Παρέμβαση Κεχαγιόγλου για την αποσυμφόρηση των φυλακών

ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Σε δήλωσή του ο δικηγόρος κ. Σάκης Κεχαγιόγλου μίλησε για την ανάγκη άμεσης αποσυμφόρησης των φυλακών ώστε να διασφαλισθεί η προστασία της υγείας των κρατουμένων, των σωφρονιστικών υπαλλήλων και των οικογενειών απέναντι στον νέο κορωνοϊό.

Η δήλωση του κ. Κεχαγιόγλου:

«Σε τηλεοπτικούς σταθμούς και σε ενημερωτικούς ιστότοπους προβλήθηκαν και δημοσιεύτηκαν χθες και σήμερα πληροφορίες περί επικείμενης έκδοσης πράξης νομοθετικού περιεχομένου για αποσυμφόρηση των φυλακών. Αναφέρθηκε δε ότι η βασική διάταξη της πράξης θα περιλαμβάνει ποινές έως 5 έτη φυλάκιση. Αν αληθεύει, θεωρώ ότι το όριο αυτό θα είναι απολύτως ανεπαρκές καθότι θα οδηγήσει σε αποφυλάκιση μόνο μερικών εκατοντάδων σε σχέση με τον συνολικό αριθμό των 11.500 περίπου κρατούμενων στα σωφρονιστικά καταστήματα. Οπότε δεν θα εκπληρωθεί ο στόχος της αποσυμφόρησης λόγω των έκτακτων συνθηκών υγείας.

»Πιστεύω και προτείνω η ΠΝΠ να ορίσει το όριο των ποινών στα 10 έτη κάθειρξης. Με αυτή την ρύθμιση και θα αποφυλακιστούν πολύ περισσότεροι ικανοποιώντας έτσι τον στόχο της ρύθμισης και δεν θα υπάρχει κίνδυνος αποφυλακίσεως επικινδύνων κρατούμενων αφού θα εξαιρούνται συγκεκριμένες κατηγορίες αδικημάτων(ανθρωποκτονίες, ληστείες κλπ). Ο ελλοχεύων κίνδυνος ζωής αφορά και τους κρατούμενους και τους σωφρονιστικούς υπάλληλους. Ο πρωθυπουργός και οι ηγεσίες των υπουργείων προστασίας του πολίτη και δικαιοσύνης είναι πολιτικοί με ανοιχτούς ορίζοντες και με ιδιαίτερη ευαισθησία στα ανθρωπινά δικαιώματα.

»Τώρα είναι η ώρα της δράσης. ας αγνοήσουν φοβικές φωνές αντίδρασης και αναχρονισμού και ας προχωρήσουν με γενναιότητα στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου με ισορροπία απέναντι και στην τάξη και την ασφάλεια της κοινωνίας αλλά και στον σεβασμό του αγαθού της υγείας και της ζωής χιλιάδων ανθρώπων που δεν έχουν φωνή. επαναλαμβάνω: οι κρατούμενοι εκτίουν ποινές καθείρξεως και φυλακίσεως. αλλά δεν είναι θανατοποινίτες».

ΠΗΓΗ

……………………………………………………………………………………

Ενωση Ελλήνων Ποινικολόγων : Προτάσεις για την προστασία των κρατουμένων στις φυλακές από την πανδημία

ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΟΡΟΝΑΪΟΥ. ΓΝΩΣΤΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ: “Πληροφορούμαστε ότι το μέτρο της αποσυμφόρησης των φυλακών βρίσκει εμπόδια και αντιδράσεις ανάμεσα στους αρμόδιους…”

Έτοιμη η Πράξη Νομοθετικού Περιεχόμενου: Ποιοι κρατούμενοι αποφυλακίζονται και ποια αδικήματα εξαιρούνται

Τα σχόλια είναι κλειστά.