ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ ΤΙΣ ΒΡΑΧΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΤΟ ΠΑΓΓΑΙΟ ΜΕ ΣΥΡΜΑΤΟΒΟΥΡΤΣΑ… ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ Η ΑΠΑΝΘΡΩΠΗ ΡΑΤΣΑ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΕΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΓΑΙΑ ΔΗΜΗΤΡΑ ΑΡΤΕΜΙΣ;;;

ΕΛΛΑΔΑ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ ΝΑ ΜΕΝΕΙ Η ΜΑΝΑ ΜΑΣ ΕΛΛΑΣ Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΩΝ ΜΗΤΕΡΩΝ ΜΑΣ ΕΡΜΑΙΗ ΚΑΙ ΑΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΗ ΝΑ ΛΕΗΛΑΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΙΣΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΙ ΑΠΑΝΘΡΩΠΑ ΤΕΡΑΤΑ… ΠΟΥ ΤΟ ΜΙΣΟΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΥΘΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ…
…………………………………………………….

Οι περισσότεροι έχουμε δει και διαβάσει κατά καιρούς για την ανακάλυψη, σε διάφορα σημεία του κόσμου, εντυπωσιακών βραχογραφιών που αναπαριστούν πρωτόγονες σκηνές κυνηγιού, μορφές ζώων, ανθρώπων κτλ.

Πριν από 2,5 χρόνια είχαμε αναφερθεί, μέσα από το Kavala Portal, στις περίφημες βραχογραφίες (ή ακιδογραφήματα) του Παγγαίου, δηλ. σε μια σειρά σχεδίων σκαλισμένων πάνω σε γρανίτη ή ασβεστόλιθο,

τα οποία μπορεί κανείς να δει διάσπαρτα σε μια περιοχή περίπου 300 μέτρα νότια του Παλιού Χορτοκοπίου (το οποίο, ως γνωστόν, εγκαταλείφθηκε κατά την δεκαετία του 50, με τους κατοίκους του να εγκαθίστανται στο Νέο Χορτοκόπι).

Εικάζεται ότι οι παλαιότερες εξ αυτών ανάγονται στην όψιμη εποχή του χαλκού (περί την 3η χιλιετία π.Χ.), ενώ οι νεότερες φθάνουν μέχρι και τους πρώτους Χριστιανικούς χρόνους.

Απεικονίζονται στιγμές από την καθημερινότητα των ανθρώπων που ζούσαν στην περιοχή (Θράκες στην καταγωγή), με έμφαση στο κυνήγι και στην σχεδίαση κυνηγών και ζώων όπως ελάφια, ζαρκάδια, λύκοι, αλεπούδες και σκύλοι.

Οι βραχογραφίες αυτές είναι, σε πολύ μεγάλο βαθμό, αφύλακτες και απροστάτευτες, καθώς αν και ανακαλύφθηκαν περί το 1966 (από τον καθηγητή του ΑΠΘ Νικόλαο Μουτσόπουλο) δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα καμία ουσιαστική μελέτη, ούτε καν κάποια προσπάθεια για την καταγραφή τους!

Έτσι, συχνά-πυκνά οι βραχογραφίες αυτές υφίστανται βανδαλισμούς (έχουν παρατηρηθεί ακόμα και ανατινάξεις) -κατά κανόνα από επίδοξους χρυσοθήρες.

Όπως έγινε και τώρα!

Οι παρακάτω φωτογραφίες αναρτήθηκαν στα social media από τον δικηγόρο και γνωστό λάτρη της ιστορίας Θόδωρο Λυμπεράκη (ο οποίος, με την σειρά του, τις παρέλαβε από τον γνωστό βοτανολόγο Ιωάννη Ζαλίδα). Όπως μπορείτε να δείτε, κάποιος “ασυνείδητος” χρησιμοποίησε ένα εργαλείο (πιθανόν συρματόβουρτσα) για να ξύσει τον βράχο, καταστρέφοντας ανεπανόρθωτα ένα μεγάλο μέρος της βραχογραφίας!

 

 

 

kavala-portal.gr

ΠΗΓΗ

……………………………………………………………………………………