Bloomberg March 28, 2020: “Το καθεστώς αυτό ουσιαστικά συγχωνεύει την Federal Reserve και το Δημόσιο Ταμείο των ΗΠΑ σε έναν οργανισμό. Γνωρίστε λοιπόν τον νέο πρόεδρο της Federal, τον Donald J. Trump.”

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
The Fed’s Cure Risks Being Worse Than the Disease
By Jim Bianco | Bloomberg March 28, 2020 at 9:03 a.m. GMT+2
……………………………………..
………………………………………………………

( μετάφραση) … ( όπου * μέσα σε ένθετα, πρόσθετες πληροφορίες για διευκόλυνση κατανόησης )

Η θεραπεία της Federal κινδυνεύει να είναι χειρότερη από τη νόσο

Aπό τον Jim Bianco | Bloomberg Mάρτιος 28, 2020 στις 9:03 ώρα Ελλάδος

Ο οικονομικός διάλογος της ημέρας επικεντρώνεται στο εάν η θεραπεία μιας οικονομικής διακοπής είναι χειρότερη από τη νόσο του ιού. Ομοίως, πρέπει να ρωτήσουμε αν η ασθένεια της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας (Federal Reserve) που διαχειριζόταν εταιρικά ομόλογα, τίτλους που υποστηρίζονται από περιουσιακά στοιχεία, εμπορικά χρεόγραφα και χρηματιστικούς τίτλους είναι χειρότερη από την θεραπεία της, δηλαδή την κατάσχεση των χρηματοπιστωτικών αγορών. Ίσως και να είναι.

Μόνο αυτές τις τελευταίες εβδομάδες, η Federal έχει μειώσει τα επιτόκια κατά 150 μονάδες βάσης φτάνοντας σχεδόν στο μηδέν και προστρέχει στο εγχειρίδιο της κρίσης της, του 2008. Ωστόσο, αυτό δεν ήταν αρκετό για να ηρεμήσει τις αγορές, έτσι η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε επίσης 1 τρισεκατομμύριο δολάρια ημερησίως σε συμφωνίες επαναγοράς και απεριόριστη ποσοτική χαλάρωση, η οποία περιλαμβάνει ένα δύσκολο να κατανοήσουμε ποσό ομολόγων αξίας 625 δισεκατομμυρίων δολαρίων ομολόγων που της εξαγοράζει ζωή μίας εβδομάδας. Με αυτό το ρυθμό, η Federal θα κατέχει τα δύο τρίτα του Δημοσίου Ταμείου των ΗΠΑ (Treasury) μέσα σε ένα χρόνο.

Αλλά είναι μία σειρά νέων προγραμμάτων που αξίζουν ιδιαίτερη προσοχή, καθώς θα μπορούσαν να έχουν βαθιές μακροπρόθεσμες συνέπειες για τη λειτουργία της Federal και την κατανομή κεφαλαίων στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Συγκεκριμένα, αυτά είναι:

CPFF (Χρηματοδοτική Διευκόλυνση Εμπορικού Χαρτιού) – που αγοράζει εμπορικό χαρτί από τον εκδότη.

PMCCF (Εταιρική Πιστωτική Διευκόλυνση Πρωτογενούς Αγοράς) – αγορά εταιρικών ομολόγων από τον εκδότη.

Δάνειο TALF (Δανειοδότηση υπό μορφή τίτλων με εγγύηση περιουσιακών στοιχείων) – χρηματοδότηση αντιστάθμισης για τίτλους που υποστηρίζονται από περιουσιακά στοιχεία.

SMCCF (Επιχειρηματική Διευκόλυνση Δευτερεύουσας Αγοράς) – αγορά εταιρικών ομολόγων και ETF ομολόγων στη δευτερογενή αγορά.

MSBLP (Πρόγραμμα Κύριου Δανείου για Επιχειρηματικά Δάνεια) – Αναμένονται λεπτομέρειες, αλλά σε γενικές γραμμές θα είναι δάνεια σε επιλέξιμες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, συμπληρώνοντας τις προσπάθειες του Συνεταιρισμού Μικρών Επιχειρήσεων.

