Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

ΚΥΠΡΟΣ… Βάστα Τούρκο να γεμίσω – Αφαιρούν τoυς επικρουστήρες από τα G3 των Εφέδρων στην Κύπρο…

ΚΥΠΡΟΣ

kethΝέα μέτρα λαμβάνονται για την φύλαξη των όπλων G3 που έχουν στην κατοχή τους οι έφεδροι δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας Χρ. Φωκαϊδης μετά από συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Βουλής και την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Άμυνας. Αφορμή τα απανωτά κρούσματα ένοπλης βίας με την χρήση του στρατιωτικού οπλισμού που παραχωρεί και εμπιστεύεται η πολιτεία στους εφέδρους

Ο κ. Φωκαϊδης είπε ότι παραμένει αναλείωτη η θέση μας ότι «ο ατομικός οπλισμός θα πρέπει να παραμείνει στα χέρια των εφέδρων γιατί αυτό επιβάλλει η διατήρηση της επιχειρησιακής ικανότητας της Εθνικής Φρουράς για αντιμετώπιση της οποιασδήποτε απειλής».

Πρόσθεσε ότι «χωρίς εφεδρεία με άμεση δυνατότητα παρουσίασης των εφέδρων, δεν υπάρχει ουσιαστικά δυνατότητα αποτροπής για όσο καιρό συνεχίζεται η ανωμαλία κατοχής μέρους της πατρίδας μας».

 Ο Υπουργός Άμυνας είπε ότι «είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόζουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα τα οποία θα διασφαλίζουν ότι οι έφεδροι μας θα μπορούν να παρουσιάζονται στους χώρους διασποράς των μονάδων στον ελάχιστο χρόνο όπως ορίζουν τα επιχειρησιακά σχέδια τα οποία συντάσσονται και επικαιροποιούνται από το ΓΕΕΦ με βάση την εκτίμηση απειλής».

Ωστόσο το ΓΕΕΦ, σημείωσε ο ΥΠΑΜ, «μετά από οδηγίες μου τον περασμένο Ιούλιο μελέτησε ενδελεχώς το θέμα της φύλαξης του ατομικού οπλισμού των εφέδρων και εισηγήθηκε τα πιλοτικά μέτρα όπως οι έφεδροι που υπηρετούν σε μονάδες τις πρώτης γραμμής θα κληθούν να ασφαλίσουν μέρος το όπλου τους με ειδικό μηχανισμό που θα απασφαλίζεται μόνο κατά την διάρκεια στρατιωτικών ασκήσεων ή εκτάκτου ανάγκης».

Πρόσθεσε ότι «οι υπόλοιποι έφεδροι θα κληθούν να αφαιρέσουν και να παραδώσουν τον επικρουστήρα του όπλου τους ο οποίος θα τους παραχωρείται μόνο κατά την διάρκεια στρατιωτικών ασκήσεων ή σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης».

«Εχοντας λάβει την ρητή διαβεβαίωση από το ΓΕΕΦ ότι δεν θα επηρεάσει ποσώς την μαχητική ικανότητα και την επιχειρησιακή ετοιμότητα της Εθνικής Φρουράς έχω δώσει οδηγίες να προχωρήσει αμέσως η εφαρμογή των πιο πάνω μέτρων και να ολοκληρωθεί στον ελάχιστο δυνατό χρόνο», είπε ο κ. Φωκαϊδης.

Ανέφερε ότι «με αυτό τον τρόπο ο ατομικός οπλισμός παραμένει στα σπίτια των εφέδρων αλλά σε πολύ ασφαλέστερες συνθήκες».

Ο Υπουργός Άμυνας είπε ότι «τα όπλα παραχωρούνται από το κράτος στους εφέδρους προκειμένου να ενισχύσουν την εθνική ασφάλεια και την άμυνα της χώρας και θα πρέπει να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο για αυτό τον σκοπό».

Για την συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής ο Υπουργός Άμυνας είπε ότι ήταν χρήσιμη και παραγωγική και σε αυτή είχαμε την δυνατότητα να ενημερώσουμε τον κ. Ομήρου για σειρά πρωτοβουλιών που λαμβάνονται για την αναδιοργάνωση της Εθνικής Φρουράς.

«Ακούσαμε με πολλή προσοχή τις απόψεις και τις σκέψεις του Προέδρου της Βουλής και ενημερώσαμε, τέλος, ότι ολοκληρώνουμε την επεξεργασία σειράς Νομοθετημάτων που για χρόνια εκκρεμούν στο Υπουργείο Άμυνας και τα οποία ρυθμίζουν κρίσιμα θέματα όπως οι προαγωγές των αξιωματικών και υπαξιωματικών και οι κανονισμοί που αφορούν τους εθελοντές πενταετούς υποχρέωσης», είπε ο Υπουργός Άμυνας.

Πρόσθεσε ότι «όλα αυτά τα Νομοθετήματα θα αρχίσουν να κατατίθεται στην Βουλή τις ερχόμενες εβδομάδες και στόχος μας είναι μέχρι το τέλος να υπάρξει οριστική ρύθμιση όλων των ζητημάτων που ταλαιπωρούν το προσωπικό της Εθνικής Φρουράς για πάρα πολλά χρόνια». (newsit Κύπρου, pseed)

ΠΥΓΜΗ

Αφήστε μια απάντηση