3 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1821 ΚΑΗΚΕ Ο ΠΥΡΓΟΣ ΗΛΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΛΑΛΑΙΟΥΣ ΤΟΥΡΚΑΛΒΑΝΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟ ΘΥΜΗΘΗΚΕ… ΑΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΙΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ ΜΑΣ…

ΑΛΦΕΙΟΡΡΟΥΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ

ΑΝΑΞΙΕΣ ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΠΥΡΓΟΥ ΗΛΕΙΑΣ … ΔΗΜΑΡΧΟΣ … ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ … ΚΑΙ ΕΝΑ ΤΣΟΥΡΜΟ ΣΑΛΤΙΜΠΑΓΚΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΣΥΡΦΕΤΩΝ ΔΕΝ ΕΚΑΝΑΝ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ … ΚΑΤΙ ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ … ΝΑ ΤΙΜΗΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΕΧΥΣΑΝ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΣΗΜΕΡΑ ΒΡΑΚΟΦΟΡΕΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΟΙ ΤΕΜΠΕΛΧΑΝΑΔΕΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ … ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΣΕ ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΠΟΥ ΚΑΗΚΕ ΚΑΙ ΒΑΦΤΗΚΕ ΜΕ ΑΙΜΑ ΣΤΟ ΞΕΣΠΑΣΜΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΤΟ 1821 …

ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΣΥΝΕΛΛΗΝΕΣ

ΕΠ’ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟ ΗΜΕΡΩΝ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ 1821 , ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΤΕΡΑΣΤΙΑΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ ΠΑΛΙΓΓΕΝΝΕΣΙΑΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΜΑΣ , ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΑΝ ΧΘΕΣ 3 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1821 ΜΑΧΗΣ ΤΟΥ ΠΥΡΓΟΥ , ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΕΝΘΥΜΗΘΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΙΜΗΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΗΛΕΙΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ , ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΖΑΚΥΝΘΙΝΟΥΣ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΛΗΝΕΣ.

Εν ενί λόγω απεφασίσαμεν, ή να ελευθερωθώμεν, ή να αποθάνωμεν… Να αναστήσωμεν το τεταλαιπωρημένον Ελληνικόν γένος μας…”

… ΕΓΡΑΨΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΑΥΛΕΣ ΣΤΙΣ 23 ΜΑΡΤΗ 1821 ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΝΙΚΗΤΗΡΙΑ ΜΑΧΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΡΙΑΜΒΕΥΤΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΗΚΕ.

ΜΕ ΤΟ ΞΕΣΠΑΣΜΑ ΛΟΙΠΟΝ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΑΜΕΣΩΣ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΗΜΕΡΕΣ Η ΗΛΕΙΑ ΞΕΣΗΚΩΘΗΚΕ ΜΕ ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΥΣ ΤΟΝ ΓΕΩΡΓΙΟ ΣΙΣΙΝΗ ΣΤΗ ΓΑΣΤΟΥΝΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟ ΒΙΛΑΕΤΗ ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΟ.

ΣΤΙΣ 26 ΜΑΡΤΗ 1821 Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΙΣΙΝΗΣ ΥΨΩΝΕΙ ΤΗ ΣΗΜΑΙΑ ΤΟΥ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΣΤΗ ΓΑΣΤΟΥΝΗ ΚΑΙ Ο ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΒΙΛΑΕΤΗΣ ΣΤΟΝ ΠΥΡΓΟ.

Ο ΠΥΡΓΟΣ ΤΟΤΕ ΕΙΧΕ ΠΛΗΘΥΣΜΟ 7.000 ΑΜΙΓΩΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟ.

Μάχη Πύργου ( 3 Απριλίου 1821 )

Στις 3 Απριλίου του 1821 , ΛΟΙΠΟΝ, Οι Λαλαίοι Τουρκαλβανοί – ο φόβος και ο τρόμος της περιοχής – ετοιμάζονται να κάνουν επίθεση στην πόλη του Πύργου. Ο Βιλαέτης που βρισκόταν στη Σκαφιδιά αμέσως έτρεξε με τις ολιγάριθμες δυνάμεις του και τον Αλέξη Μοσχούλα από την Ανδρίτσαινα μαζί με 70 παλικάρια.