Για να το θέσουμε έξω από τα δόντια, η Federal δεν επιτρέπεται να κάνει τίποτα από τα παραπάνω. Η κεντρική τράπεζα επιτρέπεται να αγοράζει ή να δανείζει μόνο τίτλους με κρατική εγγύηση. Αυτό περιλαμβάνει τίτλους του Δημοσίου, τίτλους που εξασφαλίζονται με ενυπόθηκα δάνεια και το χρέος που εκδίδουν οι Fannie Mae και Freddie Mac ( * Fannie Mae είναι η αμερικανική κρατική χρηματοπιστωτική ένωση και Freedie Mac είναι η ομοσπονδιακή εταιρία στεγαστικών δανείων της Federal που τέθηκαν υπό την κρατική επιτήρηση του υπουργείου οικονομικών των ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο του 2008 ) . Ο αντίλογος που μπορεί να τεθεί είναι για την πιθανότητα να περιλαμβάνονται στην αρμοδιότητα της Federal τα δημοτικά αξιόγραφα.

Πώς μπορούν λοιπόν να το κάνουν αυτό; Η Federal θα χρηματοδοτήσει ένα όχημα ειδικού σκοπού (SPV) για τη διεξαγωγή των πράξεων κάθε ακρωνυμίου. Το Δημόσιο, χρησιμοποιώντας το Ταμείο Σταθεροποίησης Συναλλάγματος, θα πραγματοποιήσει επένδυση σε μετοχές του κάθε SPV και θα βρίσκεται σε θέση “πρώτης απώλειας”. Τι σημαίνει αυτό? Στην ουσία, το δημόσιο ταμείο, και όχι η Federal, αγοράζει όλα αυτά τα αξιόγραφα και αναστέλλει τα δάνεια. Η Federal ενεργεί ως τραπεζίτης και παρέχει χρηματοδότηση. Η Federal προσέλαβε την εταιρία διεθνών συναλλαγών BlackRock Inc. ( * με έδρα την Νέα Υόρκη από το 1988 ) για να αγοράσει αυτά τα αξιόγραφα και να χειριστεί τη διοίκηση των SPV για λογαριασμό του ιδιοκτήτη, δηλαδή του Δημοσίου Ταμείου.

Με άλλα λόγια, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εθνικοποιεί μεγάλες ποσότητες χρηματοπιστωτικών αγορών. Η Federal παρέχει τα χρήματα για να το κάνει. Η BlackRock θα κάνει τις συναλλαγές.

Το καθεστώς αυτό ουσιαστικά συγχωνεύει την Federal Reserve και το Δημόσιο Ταμείο των ΗΠΑ σε έναν οργανισμό. Γνωρίστε λοιπόν τον νέο πρόεδρο της Federal, τον Donald J. Trump.

Το 2008, όταν έγινε κάτι παρόμοιο, ήταν σε μικρότερη κλίμακα. Δεδομένου ότι λίγοι το κατάλαβαν, οι κυβερνήσεις των Μπους και Ομπάμα παραχώρησαν τον πλήρη έλεγχο αυτών των προγραμμάτων στον τότε πρόεδρο της Federal Ben Bernanke, που τους χρησιμοποίησε με την πρώτη ευκαιρία. Αλλά τώρα, 12 χρόνια αργότερα, έχουμε πολύ καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο λειτουργούν. Και έχουμε έναν πρόεδρο ο οποίος έχει καταστήσει σαφές πόσο δυσαρεστημένος είναι ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν χρησιμοποίησαν τη σημαντική δύναμή τους για να αναγκάσουν τον δείκτη Dow Jones να ανέβει τουλάχιστον 10.000 μονάδες υψηλότερα, γεγονός για το οποίο έχει διαμαρτυρηθεί πολλές φορές πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας.

Όταν η Federal ορθώς ανησυχούσε από την τρέχουσα δυσλειτουργία στις αγορές σταθερού εισοδήματος, θεώρησαν ότι έπρεπε να ενεργήσουν. Αυτή ήταν η σωστή σκέψη. Αλλά, για να αποκτήσουν την δικαιοδοσία να σταθεροποιήσουν αυτές τις «ιδιωτικές» αγορές, οι κεντρικοί τραπεζίτες χρειάστηκαν το Υπουργείο Οικονομικών να συμφωνήσει να τους εθνικοποιήσει, ώστε να μπορέσουν να παράσχουν τα χρήματα για να το πράξουν.

