Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024

ΤΟΥΡΚΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ, ΤΟΥΡΚΙΚΑ UAVs ΚΑΤΑΡΡΙΠΤΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΟΘΩΜΑΝΙΚΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΜΑΛΛΟΝ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΟΝΕΙΡΟ

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ

Ένας υψηλόβαθμος διοικητής του SNA, ο Μοχάμεντ Χεντάουι, σκοτώθηκε στη Λιβύη, σύμφωνα με δημοσιεύματα του LNA.

Ο Μοχάμεντ Χεντάουι ήταν υπεύθυνος για τη μεταφορά μισθοφόρων των στρατευμάτων SNA που διοικούσε η Τουρκία από τη Συρία στη Λιβύη για να υποστηρίξει το καθεστώς της Μουσουλμανικής Αδελφότητας του Φαγιέζ αλ-Σαρράι. Ο Χεντάουι ήταν διοικητής του 2ου Σώματος του λεγόμενου FSA (Ελεύθερος Συριακός Στρατός) και αρχηγός της διαβόητης ομάδας Φουρκάτ αλ-Χαμάτ. Η τουρκική υποστηριζόμενη πολιτοφυλακή, ως μέρος της FSA, εντάχθηκε στον «Συριακό Εθνικό Στρατό» (SNA) που ιδρύθηκε από την τουρκική μυστική υπηρεσία MIT.

Ο θάνατος του Χεντάουι ανακοινώθηκε από τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης (LNA) του στρατηγού Χαφτάρ και δημοσιεύθηκαν τα τουρκικά του έγγραφα ταυτότητας. Ο ανώτερος μισθοφόρος διοικούσε τους τζιχαντιστές SNA που έστειλε η Τουρκία. Σκοτώθηκε σε ενέδρα την Κυριακή. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ένας άλλος διοικητής του SNA, με το όνομα Abubakr, από το Χαλέπι, σκοτώθηκε στη Λιβύη.

Τα στρατεύματα SNA στη Συρία είναι όλο και πιο αγανακτισμένα για την απειλή της μεταφοράς τους στη Λιβύη. Στο πλαίσιο αυτό, 700 μέλη της Ταξιαρχίας Σουλτάνου Μουράτ έχουν εγκαταλείψει και υπάρχουν επαναλαμβανόμενες συγκρούσεις μεταξύ των πολιτοφυλακών. Παρά την υψηλή αμοιβή, η αποστολή στη Λιβύη θεωρείται αποστολή αυτοκτονίας.

Η Τουρκία προσπαθεί να διατηρήσει την κυβέρνηση al-Sarraj στα πόδια της με όλους τους πόρους και την υπερσύγχρονη πολεμική τεχνολογία, καθώς διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στα αυτοκρατορικά σχέδια της Τουρκίας για τη διαίρεση της περιοχής της Μεσογείου. Ωστόσο, το καθεστώς της Μουσουλμανικής Αδελφότητας είναι σαφώς κατώτερο από τα στρατεύματα του στρατηγού Χαφτάρ, που υποστηρίζονται από τη Ρωσία και την Αίγυπτο, και εξακολουθεί να διατηρείται χάρη στην τουρκική υποστήριξη, αλλά και με τη βοήθεια της ΕΕ και του Κατάρ.

…………………………………..

ΕΝ ΤΩ ΜΕΤΑΞΥ Η ΣΥΝΕΧΗΣ ΚΑΤΑΡΡΙΨΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ UAVs ΜΕΤΑΦΡΑΖΕΤΑΙ ΣΕ ΠΑΝΩΛΕΘΡΙΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ !!!

More Turkish UAVs shot down in Libya

According to the Libyan National Army (LNA), three more Turkish combat drones were shot down in Libya in less than 24 hours.

In Libya, Turkish-produced combat drones were again shot down by General Khalifa Haftar’s Libyan National Army (LNA).

According to reports, one “Bayraktar TB2” type UAV was shot down by LNA over Tarhuna, a small town in the Libyan desert about 65 kilometres southeast of the capital Tripoli on April 16th, and two others over Beni Walid on April 17th.

Since the summer of 2019, the internationally recognized government of Fayez Mustafa al-Sarraj has been buying Bayraktar TB2 drones to compensate for the lack of fighter jets in Libya’s air force. The manufacturer of the combat drones is the Bayraktar company. It is owned by Selçuk Bayraktar, who married into the family of President Recep Tayyip Erdoğan three years ago and is revered in Turkey as the “father of the Turkish drone line”. His unarmed “TB2” is used by local police and border authorities, secret services and the military.

…………………………………

Η Τουρκία προσπαθεί να αναζωογονήσει το Νέο Οθωμανικό όνειρο στη Λιβύη

Οι συγκρούσεις εντάθηκαν στη Λιβύη τον τελευταίο χρόνο μετά την ένταξη ξένων περιφερειακών και διεθνών δυνάμεων. Η χώρα χωρίστηκε σε δύο μετά την πτώση του Muammer Gheddafi το 2011.
…………….
Από τη μία πλευρά είναι ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης (LNA), υπό τη διοίκηση του στρατηγού Χαφτάρ με έδρα το Τομπρούκ, ο οποίος ελέγχει σχεδόν το 80% του εδάφους της χώρας.

