ΒΑΣΙΛΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: ΠΟΛΕΜΟΣ – ΚΛΕΟΣ – ΔΟΞΑ

ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

13102783_471686576370845_5644733265039006992_nΠΟΛΕΜΟΣ – ΚΛΕΟΣ – ΔΟΞΑ

Vasilis Theodoropoulos «ΠΟΛΕΜΟΣ ΠΑΝΤΩΝ ΜΕΝ ΠΑΤΗΡ ΕΣΤΙ» (ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ).

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΙΤΙΑ ΠΟΥ ΦΑΝΕΡΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΑΛΗΘΙΝΟΥΣ ΘΕΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΚΠΤΩΤΟΥΣ, ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΕΙ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥΣ ΑΝΔΡΕΣ ΤΟΥΣ ΔΕΙΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ.

ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΑΕΝΑΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΟ ΔΙΑΧΥΤΟΝ (ΑΜΕΡΙΣΤΟΝ) ΑΙΘΕΡΙΚΟ ΠΕΔΙΟ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΝΟΜΟΤΕΛΕΙΑ.

ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΠΟΛΕΜΟ ΩΣ ΠΑΛΛΟΜΕΝΑ ΚΑΙ «ΠΟΛΕΜΙΖΟΝΤΑ» ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΝΤΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΤΑΞΗ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΙΕΡΑΡΧΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΗΣ ΤΟΥΣ. ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΠΟΛΕΜΟ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΝΟΜΟΤΕΛΕΙΑΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΣΚΟΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΣΣΟΜΕΝΑ ΣΤΟ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΙΕΡΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ.

ΣΕ ΕΝΑ ΣΥΝΕΧΗ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ ΑΠΛΑΝΕΙΣ ΑΣΤΕΡΕΣ ΣΒΗΝΟΥΝ ΠΕΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ ΝΕΟΙ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΑΡΚΙΚΟ ΣΩΜΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΚΥΤΤΑΡΑ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥΣ ΓΕΝΝΙΟΥΝΤΑΙ ΝΕΑ. ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΕΠΙΔΡΑΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΦΟΡΤΙΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΠΡΩΤΟΝΙΩΝ ΤΩΝ ΟΥΔΕΤΕΡΟΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΩΝ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΚΙΝΟΥΜΕΝΑ ΤΡΟΧΙΑΚΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΕΝΑΟ ΠΟΛΕΜΟ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ ΣΤΑΘΕΡΗΣ ΠΕΡΙΣΤΡΟΦΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΜΕ ΣΤΑΘΕΡΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑ.

ΣΕ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΠΟΛΕΜΟ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΤΑ ΗΛΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΟΠΩΣ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΚΑΙ ΚΑΤ΄ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΟΙ ΓΑΛΑΞΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ…. «ΚΑΙ Ο ΚΥΚΕΩΝ ΔΙΙΣΤΑΤΑΙ ΜΗ ΚΙΝΟΥΜΕΝΟΣ» (ΗΡΑΚΛΕΙΤΟΣ).

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΩΣ ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΟ ΟΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΑΓΜΕΝΟΣ ΣΕ ΑΕΝΑΟ ΠΟΛΕΜΟ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΥ. ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟ ΣΠΕΡΜΑΤΟΖΩΑΡΙΟ ΕΝΩΘΗΚΕ ΜΕ ΤΟ ΩΑΡΙΟ ΤΟΥ ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ. Ο ΚΥΡΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΘΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΤΗΣ ΑΝΕΛΙΚΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΟΡΕΙΑΣ ΠΕΡΝΩΝΤΑΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΦΥΣΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ ΕΝΙΟΤΕ.

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΕΛΙΚΤΙΚΗ ΤΟΥ ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΝΔΡΑΣ ΜΕ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΠΟΥ ΟΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΙΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΜΟΝΟ ΣΕ ΕΝΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΖΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΑΞΙΕΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΣΤΗΝ ΚΛΗΡΟΝΟΜΗΜΕΝΗ ΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΚΑ.