Έτρεξαν να βοηθήσουν στην άμυνα της πόλης, 100 Ζακυνθινοί, οι αγωνιστές Γεώργιος Μήτσος και Αναστάσιος Μερκούρης αλλά και οι γιοι του θρυλικού Γέρου του Μοριά Θεόδωρου Κολοκοτρώνη (Πάνος και Γιάννης)

Μετά από δύο ημέρες γενναίας αντίστασης των Ελλήνων, οι κατά πολύ περισσότεροι Τουρκαλβανοί παρόλες τις μεγάλες τους απώλειες, κατόρθωσαν και μπήκαν στην πόλη του Πύργου και την πυρπόλησαν.

Η μάχη του Πύργου όμως έδωσε θάρρος και δύναμη στους Ηλείους αγωνιστές που συνέχισαν τους αγώνες τους εναντίον των Οθωμανών.

Έτσι στις 24 Απριλίου όταν οι Λαλαίοι τουρκαλβανοί επιχείρησαν να επιτεθούν στο χωριό Αγουλινίτσα Ηλείας (σημερινό Επιτάλιο) απέτυχαν μετά την γενναία αντίσταση των κατοίκων.

Μάχη Λαντζοΐου ( 10 Μαΐου 1821 )

Ο Χαράλαμπος Βιλαέτης επινόησε πρώτος την ιδέα να γίνει αποκλεισμός των Τουρκαλβανών του Λάλα.

Έτσι στις 10 Μαΐου 1821 μετά τη σύγκρουση με τους Τούρκους στο Φρούριο Χλεμούτσι και την Μάχη του Πύργου (3 Απριλίου 1821), ο Βιλαέτης με εκατό περίπου Έλληνες, επιτέθηκαν στην βάση των Τουρκαλβανών του Λάλα, που διατηρούσαν στο χωριό Λαντζόϊ. Οι αιμοβόροι Τουρκαλβανοί πιο έμπειροι, επιχείρησαν αντεπίθεση περικύκλωσαν και χτύπησαν τις ελληνικές δυνάμεις μέσα στα αμπέλια, στον κάμπο του Λαντζοΐου. Στη μάχη ο Χαράλαμπος Βιλαέτης τραυματίστηκε, αλλά παρά τον τραυματισμό του, επιτέθηκε και σκότωσε έναν Μπέη. Όμως ένας υπηρέτης του Μπέη τον πυροβόλησε πισώπλατα και τον σκότωσε. Οι Τουρκαλβανοί πήραν το κεφάλι του ως λάφυρο…

ΑΥΤΗ Η ΧΑΜΕΝΗ ΜΑΧΗ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΙΜΑ ΠΟΥ ΧΥΘΗΚΕ ΕΚΑΝΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΝΑ ΠΕΙΣΜΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΝΑ ΞΕΠΟΥΝΤΟΥΛΩΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΛΑΛΑΙΟΥΣ ΤΟΥΡΚΑΛΒΑΝΟΥΣ

Η ΜΑΧΗ ΣΤΟ ΠΟΥΣΙ ΗΛΕΙΑΣ ΣΤΟ ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΤΗΣ ΦΟΛΟΗΣ στις 13 Ιουνίου του 1821

ΜΑΧΗ ΠΟΥΣΙ 13/6/1821.ΠΡΩΤΗ ΝΙΚΗ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΜΕ ΑΡΧΗΓΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΓΟΝΗ!

( αποσπάσματα από το ιστολόγιο “ΗΛΕΙΟΣ ΥΠΕΡΛΟΓΟΣ” ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΑ ΣΤΟΝ ΑΛΦΕΙΟ ΠΟΤΑΜΟ ) …

[Τον Ιούνιο του 1821 διεξήχθη, στις περιοχές Πούσι και Μποτίνι, η πιο σημαντική και καταλυτική μάχη για την έκβαση του αγώνα. Οι ένοπλες επαναστατικές δυνάμεις, που αποτελούνταν από Ηλείους, Γορτύνιους, Αχαιούς, Μεσσήνιους, Ζακύνθιους και Κεφαλλονίτες, συνέτριψαν τους σκληροτράχηλους Λαλαίους της περιοχής.