Από την άλλη μεριά είναι η Εθνική Κυβέρνηση Συμφωνίας (NCG) με επικεφαλής τον Faayiz El Serrac, με επικεφαλής τον Ihvan Muslim (Muslim Brothers) με έδρα την Τρίπολη.

Ενώ πολλές χώρες όπως η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αίγυπτος και η Γαλλία υποστηρίζουν το LNA, χώρες όπως το τουρκικό κράτος, το Κατάρ, η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζουν το NCG.

Το τουρκικό κράτος, επιδιώκοντας οθωμανικά όνειρα, διεκδικεί δικαιώματα στη Λιβύη, την τελευταία γη που χάθηκε στη Βόρεια Αφρική με τη συμφωνία Uşi που υπεγράφη το 1911.

Το τουρκικό κράτος στέλνει όπλα στη Λυβία κάθε μέρα, παρά το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ. Τα UAV και τα SIHA του τουρκικού στρατού συμμετέχουν επίσης ενεργά στον πόλεμο.

Επιπλέον, το τουρκικό κράτος, το οποίο έστειλε στρατεύματα στη Λυβία, ηγείται του πολέμου. Επιπλέον, έστειλε περισσότερους από 5.000 μισθοφόρους (ISIS, Al Nusra και μισθοφόροι İhvan) από τη Συρία στη Λυβία.

Παρά τις προσπάθειες που κατέβαλε το τουρκικό κράτος, οι δυνάμεις του Χαφτάρ, οι οποίες συνέχισαν την πρόοδό τους καθ’ όλη τη διάρκεια του 2019, κατάφεραν να στριμώξουν τις δυνάμεις του Σεράκ στην Τρίπολη και να αναλάβουν τον έλεγχο πολλών περιοχών.

Καθώς ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών ζήτησε την κατάπαυση του πυρός σε όλο τον κόσμο μετά την πανδημία του κοροναϊού, και δεδομένου ότι ολόκληρος ο κόσμος επικεντρώνεται στην καταπολέμηση του ιού, το τουρκικό κράτος ξεκίνησε ένα ολοκληρωμένο κύμα επίθεσης εναντίον των δυνάμεων του Khafter τις τελευταίες εβδομάδες.

Η δυτική ακτή της Τρίπολης και ορισμένοι οικισμοί στα σύνορα της Τυνησίας έπεσαν στα χέρια των δυνάμεων του NCG. Συγκεκριμένα, η σύλληψη της Sabrata και του Surman ήταν σημαντική καθώς αποκαταστάθηκε ξανά η χερσαία σύνδεση με την Τυνησία.

Ωστόσο, το όνειρο του “Νέου Οθωμανισμού” δεν πηγαίνει καλά για το τουρκικό κράτος που χάνει άντρες κάθε μέρα.

Ο Muxtar Cedal, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Λιβύης δηλώνει ότι οι θέσεις που κατέλαβε το NCG δεν αποτελούν «έκπληξη».

Ο καθηγητής της σύγχρονης ιστορίας Cedal είπε: “Το NCG στοχεύει στον έλεγχο του εμπορίου ανθρώπων και των πετρελαϊκών διαδρομών καταλαμβάνοντας αυτές τις περιοχές στη συνοριακή γραμμή”.

Ο Αιγύπτιος δημοσιογράφος και ειδικός στην έρευνα της Λιβύης Ebdulhadî Rebi δηλώνει ότι ο πόλεμος στη Λιβύη στις πόλεις της Τρίπολης και της Μισράτα είναι διαφορετικός από τον πόλεμο σε άλλα μέρη της χώρας. “Αυτές οι δύο πόλεις είναι μεγαλύτερες από άλλες πόλεις.”

Ο καθηγητής Muxtar Cedal σημειώνει ότι το πιο στρατηγικό μέρος για το LNA είναι το Tarhuna, που βρίσκεται περίπου 100 χλμ νοτιοανατολικά της Τρίπολης. “Οι δυνάμεις εκεί αντιστέκονται καλά. Μπορεί επίσης να λάβουμε εκπληκτικά νέα τις επόμενες μέρες”, λέει ο Cedal.

Στον πόλεμο στη Λιβύη, υπάρχουν δύο δυνάμεις σε διαφορετικές θέσεις, όπως στη Συρία: η Ρωσία και το τουρκικό κράτος. Οι συγκρούσεις στη Λιβύη και το Idlib τον τελευταίο χρόνο αυξήθηκαν και μειώθηκαν.

Όταν οι συγκρούσεις εντάθηκαν στο Ιντλίμπ τον Φεβρουάριο, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στόχευσε τις δυνάμεις της Ρωσίας στην περιοχή.

Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης έθεσαν τους μισθοφόρους που το τουρκικό κράτος μετέφερε από το Idlib στη Λιβύη στην ατζέντα τους. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είπε: “Δεν θα επιτρέψουμε το άνοιγμα μιας νέας περιοχής για τρομοκράτες”, αναφερόμενος στους μισθοφόρους που έστειλε το τουρκικό κράτος στη Λιβύη.

Ο τουρκικός στρατός έριξε φυλλάδια “Παράδοση” στα αραβικά και στα αγγλικά στην Ταρχούνα.

ΠΗΓΗ