Ο πυρρίχιος τράνταξε το Σύνταγμα στην εκδήλωση για τη Γενοκτονία (βίντεο-φωτο)

ΕΛΛΑΔΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
Φωτ.: Ελεάνα Λούπα αποκλειστικά για το pontos-news.gr
Φωτ.: Ελεάνα Λούπα αποκλειστικά για το pontos-news.gr

Είναι ο κατεξοχήν πολεμικός (πυρρίχιος) χορός των Ποντίων και –όπως αποδείχθηκε– ο πιο ταιριαστός τρόπος για να κλείσει η κεντρική εκδήλωση της ΠΟΕ στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Οι χορευτές συλλόγων-μελών του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδος και Νήσων αιχμαλώτισαν τα φλας των φωτογράφων, αλλά πάνω απ’ όλα έστειλαν μήνυμα αγωνιστικότητας και υπερηφάνειας σε ολόκληρο τον κόσμο.

Σύμφωνα με τον Μουζενίδη, ο χορός παλιότερα δεν χορευόταν ή χορευόταν μόνο ως τρομαχτόν, επειδή απαγορευόταν στους Έλληνες να φέρουν όπλα. Όταν η οπλοφορία επιτράπηκε ξανά, την 3η και την 4η δεκαετία του 19ου αι., επανήλθε στο προσκήνιο.

Είναι η πρώτη φορά που οι Πόντιοι χόρεψαν πυρρίχιο στο Σύνταγμα. Νωρίτερα ο Ηλίας Υφαντίδης τραγούδησε το «Αητέντς επαραπέτανεν», ενώ με τη συνοδεία της χορωδίας του Συλλόγου Ποντίων Δροσιάς και μαθητών του στη λύρα από το Σύλλογο Ποντίων Κορυδαλλού «Εύξεινος Πόντος» και το Σύλλογο Ποντίων Ελευσίνας «Νέα Τραπεζούντα» ερμήνευσαν με μοναδικό τρόπο το «Πάρθεν η Ρωμανία».

http://www.pontos-news.gr/article/134630/o-pyrrihios-trantaxe-syntagma-stin-ekdilosi-gia-ti-genoktonia-vinteo-foto

 

 

(Βίντεο: Βασίλης Τσενκελίδης)

……………………………………………………………

ΑΡΤΕΜΗΣ ΣΩΡΡΑΣ: ΠΟΙΟΣ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΘΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΕΙ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ ΠΟΙΟΣ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΘΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ ΤΑ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΝΗΜΕΙΟ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΡΟΝΟΝΩΝ ΜΑΣ ;

19 ΜΑΪΟΥ. ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ… Πώς η Deutsche Bank χρηματοδότησε την γενοκτονία των Ποντίων!

………………………………………………………….

Αφήστε μια απάντηση