ΣΗΜΕΡΑ ΔΙΕΞΑΓΕΤΑΙ ΕΝΑΣ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΝΟΗΤΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΑΥΤΟΣ ΤΗΣ ΧΑΜΕΝΗΣ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ. ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΑΦΥΠΝΙΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΗΘΑΡΓΟ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΒΔΕΛΥΡΩΝ ΤΟΥΣ ΙΕΡΑΤΙΩΝ.

ΤΟ ΚΛΕΟΣ
ΣΤΗΝ ΑΝΕΛΙΚΤΙΚΗ ΤΟΥ ΠΟΡΕΙΑ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΩΣ ΑΝΔΡΑΣ ΑΠΟΚΤΑ ΚΛΕΟΣ ΩΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΝΕΛΙΚΤΙΚΗ ΤΟΥ ΠΟΡΕΙΑ. ΤΟ ΚΛΕΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΙΝΗΤΡΟ ΕΠΕΙΔΗ Η ΠΟΡΕΙΑ ΠΟΥ ΤΟΥ ΤΟ ΑΠΟΔΙΔΕΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΝΟΜΟΤΕΛΕΙΑΚΗ ΤΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ. ΤΟ ΚΛΕΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΙΤΙΟ ΤΗΣ.

ΤΟ ΚΛΕΟΣ (ΑΠΟ ΤΟ ΡΗΜΑ ΚΛΕΩ = ΚΛΕΙΖΩ, ΕΓΚΩΜΙΑΖΩ, ΛΑΜΠΡΥΝΩ) ΑΠΟΔΙΔΕΤΑΙ ΩΣ ΕΓΚΩΜΙΟΝ, ΕΙΔΗΣΗ, ΑΞΙΟΜΝΗΜΟΝΕΥΤΟΝ, ΑΕΙΜΝΗΣΤΟΝ , ΑΘΑΝΑΤΟΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΦΗΡΗΜΕΝΗ Η΄ ΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΗ ΕΝΝΟΙΑ ΕΠΕΙΔΗ Η ΥΠΑΡΞΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΫΠΟΘΕΤΕΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΕΠΟΣ.

ΕΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΡΓΟ ΑΝΔΡΟΣ ΠΟΥ ΜΝΗΜΟΝΕΥΕΤΑΙ ΩΣ ΓΕΓΟΝΟΣ ΜΕ ΜΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΥΠΑΡΞΗ ΚΑΙ ΕΔΡΑΣΗ ΑΠΟΔΙΔΟΝΤΑΣ ΑΙΩΝΙΩΣ ΚΛΕΟΣ ΣΕ ΑΥΤΟΝ. ΑΟΙΔΟΙ ΚΑΙ ΠΟΙΗΤΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΩΝ ΜΟΥΣΩΝ ΘΥΓΑΤΕΡΩΝ ΤΟΥ ΔΙΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΝΗΜΟΣΥΝΗΣ ΑΕΙΔΟΥΝ (ΑΔΟΥΝ) ΚΑΙ ΔΙΗΓΟΥΝΤΑΙ ΚΑΤΟΡΘΩΜΑΤΑ ΘΕΩΝ , ΗΡΩΩΝ ΚΑΙ ΑΝΔΡΩΝ ΠΡΟΣΔΙΔΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΚΛΕΟΣ. «ΟΙ ΑΟΙΔΟΙ ΚΛΕΙΟΥΣΙΝ ( ΔΙΝΟΥΝ ΚΛΕΟΣ ) ΤΑ ΕΡΓΑ ΑΝΔΡΩΝ ΤΕ ΘΕΩΝ ΤΕ» (ΟΜΗΡΟΣ).

