Των εκβιασμών ουκ έστι τέλος…

ΕΥΡΩΠΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Μετά την κατηγορία για εκβιασμό της κυβέρνησης Μέρκελ από την γερμανική αριστερά μιλάνε οι σοσιαλδημοκράτες για εκβιασμό….της Γερμανίας από την Ελλάδα!
Ζίγκμαρ Γκάμπριελ: Η Γερμανία θέλει την Ελλάδα στο ευρώ, η ευρωζώνη δεν εκβιάζεται
«Αναμένουμε τήρηση των συμφωνηθέντων», είπε ο σοσιαλδημοκράτης αντικαγκελάριος
Η γερμανική κυβέρνηση επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη και δεν υπάρχουν σχέδια έκτακτης ανάγκης περί του αντιθέτου, δήλωσε ο σοσιαλδημοκράτης αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, προσθέτοντας πάντως ότι η ευρωζώνη δεν μπορεί να εκβιάζεται και αναμένει την τήρηση των συμφωνηθέντων.

«Ο στόχος της γερμανικής κυβέρνησης, της ΕΕ, ακόμη και της ίδιας της κυβέρνησης της Αθήνας είναι να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη» δήλωσε ο ηγέτης του SPD σε συνέντευξή του που θα δημοσιευτεί τη Δευτέρα στην εφημερίδα Hanoversche Allgemeine Zeitung, με αφορμή το δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel σύμφωνα με το οποίο το Βερολίνο θεωρεί πλέον αντιμετωπίσιμη ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

«Δεν υπήρχαν και δεν υπάρχουν άλλα σχέδια για το αντίθετο», προσθέτει ο Γκάμπριελ και επισημαίνει ότι η ευρωζώνη έχει γίνει πιο σταθερή τα τελευταία χρόνια. «Γι’ αυτό δεν μπορεί να εκβιαζόμαστε και γι’ αυτό αναμένουμε η ελληνική κυβέρνηση, όποιος και αν είναι ο ηγέτης της, να τηρεί τις συμφωνίες που συνήφθησαν με την ΕΕ».

Αντιδράσεις εντός Γερμανίας

Το δημοσίευμα του Spiegel προκάλεσε αντιδράσεις ακόμα και εντός της Γερμανίας.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του CDU της Μέρκελ, ο Κρίστιαν Μπόιμλερ, απηύθυνε προειδοποίηση: «Σε περίπτωση εξόδου από το ευρώ, τα χρέη (της Ελλάδας) δεν θα μπορούν να αποπληρωθούν και η Γερμανία θα επιβαρυνθεί σημαντικά».

Οι σοσιαλδημοκράτες (SPD), μέλη του μεγάλου συνασπισμού που βρίσκεται στην εξουσία στο Βερολίνο, αμφισβήτησαν δημόσια τη θέση περί Grexit που αποδίδεται στη Μέρκελ.

Ο αρμόδιος για το ευρώ, αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD στην Bundestag, δήλωσε πως οι συντηρητικοί και μόνον αυτοί ήταν η πηγή της εν λόγω διαρροής στο Spiegel.

«Μια αλλαγή γραμμής της κυβέρνησης; Μάλλον ένα σοβαρό λάθος της CDU», σχολίασε στο λογαριασμό του στο Twitter.

Ο σοσιαλδημοκράτης υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μίχαελ Ροτ είχε πάρει από το Σάββατο τις αποστάσεις του. «Η Ελλάδα είναι μέλος της ευρωζώνης. Και πρέπει να παραμείνει», είχε υποστηρίξει μέσω του λογαριασμού του στο Twitter.

Το γερμανικό Die Linke επιτέθηκε επίσης στην καγκελάριο. «Με αυτού του τύπου το δημόσιο εκβιασμό θέλουν να αποσταθεροποιήσουν την Ελλάδα πριν από τις εκλογές», δήλωσε ο πρόεδρος του Linke, Μπερντ Ρίξινγκερ.

Welt: Η Ελλάδα σε θέση ισχύος

«Οι Έλληνες βρίσκονται σε θέση ισχύος», είναι ο τίτλος σχολίου που αναρτάται στην ηλεκτρονική έκδοση της γερμανικής εφημερίδας Die Welt, με θέμα το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, μετά το δημοσίευμα του περιοδικού Spiegel.

«Όποιος θεωρεί αδιάφορη την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ας έχει προειδοποιηθεί: Ένα Grexit δεν θα ήταν ακίνδυνο. Οι Έλληνες το γνωρίζουν και έχουν γερά νεύρα. Ένα κούρεμα χρέους γίνεται πιθανό», αναφέρει η εφημερίδα.

«Λέγεται τώρα ότι η Ευρωζώνη θα άντεχε μια έξοδο της Ελλάδας. Mια τέτοια έξοδος θα ήταν μάλιστα αναπόφευκτη, σε περίπτωση που ο αρχηγός του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ερχόταν στην εξουσία και χαλάρωνε ακόμη περισσότερο την πορεία λιτότητας των Ελλήνων. Με αυτό το απειλητικό σενάριο από το δημιουργικό τμήμα της βερολινέζικης υπουργικής γραφειοκρατίας η γερμανική κυβέρνηση ανακατεύεται εμμέσως στον ελληνικό προεκλογικό αγώνα», για να σημειώσει ότι κάτι τέτοιο «είναι πολύ ριψοκίνδυνο και λάθος».

Γιατί; «Κατ’ αρχήν αυτή η απειλή μπορεί να ενισχύσει την δυσαρέσκεια στην Ελλάδα για “τους Γερμανούς” και να γίνει έτσι μια προεκλογική βοήθεια για τον Τσίπρα. Δεύτερον, αν η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ ακολουθήσει την “τακτική” της και τις επόμενες μέρες, θα μπορούσε αυτό να επιδεινώσει την οικονομική αβεβαιότητα στην Ελλάδα και στην χειρότερη περίπτωση να οδηγήσει σε ένα “bank run”. Τρίτον, οι ελληνικές πολιτικές ελίτ θα μπορούσαν να θεωρήσουν την απειλή της Μέρκελ ως καθαρή μπλόφα και να αυξήσουν από τη δική τους πλευρά την πίεση στους διασώστες Ευρωπαίους», αναφέρει μεταξύ άλλων ο αρθρογράφος.

Σχόλιο Ν.Σάμιου: Σήμερα το ευρώ έπεσε ενόψει των εκλογών στην Ελλάδα κατακόρυφα στα 1,1860 δολάρια…τόσο χαμηλά είχε πέσει για τελευταία φορά το 2006….
Πηγή…

Αφήστε μια απάντηση