Η έκβαση της μάχης, που κρίθηκε υπέρ των Ελλήνων, είχε ως αποτέλεσμα την ολοκληρωτική αποχώρηση των Τούρκων από την επαρχία της Ηλείας και σήμανε το τέλος της σκληρής Οθωμανικής δουλείας, που ταλάνιζε, επί τετρακόσια χρόνια, τον Ηλειακό λαό, από την μάστιγα των αιμοδιψών Λαλαίων Τουρκαλβανών.

Οι ντόπιοι καπεταναίοι της Κάπελης ανέλαβαν την πρωτοβουλία και στρατολόγησαν γυναίκες και παιδιά, με σκοπό να συμβάλλουν στην επιχείρηση τροφοδοσίας του στρατεύματος.

Η πρώτη και άμεση ανάγκη των στρατοπέδων ήταν το νερό. Χωρίς φαγητό μπορούσαν να επιβιώσουν, χωρίς νερό, όμως, η ημέρα τους θα ήταν ανυπόφορη.

Οι γυναίκες ανέλαβαν τη δυσκολότερη εργασία της επιμελητείας. Έφτιαξαν, κοντά στα στρατόπεδα, πρόχειρους χωματόφουρνους, για να μπορούν εύκολα να προμηθεύουν ψωμί και φαγητό στους άνδρες των στρατοπέδων.

Η θρυλική Αντιγόνη μια γυναίκα με καταγωγή από το χωριό Κλινδιά, από το παλιό σόι των Γιανναίων (σήμερα Γιαννοπουλαίων) και παντρεμένη στο Αντρώνι, ήταν μια εξέχουσα προσωπικότητα εκείνη την πολύταραγμένη εποχή. Η Αντιγόνη είχε αναλάβει εξ’ολοκλήρου την επιμελητεία της τροφοδοσίας, για ολόκληρο το στρατόπεδο, εκτός, βέβαια, από τα πυρομαχικά και τα όπλα.

Οι ηγετικές ικανότητές της, όμως, επιβεβαιώθηκαν από τη φροντιστεία της επικείμενης μάχης στο Πούσι.

Η Αντιγόνη ήταν ο κύριος μοχλός κίνησης όλης της επιχείρησης, το άλφα και το ωμέγα της επιμελητείας.

Καβάλα σε μια τσίλικη φοράδα, γύριζε από χωριό σε χωριό, από ρούγα σε ρούγα και από στάνη σε στάνη, συντονίζοντας στο ακέραιο όλη την προσπάθεια τροφοδοσίας του στρατοπέδου. Αυτή η υπέροχη γυναίκα είχε υπό τις οδηγίες της εκατοντάδες άλλες γυναίκες.

Κατανεμημένες κατάλληλα, οι εκατοντάδες αγωνίστριες χωριατοπούλες, γνωρίζοντας άριστα τη δουλειά τους, προσέφεραν χωρίς δισταγμό και φόβο τις υπηρεσίες τους στο έθνος.

Κατά ομάδες, σε όλη την ακτίνα του στρατοπέδου, ζύμωναν ψωμιά, μαγείρευαν διάφορα φαγητά, έραβαν, έπλεναν τα ρούχα των πολεμιστών και φρόντιζαν τις πληγές των τραυματιών.

Πάρα πολλές γυναίκες και, ιδίως, οι πιο δυναμωμένες δούλευαν και στο παλούκωμα του χώρου των ταμπουριών, μαζί με τους άνδρες των στρατοπέδων.

Οι τσοπάνηδες, και αυτοί με τη σειρά τους, προσέφεραν ολόκληρες στάνες από αιγοπρόβατα.

Ένας Νεμουτιάνος , ο Δημητράκης Κατζηκονούρης, προσέφερε στην πατρίδα όλο του το κοπάδι, που αποτελούνταν από εξήντα γιδοπρόβατα. Ο καπετάνιος του, όμως, δεν δέχθηκε να χαρίσει ο Δημητράκης όλο το βιος του, παρά να δώσει ένα μέρος από αυτό. Ο Κατζηκονούρης θύμωσε, άρπαξε ένα μαχαίρι και τα έσφαξε όλα.