Στην πραγματικότητα, η Federal δίνει στο Υπουργείο Οικονομικών πρόσβαση στην εκτύπωση χρημάτων. Αυτό σημαίνει ότι, στο τέλος, η διοίκηση θα είναι ελεύθερη να χρησιμοποιήσει τον έλεγχό της, όχι τον έλεγχο της Federal, επί των SPV για να δώσει εντολή στην Federal να τυπώσει περισσότερα χρήματα ώστε να αγοράσει αξιόγραφα και να χορηγήσει δάνεια σε μια προσπάθεια να βελτιώσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές ώστε να φτάσουν σε υψηλότερο ποσοστό πριν από τις εκλογές. Αλλά γιατί να σταματήσει εκεί; Αν ο Trump επανεκλεγεί, θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει αυτά τα SPV για να ανεβάσει τον δείκτη Dow Jones κατά 10.000 μονάδες, που αρνήθηκε να το εκτελέσει η Federal μέχρι στιγμής.

Εάν αυτά τα προγράμματα SPV είχαν καταστρατηγηθεί όπως περιγράφω, θα μπορούσαν πράγματι να αναγκάσουν τις αγορές να είναι υψηλότερες από τα δελτία αποτίμησης. Αλλά αυτό θα ερχόταν με ένα βαρύ τίμημα. Οι επενδυτές θα στερούνταν τα απαραίτητα σήματα της αγοράς, τα οποία ελεύθερα προσφέρουν οι διαπραγματεύσιμες κεφαλαιαγορές για να βοηθήσουν στην αποτελεσματική κατανομή του κεφαλαίου. Έτσι δεν θα υπάρξει χαλιναγώγηση των κακών επενδυτικών επιλογών. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε επίσης να αναγκάσει τους φορείς του ιδιωτικού τομέα να εγκαταλείψουν τις επενδύσεις, καθώς το βαρύ χέρι της κυβέρνησης καθιστά την λειτουργία σε “ελεγχόμενες” αγορές μη κερδοφόρα. Αυτό συνέβη ήδη στην αγορά ομοσπονδιακών κεφαλαίων των ΗΠΑ, την αγορά ομολόγων της Federal και την αγορά κρατικών ομολόγων της Ιαπωνίας.

Ο επικεφαλής της Federal Jerome Powell ( * από τον Φεβρουάριο του 2018 ) πρέπει να βαδίσει πράγματι προσεκτικά για να εξασφαλίσει ότι η θεραπεία που προτείνει δεν είναι χειρότερη από την ασθένεια.

Αυτή η στήλη δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα τη γνώμη της Bloomberg LP και των κατόχων της.

Ο Jim Bianco είναι ο Πρόεδρος και ιδρυτής της Bianco Research, ενός παρόχου δεδομένων με γνώμονα την παγκόσμια οικονομία και τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Μπορεί να έχει συμφέροντα στα γραφόμενά του.

Για περισσότερα άρθρα όπως αυτό, παρακαλώ επισκεφθείτε μας στο bloomberg.com/opinion

© 2020 Bloomberg L.P.

https://www.washingtonpost.com/business/on-small-business/the-feds-cure-risks-being-worse-than-the-disease/2020/03/27/56357a52-7023-11ea-a156-0048b62cdb51_story.html?fbclid=IwAR2rbKSerzhA5OoVjgFWos3jiUaJDCe0BpTOqGr8tIY-MfVln5x5sfIcXts

Και από το δίκτυο:

The Libertarian Institute, από τον Steven Woskow στις 27 Μαρτίου 2020, με τίτλοΓνωρίστε το Νέο Αφεντικό της Federal.

https://libertarianinstitute.org/blog/meet-the-new-boss-at-the-fed/?fbclid=IwAR2rbKSerzhA5OoVjgFWos3jiUaJDCe0BpTOqGr8tIY-MfVln5x5sfIcXts