ΗΜΙΘΕΟΙ ΗΡΩΕΣ ΑΝΔΡΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΘΑΝΑΤΟΙ ΕΠΕΙΔΗ ΜΝΗΜΟΝΕΥΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟΓΟΝΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΟΥΝ ΤΟ ΚΛΕΟΣ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑ.
ΤΟ ΚΛΕΟΣ ΑΠΟΔΙΔΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΑΞΙΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΘΕΣΗ Η΄ΑΠΟ ΤΟ ΚΙΝΗΤΡΟ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΟΠΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ ΜΟΡΦΗΣ. ΕΤΣΙ ΕΜΕΙΝΑΝ ΣΤΗΝ ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΟΠΩΣ ΗΡΑΚΛΗΣ ( ΗΡΑ + ΚΛΕΟΣ ) , ΣΟΦΟΚΛΗΣ ( ΣΟΦΟΣ + ΚΛΕΟΣ ) ΠΑΤΡΟΚΛΟΣ ( ΠΑΤΡΙΣ + ΚΛΕΟΣ ) ΠΕΡΙΚΛΗΣ ( ΠΕΡΙ + ΚΛΕΟΣ ) Κ.Α.

ΔΟΞΑ
ΑΠΟ ΤΟ ΔΟΚΕΩ = ΝΟΜΙΖΩ, ΠΡΟΣΔΟΚΩ , ΥΠΟΘΕΤΩ, ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ. ΜΕ ΠΑΡΑΓΩΓΑ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ ΤΟ ΔΟΞΑΝ = ΤΟ ΔΟΓΜΑ , Η ΔΟΞΑ , Η ΔΟΞΑΣΙΑ ΔΟΞΑΖΩ.

Η ΔΟΞΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΣΔΟΚΙΑ ΓΙΑ ΚΑΤΙ , ΕΙΝΑΙ Η ΓΝΩΜΗ ΩΣ ΔΟΓΜΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΙΚΑΣΙΑ. ΕΤΣΙ Ο ΦΙΛΟΣ ΤΗΣ ΔΟΞΑΣ Ο ΦΙΛΟΔΟΞΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΔΟΚΑ Η΄ΕΙΚΑΖΕΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟΝ ΤΟΥ ΘΕΤΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΔΟΞΑ ΩΣ ΚΙΝΗΤΡΟ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ.

ΕΠΕΙΔΗ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΔΟΞΑΖΕΙ ΔΗΛΑΔΗ ΝΟΜΙΖΕΙ ΦΑΝΤΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΥΠΟΘΕΤΕΙ ΔΗΛΩΝΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ. ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΤΗΝ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΤΗΝ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ. ΕΝΕΡΓΕΙ ΠΡΟΒΑΛΛΟΝΤΑΣ ΤΟ ΕΓΩ ΤΟΥ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΞΕΧΝΩΝΤΑΣ ΟΤΙ Η ΠΟΡΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΤΑΣΣΕΤΑΙ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΕΛΙΞΗΣ. «Ο ΜΕΝ ΔΕΙΛΟΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ, Ο ΔΕ ΦΙΛΟΔΟΞΟΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΩΑΣ ΟΥΣΙΑΣ ΕΣΤΙ ΠΡΟΔΟΤΗΣ» (ΣΩΚΡΑΤΗΣ)
«Ο ΤΗΣ ΦΙΛΟΔΟΞΙΑΣ ΕΡΩΣ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΝΟΥΝ ΕΠΙΘΟΛΕΙ» (ΑΙΣΩΠΟΣ)

Η ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΘΕΤΕΙ ΣΤΗΝ ΑΛΗΘΙΝΗ ΥΠΑΡΞΙΑΚΗ ΜΑΣ ΘΕΣΗ. ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΞΙΕΣ ΘΕΤΟΥΝ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΣΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΑΞΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕ ΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΑΡΕΤΗ Η ΟΠΟΙΑ ΩΣ ΓΝΩΣΙΑΚΗ ΥΠΕΡΟΧΗ ΚΑΘΙΣΤΑ ΤΙΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΤΙΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΦΑΝΤΑΣΙΕΣ ΑΝΥΠΑΡΚΤΕΣ.

Αφήστε μια απάντηση