Οι ανάγκες του στρατοπέδου ήταν τεράστιες και πολυδάπανες, καθώς αναφέρεται ότι σε όλη την επιχείρηση συμμετείχαν περίπου 4.500 ψυχές.

Αξιοσημείωτη είναι η προσφορά των γυναικών και στον ένοπλο αγώνα. Αρκετές γυναίκες άφησαν τα οικιακά και συστρατεύθηκαν με τους οπλαρχηγούς, με σκοπό να βοηθήσουν στις πολεμικές επιχειρήσεις.

Ενδεικτικά, μερικά ονόματα γυναικών που συμμετείχαν στη μάχη στο Πούσι.

Αναγνωστοπούλου Τρισεύγενη, Βερβινή. ( ΣΗΜΕΡΑ ΚΡΥΟΒΡΥΣΗ )

Γραμματικοπούλου Παρασκευή, Νεμούτα.

Δεσκανιώτη Τρυφώνη, Μπέχρου. ( ΣΗΜΕΡΑ ΑΚΡΟΠΟΤΑΜΙΑ )

Μαστρομπαλάση Μαρία, Στρέζοβα. ( ΣΗΜΕΡΑ ΔΑΦΝΗ ΑΧΑΪΑΣ ) Έπεσε στη μάχη στου Λάλα.

Μπαλάσκα Μάχη, Κλεινδιά.

Παπαδοπούλου Τριαντάφυλλη, Αντρώνι.

Πρινοπούλου Γιαννίτσα, Μπουκοβίνα. ( ΣΗΜΕΡΑ ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ ΗΛΕΙΑΣ )

Τόλιου Σύρμω, Κάπελη. ( ΣΗΜΕΡΑ ΦΟΛΟΗ )

Τσιφρήκα Χρύσω, Κακοτάρι.

Μπελά Αντριάνα, Κόκλα.

Ντάρμα Βασιλικούλα, Μπουκοβίνα, ( ΣΗΜΕΡΑ ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ )

Ρούσα Αγγέλω, Κούκουρα ( ΣΑΛΜΩΝΗ ) , σκοτώθηκε σ’ ενέδρα ατάκτων Λαλαίων.

ΓΙΑ ΑΥΤΗ ΤΗ ΜΑΧΗ ΣΤΟ ΠΟΥΣΙ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ… ΑΚΟΜΑ ΛΙΓΑ…

Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης επειδή ήταν προνοητικότατος και διορατικός και φοβούμενος προδοσία, δωροδοκία, είτε γενικές εξορμήσεις του εχθρού προς αχρήστευση των κανονιών των ελληνικών δυνάμεων στο Πούσι, έγραψε μια επιστολή προς τον Γιωργάκην Κολιόπουλον (τον γνωστό Πλαπούτα).

«25 Μαΐου 1821 από Τρίκορφα.

Αδελφέ Γεωργάκη Κολιόπουλε, έλαβον το αδελφικόν σου είδον τα γραφόμενά σου δια το πολιόρκισμα του Λάλα αφούν συναχθούν και οι αδελφοί Γαστουναίοι να τους δώσης γνώμην ότι εις το μέρος όπου θε να βάλουν τα κανόνια να είνε δυνατόν να βάλουν και ανθρώπους και να προφυλάσσουν ωσάν που είνε ενδεχόμενον οι εχθροί να ενεργήσουν ή να πάρουν ή να τα βουλλώσουν και κατά τούτο κάμετε ορθόν στοχασμόν. Εις Δημητσάνα έγραψα δια να στείλουν τα αναγκαία του πολέμου και αν δεν σας τα στείλουν γράψετέ μου να τους βιάσω.

Σας φιλώ ο αδελφός

Θ. Κολοκοτρώνης»

Στις αρχές Ιουνίου 1821, οι Επτανήσιοι αρχηγοί που είχαν στρατοπεδεύσει στο Πούσι, θέλοντας από μόνοι τους να διαπραγματευθούν με τους Λαλαίους απέστειλαν τον Κεφαλλονίτη Παναγή Μεσσάρη, από το Αργοστόλι, κρατώντας λευκή σημαία και μετέφερε στους Λαλαίους επιστολή των αρχηγών του, με την οποία τους καλούσαν να παραδοθούν άνευ όρων.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ…

«Από ημάς τους Αρχηγούς των Κεφαλλήνων και Ζακυνθίων, εις σας τους Ευγενείς Αγάδες και λοιπούς Αργηγούς των Λαλαίων.