………………………………………………………
ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΚΕΙΜΕΝΟ
The Fed’s Cure Risks Being Worse Than the Disease By Jim Bianco | Bloomberg March 28, 2020 at 9:03 a.m. GMT+2
The economic debate of the day centers on whether the cure of an economic shutdown is worse than the disease of the virus. Similarly, we need to ask if the cure of the Federal Reserve getting so deeply into corporate bonds, asset-backed securities, commercial paper, and exchange-traded funds is worse than the disease seizing financial markets. It may be.
In just these past few weeks, the Fed has cut rates by 150 basis points to near zero and run through its entire 2008 crisis handbook. That wasn’t enough to calm markets, though — so the central bank also announced $1 trillion a day in repurchase agreements and unlimited quantitative easing, which includes a hard-to-understand $625 billion of bond buying a week going forward.
At this rate, the Fed will own two-thirds of the Treasury market in a year. But it’s the alphabet soup of new programs that deserve special consideration, as they could have profound long-term consequences for the functioning of the Fed and the allocation of capital in financial markets.
Specifically, these are:
• CPFF (Commercial Paper Funding Facility) – buying commercial paper from the issuer.
• PMCCF (Primary Market Corporate Credit Facility) – buying corporate bonds from the issuer.
• TALF (Term Asset-Backed Securities Loan Facility) – funding backstop for asset-backed securities.
• SMCCF (Secondary Market Corporate Credit Facility) – buying corporate bonds and bond ETFs in the secondary market.
• MSBLP (Main Street Business Lending Program) – Details are to come, but it will lend to eligible small and medium-size businesses, complementing efforts by the Small Business Association.
To put it bluntly, the Fed isn’t allowed to do any of this. The central bank is only allowed to purchase or lend against securities that have government guarantee. This includes Treasury securities, agency mortgage-backed securities and the debt issued by Fannie Mae and Freddie Mac. An argument can be made that can also include municipal securities, but nothing in the laundry list above.
So how can they do this? The Fed will finance a special purpose vehicle (SPV) for each acronym to conduct these operations. The Treasury, using the Exchange Stabilization Fund, will make an equity investment in each SPV and be in a “first loss” position. What does this mean? In essence, the Treasury, not the Fed, is buying all these securities and backstopping of loans; the Fed is acting as banker and providing financing.
The Fed hired BlackRock Inc. to purchase these securities and handle the administration of the SPVs on behalf of the owner, the Treasury. In other words, the federal government is nationalizing large swaths of the financial markets. The Fed is providing the money to do it. BlackRock will be doing the trades.
This scheme essentially merges the Fed and Treasury into one organization. So, meet your new Fed chairman, Donald J. Trump.
In 2008 when something similar was done, it was on a smaller scale. Since few understood it, the Bush and Obama administrations ceded total control of those acronym programs to then-Fed Chairman Ben Bernanke.
He unwound them at the first available opportunity. But now, 12 years later, we have a much better understanding of how they work.
And we have a president who has made it very clear how displeased he is that central bankers haven’t used their considerable power to force the Dow Jones Industrial Average at least 10,000 points higher, something he has complained about many times before the pandemic hit.
When the Fed was rightly alarmed by the current dysfunction in the fixed-income markets, they felt they needed to act.
This was the correct thought. But, to get the authority to stabilize these “private” markets, central bankers needed the Treasury to agree to nationalize (own) them so they could provide the funds to do it.
In effect, the Fed is giving the Treasury access to its printing press.
This means that, in the extreme, the administration would be free to use its control, not the Fed’s control, of these SPVs to instruct the Fed to print more money so it could buy securities and hand out loans in an effort to ramp financial markets higher going into the election.
Why stop there? Should Trump win re-election, he could try to use these SPVs to get those 10,000 Dow Jones points he feels the Fed has denied everyone.
If these acronym programs were abused as I describe, they might indeed force markets higher than valuation warrants. But it would come with a heavy price. Investors would be deprived of the necessary market signals that freely traded capital markets offer to aid in the efficient allocation of capital.
Malinvestment would be rampant. It also could force private sector players to leave as the government’s heavy hand makes operating in “controlled” markets uneconomic.

Τhis has already occurred in the U.S. federal funds market and the government bond market in Japan.

Fed Chair Jerome Powell needs to tread carefully indeed to ensure his cure isn’t worse than the disease.

This column does not necessarily reflect the opinion of Bloomberg LP and its owners.

Jim Bianco is the President and founder of Bianco Research, a provider of data-driven insights into the global economy and financial markets. He may have a stake in the areas he writes about.

For more articles like this, please visit us at bloomberg.com/opinion

©2020 Bloomberg L.P.

……………………………………………

Τα σχόλια είναι κλειστά.