ΔΥΟ ΒΟΜΒΕΣ! ΚΛΕΙΝΕΙ Η ΚΑΝΟΥΛΑ ΤΟΥ ΕΣΠΑ ΚΑΙ ΞΕΠΟΥΛΙΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ!

ΕΛΛΑΔΑ

«Ευρω-βόμβα στο πάρτι των σκουπιδιών- Στο αέρα η μπίζνα με τα σκουπίδια

 

Φρένο» στη χρηματοδότηση έργων διαχείρισης απορριμμάτων από το ΕΣΠΑ ύψους 2,2 δισ. ευρώ βάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω παραβάσεων της κοινοτικής νομοθεσίας που διαπίστωσε σε 11 περιφέρειες της χώρας συμπεριλαμβανομένης της Αττικής.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», με παρέμβαση της χρηματοδοτικής αρχής της ΕΕ έχουν ήδη «παγώσει» από τον περασμένο Φεβρουάριο, οι διαδικασίες χρηματοδότησης 14 έργων διαχείρισης απορριμμάτων με Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) που δρομολογήθηκαν στις περιφέρειες:

 • Αττικής (Φυλής, Λιόσια, Γραμματικό, Κερατέα)
 • Πελοποννήσου
 • Δυτικής Μακεδονίας
 • Κεντρικής Μακεδονίας
 • Αν. Μακεδονίας – Θράκης
 • Αιτωλοακαρνανίας
 • Σερρών
 • Ηλείας
 • Ηπείρου
 • Κέρκυρας και
 • Θεσσαλίας.

Η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και οι αρμόδιες διευθύνσεις Περιβάλλοντος και Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προέβησαν στην αναστολή της χρηματοδότησης καθώς διαπίστωσαν ότι έχει γίνει συστηματική παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας τόσο στις διακηρύξεις συμβάσεων, τις ανακηρύξεις προσωρινών αναδόχων και τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων (παραβίαση Οδηγίας 85/337 ΕΚ) όσο και στη βασική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα απόβλητα (Οδηγία 2008/98).

Κλείνει η «κάνουλα» του ΕΣΠΑ

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, κινούνται διαδικασίες που οδηγούν το προσεχές χρονικό διάστημα αμέσως μετά τις ευρωεκλογές στην ακύρωση της χρηματοδότησης των έργων από το ΕΣΠΑ 2007-2013, όπως επίσης και τον αποκλεισμό της χρηματοδότησης τους από το «νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ 2014-2020). 

Καταργείται δηλαδή η προβλεπόμενη χρηματοδότηση των έργων έως 50% από το τρέχον και το νέο ΕΣΠΑ συνολικού ύψους 2,2, δισ. ευρώ. Κι όλα αυτά ενώ οι αναθέσεις των συγκεκριμένων έργων βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.

Επισημαίνεται πως σε όλες τις αναθέσεις των 14 έργων διαχείρισης απορριμμάτων, διαπιστώθηκε ότι τίθεται συμβατικός όρος περί «εγγυημένης ποσότητας σκουπιδιών». Αυτό σημαίνει ότι οι ανάδοχοι που θα διαχειρίζονται τα απορρίμματα εξασφαλίζουν για τα επόμενα 28 έως 30 χρόνια που θα έχουν τη διαχείριση και εκμετάλλευση των εγκαταστάσεων, σταθερή ετήσια ποσότητα σκουπιδιών προς διαχείριση. Σε περίπτωση που ο όγκος σκουπιδιών είναι μικρότερος, οι περιφέρειες μέσω των τελών που θα εισπράττουν από τους πολίτες θα πληρώνουν ρήτρες εγγυημένων ποσοτήτων στους ανάδοχους.

Να σημειωθεί πως  για τις παρατυπίες σοβαρές ευθύνες υπάρχουν και σε Δημοτικά και περιφερειακά Συμβούλια  με την ψήφο των οποίων επικυρώθηκε τόσο σε επίπεδο Δυτικής Ελλάδας όσο και  των υπολοίπων περιφερειών ο κύκλος των παρατυπιών προς όφελος των εργολάβων.

Ουσιαστικά με την απόφαση της Ε.Ε. τινάζονται στον αέρα οι 14 ΣΔΙΤ για τη διαχείριση των απορριμμάτων ύψους 2,2 δισ. ευρώ στην Αττική (Κερατέα, Γραμματικό, Φυλή, Α. Λιόσια) και σε ακόμη 10 περιφέρειες στης χώρας, που έχουν δρομολογηθεί την τελευταία τριετία.

Οι Βρυξέλλες με πρωτοβουλία τη Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κλείνουν τις στρόφιγγες χρηματοδότησης από το τρέχον και το «νέο ΕΣΠΑ, εξαιτίας σωρείας παραβιάσεων, των κανόνων ανταγωνισμού και της κοινοτικής νομοθεσίας, για τα απόβλητα.

Πρώτη στο στόχαστρο η συμβατική πρόβλεψη εγγυημένης ποσότητας παραγωγής αποβλήτων που έχει μπει με καρμπόν και στα 14 έργα, κατοχυρώνοντας τα συμφέροντα των αναδόχων. 

Πηγή: www.enet.gr 

http://www.boro.gr/54716/eyrw-vomva-sto-parti-twn-skoypidiwn-sto-aera-h-mpizna-me-ta-skoypidia

………………………………………………………………………………………………..

Αυτές είναι οι 90 παραλίες που ξεπουλιούνται μέσω του ΤΑΙΠΕΔ

paralies-taiped-1024x875

1377356_4428515247258_5607907107624303489_n

ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ ΛΙΝΚ… Open publication – Free publishing

http://www.jodigraphics.net/?p=2861

Αφήστε μια απάντηση