Κατά τας διαταγάς του Αρχιστρατήγου των Ελλήνων Αλεξάνδρου Υψηλάντου, όστις εκυρίευσεν όλην την Βλαχίαν, Μολδαβίαν και την Κωνσταντινούπολιν, και τα άλλα μέρη της Ανατολής, ήλθαμεν εδώ εις τον Μωρέαν, επιφορτισμένοι να σας προτείνωμεν την ειρήνην δια μέσου μιας συνθήκης καθώς υπαγορεύουν οι Νόμοι όλης της Ευρώπης και συνοδευόμεθα από έναν ίδιον του συγγενή. Εάν εις τούτο φανήτε ενάντιοι, είμεθα έτοιμοι να δώσωμεν κάθε βοήθειαν και κάθε υπεράσπισιν εις τους εχθρούς σας Μοραΐτας και δια του πυρός και της σπάθης να σας χαλάσωμεν, δια τούτο ήμεθα τον αριθμόν χίλιοι οπλοφόροι με όλα τα αναγκαία του πολέμου και με έξι κανόνια.

Μένει λοιπόν εις την θέλησίν σας να εκλέξετε, ή τον πόλεμον, ή την ειρήνην, με την ειρήνην φυλάττετε την ζωήν και κατάστασίν σας, με τον πόλεμον εξ ολοκλήρου θα χαλασθήτε εις ολίγας ώρας όταν σας κτυπήσωμεν.

Περιμένομεν την απάντησίν σας, και εάν έχετε σκοπόν να συνομιλήσετε με ημάς, στείλετε υποκείμενον άξιον, και δια την ασφάλειάν του σας εγγυούμεθα με κάθε τρόπον, και με τον απεσταλμένον σας θέλει αποφασισθή ο τόπος δια να τελειώσωμεν τας συμφωνίας μας.

Σας ειδοποιούμεν ότι η υπόθεσις σας όπου ηκουλούθησε χθες δεν ήτο γνωστή εις ημάς, και εάν ευρέθημεν ηναγκασμένοι να σας τραβήξωμεν κανένα τουφέκι, το εκάμαμεν δια να εμποδίσωμεν κάθε άλλο κίνημα, αλλά σήμερον, θέλει τιμωρήσωμεν τους παρακούσαντας».

Από το γενικόν στρατόπεδον μας. Α΄ Ιουνίου 1821

ΜΙΧΑΗΛ ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ Κωνσταντινουπολίτης

Γενικός οπλαρχηγός της εκστρατείας

Οι αρχηγοί

Κωνσταντίνος Μεταξάς

Γεράσιμος Φωκάς

Ανδρέας Μεταξάς

Ευαγγέλης Πανάς

Διονύσιος Σεμπρικός

Παναγιώτης Στρούζας

Μιχαήλ Κουτουφάς

ΕΝ ΤΕΛΕΙ Η ΜΑΧΗ ΔΙΕΞΗΧΘΗ ΣΤΙΣ 13 ΙΟΥΝΙΟΥ 1821 ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΙΚΗΣΑΝ ΝΙΚΗ ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΙ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΗ. ΟΙ ΑΙΜΟΒΟΡΟΙ ΤΟΥΡΚΑΛΒΑΝΟΙ ΞΕΠΟΥΝΤΟΥΛΩΘΗΚΑΝ ΚΙ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ ΔΙΑΣΚΟΡΠΙΖΟΜΕΝΟΙ ΠΡΟΣ ΠΑΤΡΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ…

ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΕΔΩΣΑΝ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥΣ ΔΙΑ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ ΕΔΩ…

………………………………………………………

ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ( ΠΛΑΤΩΝ ΠΙΣΑΤΙΔΗΣ )

ΤΕΛΕΙΩΝΟΝΤΑΣ ΝΑ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΜΑΣ ΤΟΝ ΑΡΤΕΜΗ ΣΩΡΡΑ ΤΙ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ…