Ο ΕΠΙΣΚΥΡΟΣ, ΤΟ ΠΕΝΑΛΤΥ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑ ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ…

ΕΛΛΑΔΑ

ΤΟ ΠΕΝΑΛΤΥΕΠΕΙΔΗ ΚΑΠΟΙΑ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑ ΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΝΑ ΣΚΟΤΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΜΗΝ ΤΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΣΤΟ ΚΛΟΥΒΙ!

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΚΑΡΕ ΤΗΣ ΦΑΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΗΡΕΙΣΤΕ ΟΤΙ Ο ΑΜΥΝΤΙΚΟΣ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΚΟΙΤΑΖΕΙ ΤΗΝ ΜΠΑΛΑ! ΜΕ ΠΡΟΘΕΣΗ ΑΠΛΩΝΕΙ ΤΟ ΠΟΔΙ ΤΟΥ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΝΩ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΑΜΑΡΑ ΚΙ ΕΝΩ Η ΜΠΑΛΑ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΚΑΡΕ! ΑΝ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ “ΤΟ ΠΕΝΑΛΤΥ”, ΤΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ!

ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΟ ΛΙΝΚ
https://vine.co/v/MtnO7MAx0OQ

ΗΤΑΝ ΠΕΝΑΛΤΥ! 

ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ ΚΟΥΡΔΙΣΤΟΙ… Mε πέτσινο πέναλτι η Εθνική έκλεψε την πρόκριση! kourdistoportocali.com

ΑΝΤΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ! ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΑΠΟΝΟ ΟΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΦΙΛΟΙ! ΑΛΛΩΣΤΕ ΚΑΙ Ο ΕΠΙΣΚΥΡΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΦΕΥΡΕΣΗ ΕΙΝΑΙ!

Το ποδόσφαιρο γεννήθηκε στην Αγγλία; Παίξτε μπάλα!

„Έριχνε ψηλά την σφαίρα και την γη που έθρεψε πολλούς άρχισε να κτυπά με προικισμένα πόδια και να κάνη στροφές γρήγορες και εναλλασσόμενες, ενώ οι άλλοι νέοι τον ζητωκραύγαζαν και στον ουρανό υψώνονταν δυνατές φωνές.“ 
Αυτό που διαβάσατε δεν είναι αναμετάδοση ποδοσφαίρου από κουλτουριάρικο ραδιοσταθμό, αλλά απόσπασμα από τον Όμηρο! (Οδύσσεια θ 370/375)

Football
Καλά, παίζανε ποδόσφαιρο και δεν το ξέρουμε; Ασφαλώς τα παιχνίδια του αρχαίου κόσμου είναι τόσα πολλά που σίγουρα χρειάζεται ειδική μελέτη και χρόνο και αγάπη για την ιστορία και την αρχαιολογία. Ευτυχώς που υπάρχουν ακόμα μερικοί Έλληνες οι οποίοι με καθαρό μυαλό ερευνούν και φέρνουν στο φως της δημοσιότητας ξεχασμένες γνώσεις αθλήματα και διάφορα άλλα.

greekΥπήρχε ένα άθλημα με το όνομα Επίσκυρος. Το γήπεδο που διεξήγετο ο αγώνας ήταν χωρισμένο σε δύο μέρη με γραμμές από χαλίκια και η μπάλα ήταν κατασκευασμένη από δερμάτινα κομμάτια ραμμένα μεταξύ τους με εντόσθια ζώων, ενώ στις άκρες του γηπέδου ήταν χαραγμένη μία γραμμή που συμβόλιζε τα δύο τέρματα. Η μπάλα ήταν φουσκωμένη με αέρια και εξωτερικά ήταν ζωγραφισμένη με ζωντανά χρώματα και γεωμετρικά σχήματα. Σκοπός ήταν και για τις δύο ομάδες όπως και σήμερα να περάσουν την μπάλα από την απέναντι εστία, το τέρμα.
Εντύπωση προξενεί επίσης η ιατρική(!) παρατήρηση του αθλήματος. Ο μεγάλος γιατρός της ύστερης αρχαιότητος Γαληνός μας δίνει μία καταπληκτική περιγραφή στο έργο του „Περί ασκήσεων με μικρή μπάλα“ του παιχνιδιού:
„ Όταν οι παίκτες παρατάσσονται σε αντίθετες σειρές και αγωνίζονται, για να εμποδίσουν τον αντίπαλο να κρατήσει την μπάλα στο κέντρο, τότε είναι βίαια άσκηση με κρατήματα στους ώμους και λαβές πάλης. Έτσι το κεφάλι και ο λαιμός ασκούνται με τις κινήσεις, τα κρατήματα των ώμων και τα πλευρά και το στήθος και το στομάχι ασκούνται από τα κρατήματα και τις λαβές πάλης με τα χέρια. Σε αυτό το παιχνίδι οι γλουτοί και τα πόδια τεντώνονται βίαια, γιατί αποτελούν την βάση των κινήσεων. Ο συνδυασμός με το τρέξιμο μπροστά και πίσω και τα πηδήματα στα πλάγια στα πλάγια, κάθε άλλο παρά μικρή άσκηση είναι όχι μόνο για τα πόδια αλλά και για όλο το σώμα που είναι σε κίνηση.“em-pokal-514
Εάν δεν αρκούν τα λόγια έχουμε και „ κατευθείαν αναμετάδοση“ από το αρχαιολογικό μουσείο Αθηνών αθλητή/ ποδοσφαιριστή, ο οποίος προσπαθεί με άψογη τεχνική να κοντρολάρει την μπάλα πάνω στο δεξί του πόδι. Είναι σαφές ότι ο παίκτης δεν πρέπει να πιάσει την μπάλα με τα χέρια του γι αυτό τα κρατάει πίσω από την πλάτη του. (Επιτύμβια στήλη 4ος αιών π.Χ. , Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών)

What do you know about episkyros?
Ν.Σάμιος

Football4
Άνδρας που δείχνει τεχνικές του παιχνιδιού επίσκυρος σε ένα παιδάκι. (+κλικ στην εικ. του ευρωπαΪκού κυπέλου) 

Έτος δημιουργίας: 500 π.Χ.
Τόπος ανακάλυψης: Ανάγλυφο σε επιτύμβιο μνημείο στον Πειραιά.
Σημερινή τοποθεσία: Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών

http://pyrron.blogspot.gr/2009/08/blog-post_9177.html

Αφήστε μια απάντηση