ΕΡΑΝΙΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΟΣ ( Γράφει ο Βασίλης Δρόσος – ΜΕΓΙΣΤΙΑΣ )

ΑΛΦΕΙΟΡΡΟΥΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ Η ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΜΕΓΙΣΤΙΑ

ΕΡΑΝΙΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΟΣ

( Γράφει ο Βασίλης Δρόσος – ΜΕΓΙΣΤΙΑΣ )

ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΩΝ, ΤΟ ΟΠΟΙΟΝ ΔΙΕΞΗΧΘΗ ΣΤΗΝ ΣΑΛΑΜΙΝΑ, ΥΠΟ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΣΠΑΡΤΙΑΤΗ ΕΥΡΥΒΙΑΔΗ, ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΝΑΥΜΑΧΙΑ, Ο ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ, ΕΝΩ ΑΚΟΜΗ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΘΕΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΡΧΗΓΟΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΕΥΡΙΣΚΟΜΕΝΟΥΣ, ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΕΙΣΕΙ ΝΑ ΝΑΥΜΑΧΗΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΣΑΛΑΜΙΝΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΠΛΕΥΣΟΥΝ ΔΙΑ ΤΟΝ ΙΣΘΜΟ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ. ΤΟΤΕ Ο ΚΟΡΙΝΘΙΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΑΔΕΙΜΑΝΤΟΣ ΤΟΥ ΩΚΥΤΗ, ΑΠΑΞΙΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΑΙ ΘΕΛΟΝΤΑΣ ΝΑ ΤΟΝ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ, ΤΟΥ ΕΙΠΕ:
– «Ω ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΕΣ, ΕΝ ΤΟΙΣΙ ΑΓΩΣΙ ΟΙ ΠΡΟΕΞΑΝΙΣΤΑΜΕΝΟΙ ΡΑΠΙΖΟΝΤΑΙ!» (ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗ, ΣΕ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ, ΟΣΟΙ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΠΡΙΝ ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ ΡΑΠΙΖΟΝΤΑΙ!).
ΑΤΑΡΑΧΟΣ ΟΜΩΣ Ο ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΚΝΕΥΡΙΣΘΕΙ, ΤΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕ:
– « ΟΙ ΔΕ ΓΕ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΜΕΝΟΙ ΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥΝΤΑΙ!» (ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΟΜΩΣ, ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΜΕΝΟΥΝ ΠΙΣΩ, ΧΑΝΟΥΝ ΤΟΝ ΣΤΕΦΑΝΟ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ!).
……
ΟΤΑΝ ΟΙ ΠΕΡΣΕΣ, ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΛΕΗΛΑΤΟΥΣΑΝ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ, ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΘΗΝΑΙΟΣ, ΟΝΟΜΑΤΙ ΔΙΚΑΙΟΣ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΕ ΤΟΥΣ ΠΕΡΣΕΣ ΕΞΟΡΙΣΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥ, ΕΤΥΧΕ ΝΑ ΕΥΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΘΡΙΑΣΙΟ ΠΕΔΙΟΝ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΛΑΚΕΔΑΙΜΟΝΙΟ ΔΗΜΑΡΑΤΟ.
ΜΑΖΙ ΜΕ ΕΚΕΙΝΟΝ ΕΙΔΕ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΣΥΝΝΕΦΟ ΣΚΟΝΗΣ ΝΑ ΣΗΚΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ, ΣΑΝ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ. ΕΠΕΙΔΗ Η ΥΠΑΙΘΡΟΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΕΚΕΙΝΗ, ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΚΑΘΟΔΟΥ ΤΩΝ ΜΗΔΩΝ, ΗΤΑΝ ΣΧΕΔΟΝ ΕΡΗΜΟΣ ΑΠΟ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ, ΟΙ ΔΥΟ ΑΝΔΡΕΣ ΠΑΡΑΞΕΝΕΥΟΝΤΑΝ ΔΙΑ ΤΗΝ ΑΙΤΙΑ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ.
ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΑΚΟΥΣΘΗΚΕ ΔΙΑΠΕΡΑΣΤΙΚΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΦΩΝΗ, Η ΟΠΟΙΑ ΕΜΟΙΑΖΕ ΜΕ ΤΟΝ ΙΑΚΧΟ ΤΩΝ ΜΥΣΤΩΝ.
Ο ΔΗΜΑΡΑΤΟΣ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΕΓΝΩΡΙΖΕ ΤΙΣ ΕΛΕΥΣΙΝΙΕΣ ΙΕΡΟΤΕΛΕΣΤΙΕΣ, ΡΩΤΗΣΕ ΤΟΝ ΔΙΚΑΙΟ, ΤΙ ΗΤΑΝ ΑΥΤΟ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΚΑΙ Η ΦΩΝΗ.
Ο ΔΙΚΑΙΟΣ ΤΟΥ ΕΙΠΕ ΤΟΤΕ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΘΕΪΚΟ ΣΗΜΑΔΙ, ΠΩΣ Ο ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΘΑ ΠΑΘΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΝΩΛΕΘΡΙΑ. ΚΑΙ ΑΝ ΜΕΝ ΤΟ ΣΥΝΝΕΦΟ ΚΑΤΕΥΘΥΝΘΕΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ, ΘΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΣΕΙ ΤΟ ΠΕΖΙΚΟ ΤΟΥ ΞΕΡΞΗ, ΕΝΩ ΕΑΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΘΕΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ, Η ΤΥΧΗ ΤΟΥ ΣΤΟΛΟΥ ΤΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΙΡΑΙΑ.
ΤΟ ΣΥΝΝΕΦΟ ΤΟΤΕ ΑΦΟΥ ΑΝΕΒΗΚΕ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ, ΣΤΑΘΗΚΕ ΛΙΓΟ ΜΕΤΕΩΡΟ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΘΗΚΕ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΣΑΛΑΜΙΝΑ.
ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΕ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΑΡΑΤΟΣ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΤΟ ΕΙΔΑΝ ΚΑΙ Η ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΕΓΚΕΙΤΑΙ ΣΤΟ ΟΤΙ ΕΚΕΙΝΟΙ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΔΩΣΑΝ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ, ΗΣΑΝ ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΤΩΝ ΠΕΡΣΩΝ.
……
Ο ΞΕΡΞΗΣ, ΠΕΙΘΟΜΕΝΟΣ ΑΦ’ ΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΠΡΟΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΤΟΥ ΕΙΧΕ ΣΤΕΙΛΕΙ ΚΡΥΦΑ ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΟ ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΤΟΥ ΝΑ ΠΕΡΙΚΥΚΛΩΣΕΙ ΣΤΗΝ ΣΑΛΑΜΙΝΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΟΛΟ, ΚΑΙ ΑΦ’ ΕΤΑΙΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗΣΗ ΤΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΤΩΝ ΝΑΥΑΡΧΩΝ ΤΟΥ, ΕΔΩΣΕ ΔΙΑΤΑΓΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΗΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΤΗΣ ΝΑΥΜΑΧΙΑΣ Ο ΣΤΟΛΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΚΥΚΛΩΣΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ.
ΑΝΑΓΚΑΣΜΕΝΟΙ ΛΟΙΠΟΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΝΑΥΜΑΧΗΣΟΥΝ ΣΤΟ ΣΤΕΝΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ, ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΑΝ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ΔΙΑ ΤΟΝ ΙΣΘΜΟ, ΠΑΡΕΤΑΞΑΝ ΤΑ 380 ΠΛΟΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟΛΟΥ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΟΙΧΤΗΚΑΝ ΔΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΝ ΤΟΝ ΥΠΕΡΑΡΙΘΜΟ ΠΕΡΣΙΚΟ ΣΤΟΛΟ.
ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΝΑΥΜΑΧΙΕΣ ΕΚΑΝΕ Ο ΓΕΝΝΑΙΟΣ ΤΡΙΗΡΑΡΧΟΣ ΑΜΕΙΝΙΑΣ Ο ΠΑΛΛΗΝΕΥΣ. ΑΥΤΟΣ, ΕΝΩ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΤΩΝ ΠΛΟΙΩΝ ΟΠΙΣΘΟΧΩΡΟΥΣΕ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΥΜΝΕΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΞΗΡΑ ΔΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΣΒΟΛΕΣ ΤΩΝ ΕΧΘΡΩΝ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΒΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΑΔΥΝΑΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΤΟΥΣ, ΕΠΛΕΥΣΕ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΡΑΜΜΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΕΧΟΝΤΑΣ ΣΑΝ ΣΤΟΧΟ ΕΝΑ ΠΕΡΣΙΚΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΠΛΟΙΟ, ΕΠΕΣΕ ΕΠΑΝΩ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΣΕ ΜΕ ΤΟ ΕΜΒΟΛΟ ΤΗΣ ΤΡΙΗΡΟΥΣ ΤΟΥ.
