Χορεύοντας χασαποσέρβικο με τον Μ. Αλέξανδρο στον Γρανικό!

ΑΛΦΕΙΟΡΡΟΥΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ Η ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΣΑΜΙΟΥ

Μακελάρικος> Το Χασάπικο ή Χασάπικος ή χασαποσέρβικο.

Ο χορός και το κράτημά του, δημιουργήθηκε όταν ο στρατός του Μ. Αλεξάνδρου αντιμετώπισε πρόβλημα στο πέρασμα του Γρανικού ποταμού. Η λύση που βρέθηκε ήταν να πιαστούν οι στρατιώτες από τους ώμους και να τον περάσουν σαν ανθρώπινη αλυσίδα. Σε ανάμνηση αυτού του γεγονότος δημιουργήθηκε ο Χασάπικος (Μακελάρικος) χορός

Η ονομασία προέρχεται από την τουρκικής προέλευσης λέξη kasap, που σημαίνει κρεοπώλης*, ενώ η αντίστοιχη ελληνική ονομασία ήταν μακελάρικος. Ο όρος στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε για να υποδηλώσει μόνο τη γρήγορη εκδοχή του χασάπικου, γνωστή επίσης και ως χασαποσέρβικο.
Παλιότερα, για να χορέψει κάποιος χασάπικο, έπρεπε να φοράει τραγιάσκα με σηκωμένο γείσο, κάνοντας το ίδιο βήμα σαν να είναι όλοι ένα σώμα. Τα βήματα και η περιγραφή έμοιαζαν και μοιάζουν με την παράθεση τελετουργικών κινήσεων σε μια προσπάθεια σύνδεσης του χορού με την αρχαιότητα, με τον τρόπο στάσης και τακτικής κίνησης, στο στρατό του Μεγάλου Αλεξάνδρου ή την αναπαράσταση των στάσεων των πολεμιστών του.
Υπάρχει η εκδοχή που υποστηρίζει πως ο χορός και το κράτημά του, δημιουργήθηκε όταν ο στρατός του Μ. Αλεξάνδρου αντιμετώπισε πρόβλημα στο πέρασμα του Γρανικού ποταμού. Η λύση που βρέθηκε ήταν να πιαστούν οι στρατιώτες από τους ώμους και να τον περάσουν σαν ανθρώπινη αλυσίδα. Σε ανάμνηση αυτού του γεγονότος δημιουργήθηκε ο Χασάπικος (Μακελάρικος) χορός. Σημαντική είναι η πληροφορία που μας δίνει η Ελληνικής καταγωγής ερευνήτρια αρχαίων ελληνικών χορών Ελισάβετ Σενιέ που τον είδε να χορεύεται στην Κωνσταντινούπολη τον 18ο αιώνα.

” …Χορευόταν από 200 ή 300 Έλληνες χασάπηδες από την Μακεδονία στους οποίους η Οθωμανική αυτοκρατορία είχε παραχωρήσει το προνόμιο να φέρουν μακριά μαχαίρια και να ταξιδεύουν φορώντας σαρίκι και πράσινο ένδυμα. Επικεφαλής των χορευτών ήταν δυο κορυφαίοι, που είχαν το γενικό πρόσταγμα και κρατώντας μαχαίρια παρίσταναν τον Μ. Αλέξανδρο και τον Ηφαιστίωνα. Πίσω από αυτούς ξεχώριζαν δεκαπέντε άλλοι που κρατούσαν επίσης μαχαίρια, ρόπαλα ή μαστίγια και πιο πίσω ακολουθούσαν οι υπόλοιποι χωρισμένοι σε ουλαμούς. Ο Χορός ήταν μια παντομίμα που χορευόταν στη γιορτή της συντεχνίας και αναπαρίστανε τα κατορθώματα του Μ. Αλέξανδρου τραγουδώντας τραγούδια σχετικά με αυτό…

Η Σενιέ αναφέρει ένα από τα τραγούδια τους «που ιν ο Αλέξανδρος ο Μακεδόνις που όρισε την οικουμένη».

Ολόκληρο το άρθρο ΕΔΩ

 ………………………………………………..

ΤΟ ΖΕΙΜΠΕΚΙΚΟ ΤΟΥ ΝΟΥ…Ο ΖΕΥΣ,Ο Βάκχος χορός,ο βρασμός…Ο Ζεϊβακχικός.

…………………………………………………

Αφήστε μια απάντηση