Το παγκόσμιο “κινεζικό όνειρο” του Πεκίνου

ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η Κίνα έχει παγκόσμιες βλέψεις:Προς τα εκεί κατατείνει και η πρωτοβουλία ίδρυσης,

πέρυσι και φέτος, δύο τραπεζών, της Αναπτυξιακής Τράπεζας των κρατών BRICS με έδρα τη Σαγκάη και της Ασιατικής Τράπεζας Υποδομών (AIIB) με έδρα το Πεκίνο. Παρά τις αμερικανικές αντιρρήσεις συμμετέχουν ακόμη η Βρετανία και η Γερμανία.

Το παγκόσμιο “κινεζικό όνειρο” του Πεκίνου

Η Κίνα έχει παγκόσμιες βλέψεις στο πεδίο των επενδύσεων σε έργα ανάπτυξης, λαμβάνοντας σημαντικές τραπεζικές πρωτοβουλίες. Επιδιώκει συστηματικά -προς ανησυχία των Αμερικανών- να ζήσει το δικό της οικονομικό όνειρο. Η Κίνα επιδιώκει μεγαλύτερη επιρροή στη χρηματοδότηση επενδύσεων στις γοργά αναπτυσσόμενες χώρες. Προς τα εκεί κατατείνει και η πρωτοβουλία ίδρυσης, πέρυσι και φέτος,

 

Η Κίνα επιδιώκει συστηματικά -προς ανησυχία των Αμερικανών- να ζήσει το δικό της οικονομικό όνειρο.

δύο τραπεζών, της Αναπτυξιακής Τράπεζας των κρατών BRICS με έδρα τη Σαγκάη και της Ασιατικής Τράπεζας Υποδομών (AIIB) με έδρα το Πεκίνο. Παρά τις αμερικανικές αντιρρήσεις συμμετέχουν ακόμη η Βρετανία και η Γερμανία.

«Δεν θα είναι ένα σόλο της Κίνας»

Σε αυτές προστίθεται και ένα «ταμείο του δρόμου του μεταξιού»,

για το οποίο περισσότερα θα γίνουν γνωστά τις προσεχείς ημέρες.

Ο στόχος είναι η δημιουργία μακροπρόθεσμα νέων οικονομικών διαδρόμων ή «δρόμων του μεταξιού», καταρχήν επίγειων από τη Δυτική Κίνα μέσω της Κεντρικής Ασίας προς την Ευρώπη,. και κατά δεύτερον, δια θαλάσσης μέσω της νότιας Ασίας μέχρι τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Τα κινεζικά ΜΜΕ μεταδίδουν αριθμούς που πραγματικά εντυπωσιάζουν: 4,4 δις άνθρωποι θα καρπωθούν δυνητικά τα οφέλη αυτών των δρόμων. Ανάμεσα στα σχέδια έργων υποδομών περιλαμβάνονται νέα σιδηροδρομικά δίκτυα, δρόμοι, μεγάλα βιομηχανικά πάρκα, αλλά και επέκταση της βιομηχανίας τηλεπικοινωνιών. Σύμφωνα με κινεζικά στοιχεία πάνω από 50 χώρες έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για την πρωτοβουλία. Και επειδή το Πεκίνο γίνεται πολύ συχνά στόχος επικρίσεων για την επιθετική οικονομική και εμπορική της πολιτική, αυτή τη φορά τα πράγματα δεν θα είναι έτσι. «Η Κίνα δεν θα κάνει ένα σόλο, αλλά μια συμφωνία με τη συμμετοχή κι άλλων χωρών», είπε τις προάλλες ο υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι. Το ποσό του εν λόγω ταμείου θα ανέλθει καταρχήν στα 40 δις δολάρια. Τόσο στη Κίνα, όσο και σε μερικά δυτικά ΜΜΕ γίνεται παραλληλισμός με το ταμείο Μάρσαλ που έδωσε μετά τον τερματισμό του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στη τότε Δυτική Γερμανία την ευκαιρία να πατήσει στα πόδια της και να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Ολόκληρο το άρθρο ΕΔΩ

Διαβάστε επίσηε:

Αφήστε μια απάντηση