ΕΠΕΙΔΗ ΟΜΩΣ Ο ΕΜΒΟΛΙΣΜΟΣ ΗΤΑΝ ΣΦΟΔΡΟΣ ΚΑΙ Ο ΑΜΕΙΝΙΑΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΑΠΟΚΟΛΛΗΣΕΙ ΤΗΝ ΤΡΙΗΡΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΧΤΥΠΗΜΕΝΟ ΕΧΘΡΙΚΟ ΠΛΟΙΟ, ΕΣΠΕΥΣΑΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΛΟΙΑ ΠΡΟΣ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΙΟΥΤΟΤΡΟΠΩΣ ΑΡΧΙΣΕ Η ΝΑΥΜΑΧΙΑ.
……
ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΣΥΜΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΝΑΥΜΑΧΙΑΣ, Η ΑΤΤΙΚΗ ΤΡΙΗΡΗΣ ΤΟΥ ΑΜΕΙΝΙΑ ΚΑΤΕΔΙΩΚΕ ΑΠΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΙΚΗ ΘΕΣΗ ΤΟ ΠΛΟΙΟ ΤΗΣ ΦΟΙΝΙΣΣΑΣ ΝΑΥΑΡΧΟΥ ΑΡΤΕΜΙΣΙΑΣ, Η ΟΠΟΙΑ ΕΙΧΕ ΜΕΓΑΛΗ ΥΠΟΛΗΨΗ ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΤΟΥ ΞΕΡΞΗ ΔΙΑ ΤΗΝ ΓΕΝΝΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ.
ΕΚΕΙΝΗ ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΔΙΑΦΥΓΕΙ, ΕΠΕΙΔΗ ΤΗΣ ΕΚΛΕΙΝΑΝ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΠΟΛΛΑ ΠΕΡΣΙΚΑ ΠΛΟΙΑ. ΕΡΡΙΞΕ ΤΟ ΠΛΟΙΟ ΤΗΣ ΕΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΥΜΜΑΧΙΚΟ ΣΤΟΥΣ ΠΕΡΣΕΣ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΠΛΟΙΟ ΤΟΥ ΚΑΛΥΝΔΕΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΙΑΣ ΔΑΜΑΣΙΘΥΜΟΥ, ΕΜΒΟΛΙΖΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΒΥΘΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ.
Ο ΑΘΗΝΑΙΟΣ ΤΡΙΗΡΑΡΧΟΣ ΠΟΥ ΤΗΝ ΚΑΤΕΔΙΩΚΕ, ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ, ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΔΙΩΞΗ ΤΗΣ ΝΟΜΙΖΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΤΟ ΠΛΟΙΟ ΑΥΤΟΜΟΛΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΧΘΡΟΥΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΕΣΤΡΕΨΕ ΤΗΝ ΠΛΩΡΗ ΠΡΟΣ ΑΛΛΟ ΕΧΘΡΙΚΟ ΠΛΟΙΟ. ΑΝ ΟΜΩΣ ΓΝΩΡΙΖΕ ΟΤΙ ΣΤΟ ΠΛΟΙΟ ΠΟΥ ΚΑΤΕΔΙΩΚΕ ΕΥΡΙΣΚΟΤΑΝ Η ΑΡΤΕΜΙΣΙΑ, ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΟΥΣΕ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΤΗΝ ΣΥΛΛΑΒΕΙ Ή ΑΥΤΟΣ ΝΑ ΧΑΘΕΙ, ΔΙΟΤΙ ΟΙ ΑΘΗΝΑΙΟΙ ΤΗΝ ΕΙΧΑΝ ΕΠΙΚΗΡΥΞΕΙ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΠΟΣΟΥ ΤΩΝ 10.000 ΔΡΑΧΜΩΝ, ΔΙΟΤΙ ΘΕΩΡΟΥΣΑΝ ΠΟΛΥ ΒΑΡΥ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΕΜΑΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ.
ΕΤΣΙ ΣΩΘΗΚΕ Η ΑΡΤΕΜΙΣΙΑ ΚΑΤΑΦΕΡΝΟΝΤΑΣ ΝΑ ΞΕΓΕΛΑΣΕΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΞΕΡΞΗ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΕ ΤΗΝ ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΥΨΩΜΑ ΤΟΥ ΟΡΟΥΣ ΑΙΓΑΛΕΩ, ΣΤΟ ΟΠΟΙΟΝ ΕΙΧΕ ΣΤΗΣΕΙ ΤΟΝ ΘΡΟΝΟ ΤΟΥ, ΔΙΟΤΙ ΕΞΕΛΑΒΕ ΤΟ ΠΛΟΙΟ ΤΩΝ ΚΑΡΙΩΝ ΣΑΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ. ΕΙΠΕ ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΟΔΟΥΣ ΤΟΥ, ΣΤΕΝΟΧΩΡΗΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΝΑΥΜΑΧΙΑΣ, ΟΤΙ ΟΙ ΑΝΔΡΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥΝ ΣΑΝ ΓΥΝΑΙΚΕΣ, ΕΝΩ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΑΝΔΡΕΣ.
……ΣΤΗΝ ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ, ΕΠΡΩΤΕΥΣΑΝ ΟΙ ΑΙΓΙΝΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΘΗΝΑΙΟΙ ΚΑΙ ΑΤΟΜΙΚΑ ΕΠΑΙΝΕΘΗΚΑΝ ΔΙΑ ΤΗΝ ΓΕΝΝΑΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ, Ο ΑΙΓΙΝΗΤΗΣ ΠΟΛΥΚΡΙΤΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΘΗΝΑΙΟΙ ΕΥΜΕΝΗΣ Ο ΑΝΑΓΥΡΑΣΙΟΣ ΚΑΙ ΑΜΕΙΝΙΑΣ Ο ΠΑΛΛΗΝΕΥΣ.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΡΟΣΟΣ
(ΜΕΓΙΣΤΙΑΣ)

…………………………………………………………………………………………

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΛΦΕΙΟΥ :