιοχή της Α. Θράκης, όπου βρίσκεται και η περιοχή των Δαρδανελίων. https://www.facebook.com/notes/453647418058355/
…………………………………………………………….
………………………………………………………………………….