Η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών αποχαιρετά τον επίτιμο πρόεδρό της, Διαγόρα Χρονόπουλο

ΕΛΛΑΔΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

unnamed

ΑΝΤΙΟ ΣΤΟΝ ΔΙΑΓΟΡΑ ΜΑΣ

Η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών

αποχαιρετά τον δάσκαλο και φίλο Διαγόρα Χρονόπουλο

τον επίτιμο Πρόεδρό μας

που έδωσε κύρος και δύναμη στην Εταιρεία μας

τον οραματιστή του θεάτρου μας

που το υπηρέτησε σαν ηθοποιός, σκηνοθέτης και μάνατζερ

τον συνιδρυτή του Θεσσαλικού θεάτρου

που σε δύσκολες εποχές έδωσε φωνή στην επαρχία

τον συνεχιστή του Θεάτρου Τέχνης που το οδήγησε σε νέα εποχή

τον μοναδικό πρόεδρο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου

όπου δίδαξε αξιοκρατία και ανιδιοτέλεια

τον μεγάλο σύμμαχο των νέων δημιουργών

που έδωσε φτερά και διέξοδο στα όνειρα τριών γενιών

σε αυτόν που μας αποκάλυψε την χαρά της δημιουργίας

και την αγαλλίαση της πίστης και της προσφοράς

Υποκλινόμαστε.

αγαπητέ Διαγόρα

αγαπητέ δάσκαλε και φίλε

καλό ταξίδι

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ

 ……………………………….

unnamed (1)Αθήνα, 11 Μαρτίου 2015

ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ ΔΑΣΚΑΛΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ ΜΑΣ

ΔΙΑΓΟΡΑ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ

Η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών εκφράζει την βαθειά θλίψη της για την απώλεια του αγαπημένου δασκάλου και συναδέλφου μας, Διαγόρα Χρονόπουλου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 76 ετών, ύστερα από μάχη με τον καρκίνο.

Η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών τον αποχαιρετά με συγκίνηση και ευγνωμοσύνη για την διαρκή και μεγάλη του προσφορά στο χώρο της Τέχνης.

Γεννημένος στην Ιερουσαλήμ το 1939, σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1957-1962) και Θέατρο στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν (1957-1960). Το 1965 πήγε στο Παρίσι, όπου παρακολούθησε και εργάστηκε στο Λαϊκό Θέατρο της Γαλλίας. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας συμμετείχε σε ανεξάρτητη ομάδα αντίστασης, ενώ το 1971 συνελήφθη και καταδικάστηκε σε φυλάκιση.

Από τις αρχές του 1966 μέχρι το 1971 ήταν υπεύθυνος του τμήματος οπτικοακουστικών μέσων της ΑΔΕΛ Α.Ε, μιας από τις μεγαλύτερες διαφημιστικές εταιρείες στην Ελλάδα. Στο διάστημα αυτό, οργάνωσε δεκάδες ραδιοφωνικές εκπομπές συνεχείας και δέκα τηλεοπτικά προγράμματα, σκηνοθετώντας ορισμένα από αυτά.

Από το 1971 ασχολήθηκε με την παραγωγή και σκηνοθεσία ταινιών, ντοκιμαντέρ, τηλεοπτικών σειρών, τηλεταινιών, διαφημιστικών για την ελληνική τηλεόραση και τον κινηματογράφο.

Δίδαξε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, στη Δραματική Σχολή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν, στις οποίες ήταν Διευθυντής.

Διετέλεσε μέλος, αντιπρόεδρος και πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, πρόεδρος της Ένωσης Παραγωγών Διαφημιστικών Ταινιών Ελλάδος, μέλος του ΔΣ της ΕΡΤ ΑΕ, διευθυντής Τηλεόρασης της ΕΤ1, γενικός γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Θεάτρου, αναπληρωτής καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου (1995-1997), καλλιτεχνικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (1998- 2001), πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (2001-2005) και καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν.

Ως ηθοποιός έλαβε μέρος σε πολλές παραστάσεις του Θεάτρου Τέχνης και σε ιδιωτικούς θιάσους καθώς και σε ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου. Είχε τιμηθεί για την εν γένει προσφορά του στο θέατρο από τον Οργανισμό Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Πάτρας.

Ως διευθυντής του Θεάτρου Τέχνης υποστήριξε προσπάθειες νέων καλλιτεχνών, ενώ ο ίδιος πρότεινε (τον περασμένο Σεπτέμβριο) τη διάδοχό του Μαριάννα Κάλμπαρη για τη διεύθυνση του Θεάτρου.

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ

Αφήστε μια απάντηση