Η Διεθνής Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια…

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΕΑ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΜΟΝΑΧΟ 2015

Πρωταγωνιστούν: Άγκελα Μέρκελ, Τζο Μπάιντεν, Martin Schulz, George Soros, Kumi Naidoo (ο διευθύνων της Greenpeace) και πολλοί άλλοι.

 

Ουκρανία και Iσλαμικό Κράτος στο επίκεντρο

Η καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους και η ειρηνική διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης αναμένεται να κυριαρχήσουν στη Διεθνή Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια που ξεκινά σήμερα στη βαυαρική πρωτεύουσα.

Στη βαυαρική πρωτεύουσα θα είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας το Σαββατοκύριακο, όπου πραγματοποιείται η Διεθνής Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια.

Η «καταρρέουσα παγκόσμια τάξη πραγμάτων» έχει επιβάλει φέτος την ατζέντα της διάσκεψης, είπε σε συνέντευξή του προς τη Deutsche Welle ο επικεφαλής της Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ. «Όσο πιο σοβαρές είναι οι κρίσεις, τόσο πιο σημαντική γίνεται η Διάσκεψη για την Ασφάλεια για όλους εκείνους τους ηγέτες που αναζητούν λύσεις στις κρίσεις».

Μεγάλη συμμετοχή

Θεωρείται το σημαντικότερο φόρουμ στην Ευρώπη για θέματα που άπτονται της πολιτικής ασφαλείας

Στη φετινή διάσκεψη συμμετέχουν 20 πρωθυπουργοί και αρχηγοί κρατών, 60 υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, καθώς και πολυάριθμοι ειδικοί.

Η νέα έξαρση της βίας στην ανατολική Ουκρανία είναι ένα από τα θέματα που θα κυριαρχήσουν. Παρούσα στη διάσκεψη και η Άγκελα Μέρκελ η οποία θα έχει μια πιο σαφή εικόνα της κατάστασης μετά τις επισκέψεις της σε Κίεβο και Μόσχα.

Η καγκελάριος, η οποία καλεί κάθε τόσο τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν να επιδείξει συμβιβαστική διάθεση, προκρίνει τη διπλωματική επίλυση της διένεξης και τάσσεται κατά της αποστολής όπλων στην Ουκρανία.

Κατά της αποστολής όπλων και ο αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος ηγείται της μεγάλης αμερικανικής αποστολής στο Μόναχο. Ο ίδιος ασκεί παράλληλα έντονη κριτική στη Ρωσία προειδοποιώντας μάλιστα τη Μόσχα ότι οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να αυξήσουν «το τίμημα για την επιθετική συμπεριφορά της Ρωσίας», όπως είπε προς την Süddeutsche Zeitung.

Στην περσινή 50η Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, ο Γερμανός πρόεδρος Γκάουκ και οι υπ. Εξωτερικών και Άμυνας της χώρας είχαν υποσχεθεί να αναλάβει η Γερμανία στο εξής έναν πιο δραστήριο ρόλο στις διεθνείς εστίες κρίσεων.

Η αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στους κούρδους Πεσμπεργκά του βορείου Ιράκ προφανώς εντάσσεται στο νέο αυτό πλαίσιο. Η Γερμανία όμως θα μπορούσε να κάνει ακόμη περισσότερα, εκτιμούν στα Ηνωμένα Έθνη.

Ο ρόλος της Γερμανίας

Ο επικεφαλής της διάσκεψης Β. Ίσινγκερ

Ο επικεφαλής της διάσκεψης Β. Ίσινγκερ: «Θα ήταν καλό εάν βλέπαμε τις δυνατότητες της Γερμανίας και στην Αφρική», είπε προς τη DW ο αναπληρωτής γγ. του ΟΗΕ Γιαν Ελίασιν. «Πιστεύω ότι με την παράδοση που έχει, η Γερμανία μπορεί να παίξει ρόλο σε όλες τις φάσεις μιας κρίσης: στην πρόληψη, κατά τη διάρκεια μιας κρίσης, αλλά και ‘post conflict’, δηλαδή μετά το πέρας της».

Εξ αιτίας και του μεγάλου αριθμού των ξένων ηγετών που συμμετέχουν, η Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια θεωρείται το σημαντικότερο φόρουμ στην Ευρώπη για θέματα που άπτονται της πολιτικής ασφαλείας.

Η επίσημη πρώτη της διάσκεψης έγινε το 1963. Τα πρώτα χρόνια τα κυρίαρχα θέματα ήταν η εξέλιξη της Bundeswehr και οι διατλαντικές σχέσεις τη δεκαετία του 1990. Από τότε Μόναχο έχει ανοίξει τις πόρτες του και σε συμμετέχοντες από άλλες γωνιές του πλανήτη, ενώ μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου άρχισαν να μπαίνουν στην ατζέντα όλες οι διεθνείς εστίες κρίσης. Nina Werkhäuser / Κώστας Συμεωνίδης.

Πηγή DW

Μεγάλη συμμετοχή:

Άγκελα Μέρκελ

Τζο Μπάιντεν

Martin Schulz

George Soros

Kumi Naidoo (ο διευθύνων της Greenpeace)
και πολλά άλλα…

 

.

..καλά παιδιά.

 

 

Περισσσότερα…

…………………………………………………………………

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

ΡΕ ΠΟΙΟΣ ΤΟΥΣ ΚΑΛΕΣΕ ΣΤΗΝ ΜΟΣΧΑ; ΕΙΧΑΝ ΡΑΝΤΕΒΟΥ;

ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΕΟΚ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΗΤΑΝ Ο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ! ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ.

Αφήστε μια απάντηση